Nie będzie to dla nikogo zaskoczeniem jeśli po raz kolejny podrzucę Wam pomysł na smaczne i pożywne śniadanie, ale TAKIEGO jeszcze u mnie nie było! Debiut ten zdecydowanie zaliczam do udanych i z niecierpliwością czekam na kolejny tak pyszny poranek o zapachu bananów i cynamonu.
Już od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tego cudeńka. Nieustannie zachęcana wieloma zdjęciami, na które natrafiałam na Instagramie, rozmyślałam nad własną interpretacją przepisu, jednak ciągle albo brakowało czasu, albo składników. W końcu znalazło się jedno i drugie! I gdybym tylko wiedziała, jaki będzie efekt to z pewnością "szukałabym" o wiele szybciej.
Puszysty, lekki i aromatyczny. Aż nie chce się wierzyć, że do jego przygotowania potrzeba tylko trzech składników. Mojej mamie było zupełnie ciężko to pojąć- "no nie mów, że margaryny też tu nie ma..."- bo nie ma. Żadnego tłuszczu i białego cukru- jeśli użyjecie mocno dojrzałych bananów jest on zbędny, szczególnie, kiedy, tak jak ja, planujecie delektować się swoim wypiekiem w towarzystwie smakowitych dodatków. Świetnie sprawdzi się tutaj domowe masło orzechowe (KLIK) lub dżem. Jeśli jednak chcecie spożywać chlebek sam, bez dodatków, czy też po prostu wolicie słodsze rzeczy- żaden problem. Dodajcie do całości 2 łyżki miodu i sprawa załatwiona.
Chlebek ten jest niezwykle wszechstronny jeśli chodzi o zastosowanie. Śniadanie? Nie ma sprawy. Przekąska? Proszę bardzo. A może kolacja? Jeśli po treningu to koniecznie! Ze względu na skład jest on doskonałym źródłem węglowodanów prostych i złożonych, które są paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda pora będzie dobra!
Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka, 7,7g tłuszczu, 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika. U mnie wyszło z tego 12 kawałków po około 31g- jeden to zaledwie 48kcal!
Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka, 7,7g tłuszczu, 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika. U mnie wyszło z tego 12 kawałków po około 31g- jeden to zaledwie 48kcal!
SKŁADNIKI:
- 215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów- 3 małe
- 1 duże jajko
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon
- imbir
- sól
- 2 łyżki miodu- opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Banany zblendować z jajkiem na gładką masę
- Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania
- Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy
- Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać cynamonem
- Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka
- Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia
- Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!



miały być 3 składniki a tu cała lista, dodatki i przyprawy to też składniki. A tak wogóle to wygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuń3 główne składniki są, reszta dodawana 'dla smaku' ;);p
UsuńTo jeszcze takie dwa pytania ode mnie: Ile waży kromka tego cuda i jakie jest przeliczenie kalorii na jedną porcję? :)
UsuńZależnie od tego jak pokroimy- u mnie było to 12 kawałków. Jeden to około 31g i tylko 48kcal :)
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź :D chlebek wygląda cudnie! ;D od dzisiaj zaczynam regularnie śledzić bloga :-)
UsuńWłaśnie dzisiaj wstałam z chęcią zrobienia takiego, bo zawsze kupuję w zaprzyjaźnionej fit-kawiarence. Dziękuję więc, za czytanie w myślach :)
OdpowiedzUsuńHej!:) Czy można zastąpić mąkę pszenną mąką bezglutenową? :) Pozdrawiam serdeczne!
OdpowiedzUsuńJasne, nie przeszkadza to w niczym :)
UsuńPozdrawiam! :)
Świetnie! Dziekuje za odpowiedz :)
Usuńja dziś robię na mące razowej, mam nadzieję, że wyjdzie.
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy to zdecydowanie mój ulubiony wypiek :)
OdpowiedzUsuńA gdyby tak użyć mąki razowej???
OdpowiedzUsuńMyślę, że też powinien się udać, ale głowy uciąć nie dam :)
UsuńUwielbiam chlebek bananowy, a w dodatku z masłem orzechowym- pycha!
