Dzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna uwagi alternatywa dla kurczaka i warzyw.
Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre i sprawdzone, jednak dzisiaj przyszła pora na małą zmianę kolorystyczną. Zresztą- obojętnie czy biała, czy czerwona- fasola to bogate źródło witamin i minerałów, więc zdecydowanie nie powinniśmy zapominać o niej w naszej diecie. Ziarna, w zależności od odmiany, zawierają cynk, selen, żelazo i kwas foliowy oraz znaczne ilości białka roślinnego i błonnika.
Wiele jest również sposobów ich przyrządzania- są składnikiem zup, zapiekanek, wegetariańskich odpowiedników gulaszu i pasztetu oraz sałatek, co u mnie zdarza się zdecydowanie najczęściej.
Dzisiejsza sałatka to 317kcal w tym 36,8g białka, 6,5g tłuszczu, 24g węglowodanów i 9,3g błonnika.
SKŁADNIKI:
- 120g tuńczyka w sosie własnym- po odsączeniu
- 70g białej fasoli konserwowej
- 70g kukurydzy
- 120g ogórka świeżego
- 35g cebuli
- 10g mieszanki ziaren Euforia
- koperek świeży lub suszony
- estragon
- oregano
- pieprz
- sól
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórka obrać i pokroić w kostkę
- Cebulę drobno posiekać
- Wszystkie warzywa i tuńczyka wymieszać w misce
- Dodać mieszankę ziaren
- Przyprawić według uznania
Mieszankę Euforia oraz inne znajdziecie tutaj:
Już od dłuższego czasu planuję przygotować jakąś sałatkę z ziarenkami tylko,ze tymi Piekło-Niebo :)
OdpowiedzUsuńTa Twoja wygląda na bardzo zdrową i smaczną :)
Dziękuję bardzo:) A te ziarenka są wyśmienite!;)
Usuńoo ja wczoraj jadłam bardzo podobną sałatkę, tuńczyk zawsze dobry na awaryjne sytuacje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tuńczyka i często przygotowuję posiłki z jego udziałem
OdpowiedzUsuńa Twoja sałatka wygląda bardzo apetycznie
chętnie wypróbuję przepis :)