piątek, 10 października 2014

Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, czyli co zjeść gdy znudzi nam się kurczak

Pierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka!


Mięso z indyka nie cieszy się tak dużą popularnością, jak to z kurczaka. Uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest bardzo smaczny i apetyczny. 


Jakie są zalety mięsa z indyka?

  • Ze względu na małą zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne
  • Dietetyczne- kotlet ważący 150g to tylko 126kcal
  • Doskonałe źródło witamin z grupy B (ważne źródło niezbędnej do procesu tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12), kwasu foliowego i niacyny, ponadto w indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo
  • Obecne w nim białko to białko pełnowartościowe 
  • Charakteryzuje się niską zawartością kolagenu- idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego


Jak przyrządzić indyka?


Indycze mięso daje ogromne pole do popisu. Przyrządza się je łatwo i szybko. Można je smażyć, piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania zup i duszenia. 

Ja zdecydowałam się dzisiaj na roladki gotowane na parze. Przygotowane według przepisu to zaledwie 171kcal w tym aż 31,7g białka, 1,5g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów. Stanowią świetną bazę do obiadu, ponieważ wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami. 



SKŁADNIKI:

  • 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g
  • 15g suszonych pomidorów
  • 10g świeżego szpinaku
  • bazylia
  • oregano
  • cząber
  • papryka słodka
  • sól czosnkowa
  • koperek
  • potrzebne będą również 2 wykałaczki


PRZYGOTOWANIE:

  1. Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami
  2. Szpinak dokładnie płuczemy, kroimy pomidory w paski
  3. Na brzegu kotleta układamy pokrojone pomidory
  4. Na nich układamy szpinak i zwijamy całość w rulon, który spinamy za pomocą wykałaczki
  5. Gotujemy na parze przez 15 minut

I takim sposobem otrzymujemy aromatyczne, smaczne i lekkostrawne roladki, a tym samym świetny substytut piersi z kurczaka. Nie jest to danie szalenie trudne w przygotowaniu a efektowne, co stanowi bardzo duży plus. Warto więc trochę poeksperymentować i sięgać po pysznego i zdrowego indyka częściej niż tylko w takich "kryzysowych" sytuacjach;) 





6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale należy uważać żeby ich nie przesuszyć:)

      Usuń
  2. najbardziej lubię indyka właśnie! i już wiem co będę miała jutro na obiad! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Żebyście się nie posrały od tego przeżywania jedzenia...

    OdpowiedzUsuń