Kto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki!
Uwielbiam śniadania na słodko. Niekwestionowaną królową w tej dziedzinie jest oczywiście moja ukochana owsianka (KLIK), która nigdy mi się nie znudzi, ale zdarza się, że i ja jem coś innego. Jednak, jak nie raz wspominałam- rozstanie z moim śniadaniem idealnym nie jest łatwe, z tego względu jego zamiennik musi być naprawdę zachwycający. Nie ma tu miejsca na niedociągnięcia i drobne wady. Omlet bananowy (KLIK) sprawdził się idealnie, ale podejrzewam, że znalazłam dla niego godnego przeciwnika... razy dziesięć.
Przewaga liczebna swoją drogą, ale w kwestii jedzenia nie chodzi tak bardzo o ilość, jak o jakość. W tym miejscu równie dobrze mogłaby pojawić się lista synonimów słowa "pyszny". Z zewnątrz- chrupiące, w środku- mięciutkie, a do tego słodkie i sycące. W składzie- same dobrodziejstwa dostarczające naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego (KLIK) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe.
Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać je ze sobą i ze smakiem zajadać, kiedy dopadnie nas "mały głód". Z podanej ilości składników otrzymacie 10 mini-muffinek. Jedna to zaledwie 88kcal w tym 3g białka, 2,2g tłuszczu, 15g węglowodanów oraz 2,7g błonnika.
Przewaga liczebna swoją drogą, ale w kwestii jedzenia nie chodzi tak bardzo o ilość, jak o jakość. W tym miejscu równie dobrze mogłaby pojawić się lista synonimów słowa "pyszny". Z zewnątrz- chrupiące, w środku- mięciutkie, a do tego słodkie i sycące. W składzie- same dobrodziejstwa dostarczające naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego (KLIK) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe.
Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać je ze sobą i ze smakiem zajadać, kiedy dopadnie nas "mały głód". Z podanej ilości składników otrzymacie 10 mini-muffinek. Jedna to zaledwie 88kcal w tym 3g białka, 2,2g tłuszczu, 15g węglowodanów oraz 2,7g błonnika.
SKŁADNIKI:
- 150g zmielonych płatków owsianych górskich
- 20g otrębów żytnich
- 80g banana
- 20g siemienia lnianego
- 25g rodzynek
- 1/2 szklanki napoju sojowego bez cukru
- kardamon
- imbir
- łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
- W misce wymieszać suche składniki- zmielone płatki owsiane, otręby, siemię lniane oraz przyprawy i proszek do pieczenia
- Dodać banana pokrojonego na małe kawałki oraz napój sojowy
- Miksować do uzyskania jednolitej masy
- Dodać rodzynki i wymieszać
- Masę odstawić na 15 minut
- Ciasto przełożyć do foremek
- Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Smacznego!
pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, chętnie wpadłabym do ciebie na takie muffiny;)
OdpowiedzUsuńJutro zabieram się za śniadaniowe muffinki. Czym mogłabym zastąpić napój sojowy?
OdpowiedzUsuńNajzwyklejszym mlekiem :)
Usuńzazwyczaj moje experymenty wypiekowe koncza sie fiaskiem (zakalec non stop) a tu prosze!!! pyszne, mieciutkie w srodku, slodkie ale bez cukru :) leci do ulubionych, dziekuje za super przepis!
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na śniadanie. Z pewnością taki posiłek szybko postawi na nogi :). Na pewno muffinku będą dobrze smakować razem z kawą. Moją ulubioną jest oczywiście świeżo mielona w młynku, która ma niepowtarzalny aromat. Parzę ją sobie w specjalnym kubku z zaparzaczem, który swego czasu kupiłem na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Czas oraz sposób parzenia jest bardzo ważny i ma duży wpływ na jakość smaku kawy.
OdpowiedzUsuń