wtorek, 20 stycznia 2015

Najprostszy chlebek bananowy bez cukru i tłuszczu- tylko 3 składniki!

Nie będzie to dla nikogo zaskoczeniem jeśli po raz kolejny podrzucę Wam pomysł na smaczne i pożywne śniadanie, ale TAKIEGO jeszcze u mnie nie było! Debiut ten zdecydowanie zaliczam do udanych i z niecierpliwością czekam na kolejny tak pyszny poranek o zapachu bananów i cynamonu.

Już od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tego cudeńka. Nieustannie zachęcana wieloma zdjęciami, na które natrafiałam na Instagramie, rozmyślałam nad własną interpretacją przepisu, jednak ciągle albo brakowało czasu, albo składników. W końcu znalazło się jedno i drugie! I gdybym tylko wiedziała, jaki będzie efekt to z pewnością "szukałabym" o wiele szybciej.


Puszysty, lekki i aromatyczny. Aż nie chce się wierzyć, że do jego przygotowania potrzeba tylko trzech składników. Mojej mamie było zupełnie ciężko to pojąć- "no nie mów, że margaryny też tu nie ma..."- bo nie ma. Żadnego tłuszczu i białego cukru- jeśli użyjecie mocno dojrzałych bananów jest on zbędny, szczególnie, kiedy, tak jak ja, planujecie delektować się swoim wypiekiem w towarzystwie smakowitych dodatków. Świetnie sprawdzi się tutaj domowe masło orzechowe (KLIK) lub dżem. Jeśli jednak chcecie spożywać chlebek sam, bez dodatków, czy też po prostu wolicie słodsze rzeczy- żaden problem. Dodajcie do całości 2 łyżki miodu i sprawa załatwiona.

Chlebek ten jest niezwykle wszechstronny jeśli chodzi o zastosowanie. Śniadanie? Nie ma sprawy. Przekąska? Proszę bardzo. A może kolacja? Jeśli po treningu to koniecznie! Ze względu na skład jest on doskonałym źródłem węglowodanów prostych i złożonych, które są paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda pora będzie dobra! 

Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka, 7,7g tłuszczu, 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika. U mnie wyszło z tego 12 kawałków po około 31g- jeden to zaledwie 48kcal!


SKŁADNIKI:

  • 215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów- 3 małe
  • 1 duże jajko
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamon
  • imbir
  • sól
  • 2 łyżki miodu- opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Banany zblendować z jajkiem na gładką masę
  2. Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania
  3. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy
  4. Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać cynamonem
  5. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka
  6. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia 
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami

Smacznego!





                           Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń Karnawałowe Słodkości!

81 komentarzy:

  1. miały być 3 składniki a tu cała lista, dodatki i przyprawy to też składniki. A tak wogóle to wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 główne składniki są, reszta dodawana 'dla smaku' ;);p

      Usuń
    2. To jeszcze takie dwa pytania ode mnie: Ile waży kromka tego cuda i jakie jest przeliczenie kalorii na jedną porcję? :)

      Usuń
    3. Zależnie od tego jak pokroimy- u mnie było to 12 kawałków. Jeden to około 31g i tylko 48kcal :)

      Usuń
    4. Bardzo dziękuję za odpowiedź :D chlebek wygląda cudnie! ;D od dzisiaj zaczynam regularnie śledzić bloga :-)

      Usuń
  2. Właśnie dzisiaj wstałam z chęcią zrobienia takiego, bo zawsze kupuję w zaprzyjaźnionej fit-kawiarence. Dziękuję więc, za czytanie w myślach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej!:) Czy można zastąpić mąkę pszenną mąką bezglutenową? :) Pozdrawiam serdeczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, nie przeszkadza to w niczym :)

      Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. Świetnie! Dziekuje za odpowiedz :)

      Usuń
    3. ja dziś robię na mące razowej, mam nadzieję, że wyjdzie.

      Usuń
  4. Chlebek bananowy to zdecydowanie mój ulubiony wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdyby tak użyć mąki razowej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że też powinien się udać, ale głowy uciąć nie dam :)

      Usuń
  6. Uwielbiam chlebek bananowy, a w dodatku z masłem orzechowym- pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana ,a jakie wymiary keksówki masz?
    moja jest jakaś wielka chyba;} raz miałam płaski piernik hehe

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe!:) ja dodałam do masy i posypałam po wierzchu płatki migdałowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Nic prostszego! Zachęcam do wypróbowania przepisu! :)

      Usuń
  10. Wygląda bardzo smakowicie. Szukam ostatnio różnych alternatyw w kuchni i z pewnością spróbuję zrobić ten chlebek w bardzo niedalekiej przyszłości ;) Pytanie tylko czy foremka musi być sylikonowa, czy wystarczy blaszana keksówka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi, keksówka też się nada, tylko należy pamiętać o wyłożeniu papierem do pieczenia :)

      Usuń
  11. A mi nie wiedzieć czemu nie wyszedł, najpierw pięknie urósł by potem opaść i się nie upiec mimo że trzymałam dłużej :( Użyłam mąki pszennej z pełnego przemiału, a banany nie były bardzo dojrzałe. Mogło to mieć znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, bo u mnie nie było takiego problemu ;) Warto spróbować jeszcze raz- powinno się udać :>

      Usuń
    2. U mnie to samo urósł i opad. To nie wina bananów u mnie były dojrzałe. W ogóle się nie upiekł w środku

      Usuń
    3. U mnie to samo urósł i opad. To nie wina bananów u mnie były dojrzałe. W ogóle się nie upiekł w środku

      Usuń
    4. Banan bananowi nie równy. Jedne są bardziej wodniste, a inne suche. Poza tym 3 banany większe a 3 banany mniejsze to też spora różnica. Każdy piekarnik też piecze w inny sposób. Według mnie każdy powinien wyczuć metodą prób i błędów, jaka konsystencja ciasta jest najlepsza. :) przepis udany, dzięki!

