Z okazji dzisiejszego święta przybywam z nieziemsko pysznym, słodkim deserem. Jednak bez obaw! Mimo słodyczy to idealny dodatek do zdrowego jadłospisu i przyjaciel smukłej sylwetki. Takiej przyjemności nie można sobie odmówić, a tym bardziej dzisiaj!
Muszę przyznać, że dzisiejsze dzieło to jeden z lepszych deserów, jakie miałam okazję jeść. Zazwyczaj jeśli używam owoców, a szczególnie bananów, to rezygnuję z innych źródeł cukru. Tym razem miało być jednak naprawdę słodko, więc skorzystałam z niezastąpionych daktyli i gwarantuję, że nie będziecie musieli już niczego innego dodawać. Jak dla mnie to doskonały zamiennik wszelkich słodzideł czy cukierków, ale też bogactwo witamin i cennych składników (witaminy A, C, E, B, kwas foliowy, potas żelazo, magnez, wapń).
Jeśli lubicie daktyle to z ich użyciem możecie również przygotować BARDZO SŁODKIE batoniki jabłkowo-cynamonowe (KLIK) albo pralinki (KLIK). Należy pamiętać, aby przy wybieraniu daktyli zwrócić uwagę na sposób ich suszenia. Chcąc w pełni cieszyć się ich właściwościami, kupujcie te bez konserwantów, niesiarkowane i suszone na słońcu.
Wracając do naszej bananowo-czekoladowej rozpusty- deser to 449kcal w tym 8,7g białka, 2,8g tłuszczu, 101,3g węglowodanów oraz 8,1g błonnika pokarmowego.
Jeśli lubicie daktyle to z ich użyciem możecie również przygotować BARDZO SŁODKIE batoniki jabłkowo-cynamonowe (KLIK) albo pralinki (KLIK). Należy pamiętać, aby przy wybieraniu daktyli zwrócić uwagę na sposób ich suszenia. Chcąc w pełni cieszyć się ich właściwościami, kupujcie te bez konserwantów, niesiarkowane i suszone na słońcu.
Wracając do naszej bananowo-czekoladowej rozpusty- deser to 449kcal w tym 8,7g białka, 2,8g tłuszczu, 101,3g węglowodanów oraz 8,1g błonnika pokarmowego.
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:
- 50g kaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem
- 50g daktyli suszonych
- 5g kakao
- 130g banana obranego ze skórki
- 1/2 szklanki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić do wystudzenia
- Daktyle zalać 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić na godzinę pod przykryciem
- Po tym czasie odlać 3/4 ilości wody i zblendować daktyle z resztą wody, kaszą jaglaną i kakao na gładki mus
- Osobno zblednować na mus banana
- Układać warstwami w naczyniu
- Wstawić do lodówki na minimum godzinę
Smacznego! A dla wszystkich pań mnóstwo radości i samych smakołyków! :)
Masz piękne pazurki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAhhh deser dosłownie "na masę" :D Mniaaam!
OdpowiedzUsuńKrólowo :)
OdpowiedzUsuńZrobię taki deser na mojej mamy urodziny :)
Nie myślałaś żeby wstawiać co jakiś czas swoje "foto menu" ? :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy genialne :D
Dziękuję! :) Szczerze mówiąc nigdy o tym nie myślałam, ale jeżeli kogoś by zainspirowało to kto wie... :)
UsuńSmaczne ;))
OdpowiedzUsuńYummi!
OdpowiedzUsuńKolejna przepyszna słodkość! Zasładzasz nas :D
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
Ooo, super! Zdrowo i smacznie, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńojj kusisz tym deserem <3
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie ten deser wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper deser mniam!
OdpowiedzUsuńBoski! :D
OdpowiedzUsuńNie lubię bananów :/
OdpowiedzUsuńŚwietny deser i genialny blog :) Na pewno zostanę na dłużej. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńJutro w moim menu :-)
Jak nieziemsko to muszę sprawdzić :D
OdpowiedzUsuń