O zaletach sałatki jako obiadu do zabrania ze sobą, gdziekolwiek tylko się udajemy, wspominałam już przy okazji wersji z wędzonym łososiem. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób żyjących w ciągłym biegu, które mimo braku czasu chcą cieszyć się zdrowym i smacznym domowym jedzeniem, a dzisiaj aromatu będzie niemało bo na talerzu gości wędzony pstrąg!
Ryba ta, jak zapewne większość, zachwyca nie tylko pod względem smaku, ale i właściwości. Dostarcza bowiem najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3. Nie wszystkie tłuszcze są dla nas niewskazane i szkodliwe, niektóre z nich, w małych ilościach, mogą mieć leczniczy wpływ na nasze ciało- i do tej grupy należą właśnie kwasy omega-3, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób serca i krążenia. Mięso pstrąga zawiera też bardzo dobrze przyswajalne, pełnowartościowe białko i niewiele kalorii. Poza tym stanowi źródło wapnia, magnezu i żelaza oraz witamin A, D, E. Pstrąga możemy przyrządzić na wiele sposobów- lekkostrawne i najmniej kaloryczne są te ugotowane na parze, upieczone na grillu lub w piecu. Kto jeszcze nie miał okazji- zachęcam do wypróbowania- tutaj możecie znaleźć przepis na pstrąga pieczonego.
Na uwagę bez wątpienia zasługuje też papryka. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, witaminy E i aż pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie! Papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę. Dostarcza mnóstwo beta-karotenu i cennych przeciwutleniaczy opóźniających starzenie się organizmu. Zawarte w niej sole mineralne: wapń, potas, żelazo i magnez wpływają pozytywnie na samopoczucie i kondycję układu nerwowego. Warto więc korzystać z tych dobrodziejstw póki jeszcze trwa sezon, a dzisiejsza sałatka powinna przypaść do gustu wszystkim wielbicielom tego warzywa.
Aromatyczna, sycąca i zdrowa- idealnie sprawdzi się jako posiłek do lunch box'a, co osobiście przetestowałam. Porcja to 311kcal w tym 22g białka, 6g tłuszczu oraz 40g węglowodanów.
SKŁADNIKI:
- 30g świeżej rukoli
- 40g makaronu żytniego razowego- przed ugotowaniem
- 75g wędzonego pstrąga
- 80g papryki świeżej
- 60g kukurydzy konserwowej
- oregano
- bazylia
- sól czosnkowa
- papryka mielona ostra i słodka
- estragon
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić
- Paprykę pokroić w kostkę
- Pstrąga podzielić na małe kawałeczki
- Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać
- Dodać przyprawy i ponownie wymieszać
Bardzo lubię takie sałatki :) pyszności
OdpowiedzUsuńpstrąg to po łososiu moja ulubiona ryba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wędzone ryby wszystkie bez wyjątku a sałatka przepiękna, kolorowa i wnosi trochę radości od samego patrzenia w te szare dni :D
OdpowiedzUsuń