Pierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka!
Mięso z indyka nie cieszy się tak dużą popularnością, jak to z kurczaka. Uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest bardzo smaczny i apetyczny.
Jakie są zalety mięsa z indyka?
- Ze względu na małą zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne
- Dietetyczne- kotlet ważący 150g to tylko 126kcal
- Doskonałe źródło witamin z grupy B (ważne źródło niezbędnej do procesu tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12), kwasu foliowego i niacyny, ponadto w indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo
- Obecne w nim białko to białko pełnowartościowe
- Charakteryzuje się niską zawartością kolagenu- idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego
Jak przyrządzić indyka?
Indycze mięso daje ogromne pole do popisu. Przyrządza się je łatwo i szybko. Można je smażyć, piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania zup i duszenia.
Ja zdecydowałam się dzisiaj na roladki gotowane na parze. Przygotowane według przepisu to zaledwie 171kcal w tym aż 31,7g białka, 1,5g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów. Stanowią świetną bazę do obiadu, ponieważ wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI:
- 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g
- 15g suszonych pomidorów
- 10g świeżego szpinaku
- bazylia
- oregano
- cząber
- papryka słodka
- sól czosnkowa
- koperek
- potrzebne będą również 2 wykałaczki
PRZYGOTOWANIE:
- Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami
- Szpinak dokładnie płuczemy, kroimy pomidory w paski
- Na brzegu kotleta układamy pokrojone pomidory
- Na nich układamy szpinak i zwijamy całość w rulon, który spinamy za pomocą wykałaczki
- Gotujemy na parze przez 15 minut
I takim sposobem otrzymujemy aromatyczne, smaczne i lekkostrawne roladki, a tym samym świetny substytut piersi z kurczaka. Nie jest to danie szalenie trudne w przygotowaniu a efektowne, co stanowi bardzo duży plus. Warto więc trochę poeksperymentować i sięgać po pysznego i zdrowego indyka częściej niż tylko w takich "kryzysowych" sytuacjach;)
uwielbiam indora! <3
OdpowiedzUsuńa możnaby zapiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, ale należy uważać żeby ich nie przesuszyć:)
Usuńnajbardziej lubię indyka właśnie! i już wiem co będę miała jutro na obiad! :D
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
i zdrowo
Żebyście się nie posrały od tego przeżywania jedzenia...
OdpowiedzUsuń