OdpowiedzUsuńKochana ,a jakie wymiary keksówki masz?
OdpowiedzUsuńmoja jest jakaś wielka chyba;} raz miałam płaski piernik hehe
Ok. 10x20cm :)
UsuńDziękuję; )
UsuńWspaniałe!:) ja dodałam do masy i posypałam po wierzchu płatki migdałowe!:)
OdpowiedzUsuńMniam jaki cudowny! Chcę! :)
OdpowiedzUsuńNic prostszego! Zachęcam do wypróbowania przepisu! :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie. Szukam ostatnio różnych alternatyw w kuchni i z pewnością spróbuję zrobić ten chlebek w bardzo niedalekiej przyszłości ;) Pytanie tylko czy foremka musi być sylikonowa, czy wystarczy blaszana keksówka?
OdpowiedzUsuńNie musi, keksówka też się nada, tylko należy pamiętać o wyłożeniu papierem do pieczenia :)
UsuńA mi nie wiedzieć czemu nie wyszedł, najpierw pięknie urósł by potem opaść i się nie upiec mimo że trzymałam dłużej :( Użyłam mąki pszennej z pełnego przemiału, a banany nie były bardzo dojrzałe. Mogło to mieć znaczenie?
OdpowiedzUsuńMożliwe, bo u mnie nie było takiego problemu ;) Warto spróbować jeszcze raz- powinno się udać :>
UsuńU mnie to samo urósł i opad. To nie wina bananów u mnie były dojrzałe. W ogóle się nie upiekł w środku
UsuńU mnie to samo urósł i opad. To nie wina bananów u mnie były dojrzałe. W ogóle się nie upiekł w środku
UsuńBanan bananowi nie równy. Jedne są bardziej wodniste, a inne suche. Poza tym 3 banany większe a 3 banany mniejsze to też spora różnica. Każdy piekarnik też piecze w inny sposób. Według mnie każdy powinien wyczuć metodą prób i błędów, jaka konsystencja ciasta jest najlepsza. :) przepis udany, dzięki!
UsuńMi też nie wyszło a to już 2 raz. Banany były bardzo dojrzale :(
UsuńRobie ten chlebek w kokilkach, w formie babeczek. Jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego chlebka :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zrobic ciasto wieczorem a piec rano aby zjesc ciepły?
OdpowiedzUsuńciasto bananowe nie jest smaczne zaraz po upieczeniu
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńNie próbowałam, więc nie jestem pewna, aczkolwiek przechowywane w lodówce nie powinno stracić swoich właściwości- trzeba się przekonać ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, ale nie wyszedł:( tym razem zrobię z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, ale nie wyszedł:( tym razem zrobię z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńDziś przyszła pora na wypróbowanie! Dam znać jak wyszedł :)
OdpowiedzUsuńhttp://messbyus.blogspot.co.uk
Zrobiłam w foremkach na mufinki. Wyszło świetnie:>
OdpowiedzUsuńSmarowalas foremki? Ja jakos nie umiem W nich piec nie Wiem jak to potem wyjac:(
UsuńA mozna użyć mąki zytniej ?
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy sa genialne :-D
Myślę, że powinna się sprawdzić :)
UsuńDziękuję!
Upiekłam dzisiaj. Chlebek wyszedł bardzo dobry, jednak wydaje mi się, że odrobinę zbyt mokry chociaż trzymałam go dłużej w piekarniku. Twój wygląda na bardziej suchy i apetyczny :) Czy piekłaś go z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńNie, bez termoobiegu. Spróbuj pod koniec pieczenia zwiększyć lekko temperaturę, jednak uważaj aby go nie przypalić. Pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie odnośnie tego chlebka, robie go tak jak w przepisie, ale wyrasta on bardzo niski na jakieś 2cm. Co prawda jest dobrze wypieczony ale czemu taki niski? :/
OdpowiedzUsuńByć może chodzi o wymiary keksówki. Moja miała ok 10x20cm. Pozdrawiam!
