niedziela, 5 października 2014

Dżem dobry, czyli śniadanie idealne

Zasada jest prosta- udane śniadanie, udany dzień. A jeśli ma być ono naprawdę udane to dla mnie MUSI być to najwspanialsza, najcudowniejsza i najsmaczniejsza owsianka.


Nie wyobrażam sobie poranka bez miski owsianki z serkiem wiejskim, owocami i masłem orzechowym. O ile kiedyś bardzo rzadko po nią sięgałam, teraz jest ona stałym(i najlepszym) punktem mojego dnia. Niektórzy dziwią się, że mi się nie nudzi, ale przy takiej kombinacji zdrowych korzyści(o których można poczytać w tym poście) i GENIALNEGO smaku na pewno z niej nie zrezygnuję. Poza tym ciężko tu mówić o nudzie, skoro możemy przebierać w dodatkach na tyle, że-teoretycznie- codziennie jemy "zupełnie coś innego". W moim przypadku najlepiej sprawdzają się owoce jagodowe i ewentualnie gruszki, jednak dzisiaj zdecydowałam się na nowe urozmaicenie- dżem! Nie byle jaki, ale dżem porzeczkowy 100% owoców firmy Łowicz. 

Od dłuższego czasu planowałam jego zakup, ale zazwyczaj rezygnowałam w ostatniej chwili nie wiedząc, w jaki sposób go wykorzystam. W końcu się zdecydowałam i... już wiem, że bardzo dobrze zrobiłam. Lekko kwaskowaty smak porzeczki świetnie skomponował się ze słodkimi malinami, a dodatek mleka sojowego zmienił moją tradycyjną owsiankę, przygotowywaną zawsze wyłącznie z użyciem wody, w jej delikatniejszą wersję. Nie wspominając o przepysznym połączeniu dżem+masło orzechowe- tutaj wszystko idealnie ze sobą współgra. Śniadanie naprawdę nie musi być nudne!

Owsianka przygotowana według przepisu to 461kcal w tym 32,3g białka, 18,1g tłuszczu, 42,8g węglowodanów i 18,5g błonnika. Poza tym to zastrzyk energii na dobre kilka godzin- po takiej porcji nie myślę za chwilę o kolejnym posiłku, co czasem zdarza się w innych przypadkach. Tutaj nie ma o tym mowy!



SKŁADNIKI:

  • 40g otrębów owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki mleka sojowego bez dodatku cukru
  • 25g porzeczkowego dżemu 100% firmy Łowicz- 1 łyżka
  • 60g malin- u mnie mrożone
  • 150g serka wiejskiego lekkiego
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 20g masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Otręby zalewamy wodą, dodajemy cynamon, imbir i mieszamy
  2. Jeżeli przygotowujemy je wieczorem- odstawiamy na noc pod przykryciem, w przeciwnym razie od razu gotujemy 
  3. Kiedy całość już lekko zgęstnieje dodajemy mleko sojowe i gotujemy przez około 5 minut
  4. Jeżeli chcemy, aby owsianka była gęsta, odstawiamy do wystudzenia-najlepiej na kilka minut na zewnątrz, co jakiś czas mieszając
  5. Gotową owsiankę podajemy z dżemem, malinami, serkiem wiejskim i masłem orzechowym 
I ostatni punkt: rozkoszujemy się najpyszniejszym śniadaniem pod słońcem! Miłego dnia!:)



Dżem dobry, pobudka

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

12 komentarzy:

  1. och! takie śniadanie na "dzień dobry" to jest to ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak :D owsianka i masło orzechowe codziennie goszczą u mnie w menu :D gdyby ktoś mi je odebrał uczyniłby mnie nieszczęśliwą :D:D:D:D po prostu jestem owsiano- i orzechoholikiem :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko Ty, Kochana!:D To jest po prostu uzależnienie!:D

      Usuń
  3. Micha owsianki i dzień od razu staje się lepszy! (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Te dżemy sa pyszne! Mam ich kilka, malinowy cierpki. Z czarnej porzezki mam robione mamy i sa obłędne. Nie wiem ile w nich cukru-ale zdecydowanie mając w domu domowe przetwory wybieram je :) Z pigwy z Ł jest tez pyszny:) reszty jeszcze nie próbowalam:) Malinowy skradł moje podniebienie w połączeniu z owsianka. I PS mleko sojowe to ZŁO mleko sojowe to:
    - produkt wysokoprzetworzony
    - produkt zawierający sporą dawkę związków estrogenowych
    - produkt zawierający najćzęściej pozostałości niektórych metali

    OdpowiedzUsuń
  5. PS u mnie tez codziennie owsianka albo placki owsiane, omlety na bazie platkow owsianych górskich, nigdy sie nie nudzi, ja polecam Ci bananowo owsiane placuszki - banan rozgnieść widelcem, wrzucić jajko, 1/2szkl.platkow owsianych górskich.wymieszac. Dodać mozesz kakao- mniej słodsze. Wychodzą- wiadomo. Smażyć na teflonie bez tluszczu do zarumienienia. Podawać z serkiem wiejskim, owocami, dżemem, masłem orzechowym. Polecam :) Twoje sniadanie robię jutro!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placuszki owsiano-bananowe znam i bardzo lubię:) Przepyszne są! Póki co jednak wyznaję miłość tylko i wyłącznie owsiance, więc szybko jej nie zamienię na nic innego:D

      Usuń
  6. Kochana.. Proszę o motywacje... Od kilku dni nic tylko obżeram sie jak swinia.. Nie daje rady. 2, 3 dni wytrzymuje w diecie potem obżarstwo.. Ratuj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, postaram się pomóc, jednak póki co za mało wiem, żeby coś Ci doradzić. Jeśli masz ochotę- hellonhighheels0@gmail.com -napisz, a spróbujemy zażegnać ten problem:) Pozdrawiam:)

      Usuń