Wiele osób zastanawia się jak dostarczyć sobie energii kiedy dopada je popołudniowy głód. Rozwiązanie wydaje się proste- kupujemy sobie batona i ze smakiem zajadamy swoją przekąskę, tyle że "proste" w tej kwestii wcale nie oznacza "dobre". Więc co zrobić, jeżeli chcemy zjeść coś w przerwie między posiłkami i tym samym uniknąć krzyczących z półek sklepowych pustych kalorii pod postacią słodkości naszpikowanych cukrem i sztucznymi dodatkami? Na ratunek przychodzi nam Felix! Sięgnijmy po naturalną porcję energii-płatki owsiane, banana i orzechy! Czyż to nie proste?
O tym, jak doskonały wpływ mają orzechy na nasz organizm wspominałam już przy okazji domowego masła orzechowego. Jest to istna bomba niezbędnych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Ponadto hamuje apetyt na słodycze i niezdrowe przekąski i dostarcza niezwykle cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Co więcej- orzechy są po prostu pyszne i stanowią świetny zastrzyk energii na melancholijne, jesienne popołudnie, więc jeśli dopadło Was znużenie przygotujcie ciasteczka owsiane z ich dodatkiem. Jest to szybki i banalnie prosty sposób na wyczarowanie lekkiej przekąski, bo potrzebujemy tylko trzech bazowych składników.
Jedno takie ciastko(ok.20g) to zaledwie niecałe 60kcal w tym 1,8g białka, 1,5g tłuszczu, 10,5g węglowodanów i 1g błonnika. Ciasteczka zawierają wyłącznie naturalne cukry i tłuszcze, a dzięki dobranemu połączeniu składników stanowią dietetyczną, ale również sycącą przekąskę.
SKŁADNIKI:
- 200g płatków owsianych górskich
- 110g banana
- 20g orzeszków ziemnych prażonych bez soli firmy Felix
- cynamon
- imbir
PRZYGOTOWANIE:
- Orzeszki mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji
- Banana rozgniatamy widelcem w misce
- Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania
- Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników
- Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy około 10-15 minut w 180°C
Tak przygotowane ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko w domu, ale również "na drugi dzień"- w pracy, szkole czy też podróży. Koniec z wymówkami, że "kupiłem batona, bo nie mogłem zjeść nic innego"-zawsze można, wystarczy tylko trochę chęci, bo tutaj to już nawet nie kwestia czasu;)
pysznie orzechowe! :)
OdpowiedzUsuńale cudaki orzechowe <3
OdpowiedzUsuńHey :) jak długo czekałaś aż dodadzą Twój przepis do akcji ? Ponieważ ja dodałam go wczoraj i cisza :( nie ma mojego przepisu dodanego :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Nie pamiętam jak długo, ale było jakieś opóźnienie, także spokojnie- dodadzą na pewno:)
UsuńSą kruche?
OdpowiedzUsuńMoje wyszły kruche, dla pewności można piec odrobinę dłużej ;)
Usuń