UsuńA mój niestety popękał na środku podczas pieczenia, wiesz co może być tego przyczyną? Zrobiony dokładnie zgodnie z przepisem. Na szczęście pomimo tego, że nie wygląda efektownie to bardzo smakuje :-)
UsuńMój również trochę popękał. To raczej naturalny proces.
UsuńA miód kiedy się dodaje ?
OdpowiedzUsuńPrzy 2 punkcie :)
UsuńJak wyliczyć kaloryczność tego ciasta? Mam z tym problem,wyliczyłam kaloryczność składników przed pieczeniem. Jak wyliczyć kaloryczność upieczonego ciasta?
OdpowiedzUsuńWartość kaloryczna ciasta jest taka sama, zmienia się tylko masa. Po upieczeniu należy zważyć ciasto i na podstawie kaloryczności składników przed pieczeniem można wyliczyć ilość kalorii po upieczeniu.
UsuńPyszny, moje dzieci (6 i 7 lat) zachwycają się jego smakiem :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMi wyszedł zakalec :( Mimo wszystko taki chlebek bananowy bez tłuszczu to super opcja dla mnie.
OdpowiedzUsuńZrobiłem dzisiaj chlebek. Wyszedł przepyszny: słodki, pulchny, lekko wilgny, puszysty. W żadnym razie nie zakalec. Zrobiłem na mące pełnoziarnistej orkiszowej z dodatkiem erytrytolu dla słodkości. Przebój!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! ☺
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! ☺
OdpowiedzUsuńPrzepis super ale ja go troszke zmodyfikowalam. Dodalam starte jablko i 20gramow wiecej maki plus cynamon do ciasta i platki migdalow. Przed pieczeniem posypalam migdalami.ooooo matko jakie to dobre!!!!! Z domowym maslem z migdalow z moim chlopakiem zjedlismy go praktycznie przy jednym posiedzeniu. Nie szlo sie opanowac:)
OdpowiedzUsuńCiekawe sprubuje taka wersje chlebka
Usuńdo autorki bloga....uwazam,ze jajko jest zbedne w przepiie,poniewaz banany sa zamiennikiem jajek w wypiekach weganskich,nic ono nie daje poza dodatkowym cholesterorem,,,,,,,,pozdrawiam serdecznie i gratuluje bloga
OdpowiedzUsuńuwaga, ostrzegam przed tym chlebkiem... UZALEŻNIA. zrobiłam w sobotę duży (z podwójnej porcji) i jem codziennie. do śniadania, na deser, do kolacji. przeeepyszny. a jak się skończy, chyba upiekę kolejny! dzięki za ten prosty przepis :)
OdpowiedzUsuńZrobilam dzis ten chlebek, podwoilam skladniki zeby wyszlo wiecej pieklam go oczywiscie dluzej i niestety wyszedl zakalec,dlaczego??? Oczywiscie sprobuje raz jeszcze ale chcialabym wiedziec co jest przyczyna zakalca :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciężko stwierdzić co jest przyczyną zakalca. Ale przeglądając komentarze widzę, że jednym się to zdarza, a innym wręcz przeciwnie. Być może chodzi o banany, w jakim stopniu są dojrzałe ;)
UsuńCZEŚĆ!
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam chlebek bazując na Twoim przepisie, ale troszkę go zmodyfikowałam. To był absolutny test :)
Podwoiłam proporcje poza jajkiem, dodałam siemię lniane i wiórki kokosowe, a w ramach eksperymentu zmieszałam mąki (jaglaną, owsianą, kokosową i orkiszową pełnoziarnistą) i wyszło BOSKIE!
Pulchne, mięsiste, odpowiednio wilgotne - po prostu IDEALNE :)
DZIĘKUJĘ za przepis! Pozdrawiam
Piekłam już drugi raz i poraz kolejny zakalec :( Masz może pomysł dlaczego? Stosowałam sie do przepisu z zużyciem wagi kuchennej, więc co do grama.
