Znowu brakuje czasu, a żołądek domaga się czegoś konkretniejszego niż wafle ryżowe czy serek wiejski? Nie, to nie jest moment na hamburgera, ale na obiad, który nie może się nie udać, a na dodatek jest sycący i pyszny! Co to takiego? Kurczak z warzywami!
Trochę zastanawiałam się nad faktem, czy wypada w ogóle zamieszczać tutaj taki przepis. Szczególnie poprzez wzgląd na poziom jego trudności mieszczący się pomiędzy ugotowaniem wody i budyniu. Jednak po dłuższej chwili doszłam do wniosku, że skoro wyznaję zasadę prostych posiłków to będę się jej konsekwentnie trzymać.
Podstawą dzisiejszego posiłku jest mrożona mieszanka warzywna. Dobrze, aby znalazły się w niej ziemniaki. Tak. Ziemniaki. Dlaczego? Są dobrym źródłem węglowodanów złożonych i dzięki ich obecności w miksie zaoszczędzimy na czasie, bo nie będziemy musieli gotować kaszy czy ryżu. Wbrew powszechnym opiniom- ziemniaków nie trzeba się ich bać. Ciągle słyszy się, że są wysokokaloryczne, mają wysoki indeks glikemiczny i po prostu- tuczą. W rzeczywistości sytuacja wygląda inaczej- ziemniaki nie tylko można, ale wręcz warto jeść. Dlaczego? Są sycące, mają pozytywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, mało kalorii i dużo witamin oraz minerałów. W 100 gramowej porcji znajduje się aż 340 mg potasu, który poprawia pracę nerek, zapobiega nadciśnieniu, udarom i zawałom serca. Jest doskonałym źródłem witaminy C, B5, magnezu i fosforu. Po za tym skórka jest cennym źródłem błonnika. To czy zachowamy ich właściwości i nie zamienimy w bombę kaloryczną przyrządzając ociekające tłuszczem frytki zależy tylko od nas!
Ziemniaki naprawdę wcale nie są takie złe! Sięgając po nie z umiarem na pewno sobie nie zaszkodzimy, a wręcz przeciwnie- pomożemy i urozmaicimy naszą dietę.
SKŁADNIKI:
- 150g piersi z kurczaka
- 250g mrożonej mieszanki warzywnej(ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka szparagowa, fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula)
- łyżka oliwy z oliwek
- koperek suszony
- pieprz
- sól czosnkowa
- estragon
- papryka słodka
- majeranek
- imbir
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki kurczaka
- Pod koniec smażenia przyprawiamy według uznania
- Dodajemy mieszankę warzywną i smażymy pod przykryciem około 10 minut
Niecałe 20 minut i mamy pyszny obiad na talerzu! Smacznego:)
A gdzie te ziemniaki w tym przepisie ? Chyba poszły się przespać
OdpowiedzUsuńW mieszance warzywnej są ziemniaki.
UsuńZawsze można osobno dogotowac ziemniaki i razem podsmażyć
OdpowiedzUsuń