Nie zdarza się to często, ale czasami rezygnuję z tradycyjnej owsianki na śniadanie, jednak taka decyzja wymaga godnego, równie pysznego zastępstwa. I wcale nie trzeba się nad nim długo zastanawiać- wystarczy omlet na słodko.
|
Banan, masło orzechowe, serek wiejski, truskawki, wiórki kokosowe, migdały |
Omlet to kolejna potrawa, która świetnie smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i tej słodszej. Dla mnie to również dobra opcja śniadaniowa ze względu na wspomnianą uniwersalność i dość szybkie przygotowanie niewymagające zbyt wiele wysiłku. Ponadto świetnie komponuje się on z twarogiem czy też serkiem wiejskim, owocami i masłem orzechowym, czyli wszystkim tym, co stanowi moją definicję śniadania idealnego.
|
Topping: twaróg zmiksowany z truskawkami, truskawki |
SKŁADNIKI:
- 20g mąki owsianej
- 1 łyżka lnu mielonego
- 1 łyżka sezamu
- 100g ulubionego jogurtu naturalnego
- 2 białka jaj
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę wymieszać z lnem i sezamem
- Dodać miód, jogurt, białka jaj i wszystko zmiksować na jednolitą masę
- Można dodać również cynamon
- Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu lub na zwykłej
- Po około minucie przekręcić na drugą stronę
Tak przygotowany omlet możemy podawać z ulubionymi owocami, wymienionym wyżej nabiałem lub z czymkolwiek, na co mamy ochotę- wszystko świetnie się sprawdzi. Poniżej kilka pomysłów:
|
Twaróg zmiksowany z malinami, twaróg zmiksowany z jagodami, jagody, maliny, jagody goji |
|
Masło orzechowe, gruszka, truskawki, twaróg, sezam, cynamon |
O mniam, zastępuje godnie owsianke:D
OdpowiedzUsuńsuper i można tak pięknie udekorować owockami, że poranek staje się kolorowy! ;)
OdpowiedzUsuń