OdpowiedzUsuńBanany powinny być bardzo dojrzałe czy z takich żółtych jeszcze też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńPewnie, ze wyjdzie, ale nie tak smaczny jak powinien byc.Banany ktorych skorka brazowieje sa slodsze i maja gladsza konsystencje...
UsuńChlebek siedzi w piekarniku, obiecałam córce na kolację z masłem orzechowym więc mam nadzieję ze wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńedit. Chlebek wyszedł pyszny. Upiekłam go na pełnoziarnistej mące orkiszowej. :)
UsuńChlebek bananowy jest jednym z moich ulubionych wypieków. Koniecznie posmarowany masłem orzechowym :)
OdpowiedzUsuńpyszny! pyszny! pyszny!
OdpowiedzUsuńzrobiłam z mąką kukurydzianą, dzięki za świetny przepis!
Witam, czy zamiast imbiru ( nie lubię go :( ) mogę dodać kandyzowaną mieszankę do keksa ?
OdpowiedzUsuńZ czym lubisz jeść ten chlebek? Na wytrawnie czy na słodko? :)
OdpowiedzUsuńZakalec!
OdpowiedzUsuńDlaczego mi wyszedł mokry?
OdpowiedzUsuńA niby skąd biedna autorka bloga ma to wiedzieć? Proszę przeanalizować przepis i znaleźć błąd. Osobiście robiłem go już kilka razy i zawsze wychodził perfekcyjnie.
OdpowiedzUsuńUpieklam rankiem, przed momentem sprobowalam i... jest przepyszny! Lekko wilgotny, nie za slodki, cudnie pachnacy cynamonem. Posmarowalam domowym powidlem mmm niebo w gebie :-)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! :) pierwszy chlebek bananowy który mi się udał w 100%. Chrupki z wierzchu, miękki w środku. Na wierzch dodałam szczyptę wiórków kokosowych i kilka płatków migdałów.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten chlebek na śniadanie. Jest przepyszny, nie trzeba dodawać żadnego cukru bo banany dodają słodyczy. Mi najbardziej smakuje bez dodatków.
OdpowiedzUsuńDziękuję za taki genialny prosty przepis!
PYCHA!
Można zastąpić mąką żytnią?
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam ten chlebek po raz drugi. Za pierwszy razem wyszedł mi bardzo fajny, ładnie wyrósł, jak u Ciebie na zdjęciu. Natomiast wczoraj (robiłam w tej samej keksówce) wyszedł mi bardzo niski, plaskaty :( Co może być przyczyną?
OdpowiedzUsuńWyszło super! Użyłam mąki jaglanej i wrzuciłam garść posiekanych orzechów włoskich. Szkoda, że nie mogę załączyć zdjęcia. Mamy idealną przekąskę na dzisiejszą wycieczkę :)
OdpowiedzUsuńZakalec jak stąd do Polski (mieszkam we Francji). Widziałam tu wiele komentarzy, że nie wyszło, więc dałam trochę więcej mąki i proszku do pieczenia i porażka. Żałuję, że spróbowałam. Szkoda moich pięknie dojrzałych bananów:( A i ciasto siedziało prawie godzinę w piekarniku i przy wyższej temperaturze. Surowe w środku.
OdpowiedzUsuńIle kalorii ma w 100g z miodem? :0 ok 227?
OdpowiedzUsuńPoszedł do kosza, zakalec ;(
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie próbowałam go robić, ale o takim zestawieniu nigdy wcześniej nie słyszałam. Chociaż często wykonuję różnego rodzaju dania i wypieki z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ to akurat jeżeli chodzi o chlebek bananowy to pierwszy raz słyszę.
OdpowiedzUsuńZ moich obliczeń na fitatu całość ma 633 kcal a z dodatkiem 2 łyżek miodu 793
OdpowiedzUsuńZaraz się za niego biorę, mam nadzieję że wyjdzie pyszny😊
UsuńWyszedł pyszny, robiłam z podwójnej porcji z 1 jajkiem
OdpowiedzUsuńProsty i smaczny :)
OdpowiedzUsuńwyszło przepyyyyyszne! :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast mąki zmielić płatki owsiane?