poniedziałek, 22 września 2014

Szybko, zdrowo, ekspresowo, czyli kolejny posiłek "w biegu"

Znowu brakuje czasu, a żołądek domaga się czegoś konkretniejszego niż wafle ryżowe czy serek wiejski? Nie, to nie jest moment na hamburgera, ale na obiad, który nie może się nie udać, a na dodatek jest sycący i pyszny! Co to takiego? Kurczak z warzywami!


Trochę zastanawiałam się nad faktem, czy wypada w ogóle zamieszczać tutaj taki przepis. Szczególnie poprzez wzgląd na poziom jego trudności mieszczący się pomiędzy ugotowaniem wody i budyniu. Jednak po dłuższej chwili doszłam do wniosku, że skoro wyznaję zasadę prostych posiłków to będę się jej konsekwentnie trzymać.

Podstawą dzisiejszego posiłku jest mrożona mieszanka warzywna. Dobrze, aby znalazły się w niej ziemniaki. Tak. Ziemniaki. Dlaczego? Są dobrym źródłem węglowodanów złożonych i dzięki ich obecności w miksie zaoszczędzimy na czasie, bo nie będziemy musieli gotować kaszy czy ryżu. Wbrew powszechnym opiniom- ziemniaków nie trzeba się ich bać. Ciągle słyszy się, że są wysokokaloryczne, mają wysoki indeks glikemiczny i po prostu- tuczą. W rzeczywistości sytuacja wygląda inaczej- ziemniaki nie tylko można, ale wręcz warto jeść. Dlaczego? Są sycące, mają pozytywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, mało kalorii i dużo witamin oraz minerałów.  

W 100 gramowej porcji znajduje się aż 340 mg potasu, który poprawia pracę nerek, zapobiega nadciśnieniu, udarom i zawałom serca. Jest doskonałym źródłem witaminy C, B5, magnezu i fosforu. Po za tym skórka jest cennym źródłem błonnika. To czy zachowamy ich właściwości i nie zamienimy w bombę kaloryczną przyrządzając ociekające tłuszczem frytki zależy tylko od nas!

Ziemniaki naprawdę wcale nie są takie złe! Sięgając po nie z umiarem na pewno sobie nie zaszkodzimy, a wręcz przeciwnie- pomożemy i urozmaicimy naszą dietę.





SKŁADNIKI:

  • 150g piersi z kurczaka
  • 250g mrożonej mieszanki warzywnej(ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka szparagowa, fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • koperek suszony
  • pieprz
  • sól czosnkowa
  • estragon
  • papryka słodka
  • majeranek 
  • imbir

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki kurczaka
  3. Pod koniec smażenia przyprawiamy według uznania
  4. Dodajemy mieszankę warzywną i smażymy pod przykryciem około 10 minut
Niecałe 20 minut i mamy pyszny obiad na talerzu! Smacznego:)






3 komentarze:

  1. A gdzie te ziemniaki w tym przepisie ? Chyba poszły się przespać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mieszance warzywnej są ziemniaki.

      Usuń
  2. Zawsze można osobno dogotowac ziemniaki i razem podsmażyć

    OdpowiedzUsuń