      Usuń
  12. Robie ten chlebek w kokilkach, w formie babeczek. Jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy mozna zrobic ciasto wieczorem a piec rano aby zjesc ciepły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto bananowe nie jest smaczne zaraz po upieczeniu

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  15. Nie próbowałam, więc nie jestem pewna, aczkolwiek przechowywane w lodówce nie powinno stracić swoich właściwości- trzeba się przekonać ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedyś robiłam, ale nie wyszedł:( tym razem zrobię z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedyś robiłam, ale nie wyszedł:( tym razem zrobię z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziś przyszła pora na wypróbowanie! Dam znać jak wyszedł :)

    http://messbyus.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam w foremkach na mufinki. Wyszło świetnie:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smarowalas foremki? Ja jakos nie umiem W nich piec nie Wiem jak to potem wyjac:(

      Usuń
  20. A mozna użyć mąki zytniej ?
    Twoje przepisy sa genialne :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinna się sprawdzić :)
      Dziękuję!

      Usuń
  21. Upiekłam dzisiaj. Chlebek wyszedł bardzo dobry, jednak wydaje mi się, że odrobinę zbyt mokry chociaż trzymałam go dłużej w piekarniku. Twój wygląda na bardziej suchy i apetyczny :) Czy piekłaś go z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, bez termoobiegu. Spróbuj pod koniec pieczenia zwiększyć lekko temperaturę, jednak uważaj aby go nie przypalić. Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Mam pytanie odnośnie tego chlebka, robie go tak jak w przepisie, ale wyrasta on bardzo niski na jakieś 2cm. Co prawda jest dobrze wypieczony ale czemu taki niski? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może chodzi o wymiary keksówki. Moja miała ok 10x20cm. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. A mój niestety popękał na środku podczas pieczenia, wiesz co może być tego przyczyną? Zrobiony dokładnie zgodnie z przepisem. Na szczęście pomimo tego, że nie wygląda efektownie to bardzo smakuje :-)

      Usuń
    3. Mój również trochę popękał. To raczej naturalny proces.

      Usuń
  23. Jak wyliczyć kaloryczność tego ciasta? Mam z tym problem,wyliczyłam kaloryczność składników przed pieczeniem. Jak wyliczyć kaloryczność upieczonego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wartość kaloryczna ciasta jest taka sama, zmienia się tylko masa. Po upieczeniu należy zważyć ciasto i na podstawie kaloryczności składników przed pieczeniem można wyliczyć ilość kalorii po upieczeniu.

      Usuń
  24. Pyszny, moje dzieci (6 i 7 lat) zachwycają się jego smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  26. Mi wyszedł zakalec :( Mimo wszystko taki chlebek bananowy bez tłuszczu to super opcja dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłem dzisiaj chlebek. Wyszedł przepyszny: słodki, pulchny, lekko wilgny, puszysty. W żadnym razie nie zakalec. Zrobiłem na mące pełnoziarnistej orkiszowej z dodatkiem erytrytolu dla słodkości. Przebój!

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepis super ale ja go troszke zmodyfikowalam. Dodalam starte jablko i 20gramow wiecej maki plus cynamon do ciasta i platki migdalow. Przed pieczeniem posypalam migdalami.ooooo matko jakie to dobre!!!!! Z domowym maslem z migdalow z moim chlopakiem zjedlismy go praktycznie przy jednym posiedzeniu. Nie szlo sie opanowac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe sprubuje taka wersje chlebka

      Usuń
  29. do autorki bloga....uwazam,ze jajko jest zbedne w przepiie,poniewaz banany sa zamiennikiem jajek w wypiekach weganskich,nic ono nie daje poza dodatkowym cholesterorem,,,,,,,,pozdrawiam serdecznie i gratuluje bloga

    OdpowiedzUsuń
  30. uwaga, ostrzegam przed tym chlebkiem... UZALEŻNIA. zrobiłam w sobotę duży (z podwójnej porcji) i jem codziennie. do śniadania, na deser, do kolacji. przeeepyszny. a jak się skończy, chyba upiekę kolejny! dzięki za ten prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobilam dzis ten chlebek, podwoilam skladniki zeby wyszlo wiecej pieklam go oczywiscie dluzej i niestety wyszedl zakalec,dlaczego??? Oczywiscie sprobuje raz jeszcze ale chcialabym wiedziec co jest przyczyna zakalca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciężko stwierdzić co jest przyczyną zakalca. Ale przeglądając komentarze widzę, że jednym się to zdarza, a innym wręcz przeciwnie. Być może chodzi o banany, w jakim stopniu są dojrzałe ;)

      Usuń
  32. CZEŚĆ!
    Właśnie upiekłam chlebek bazując na Twoim przepisie, ale troszkę go zmodyfikowałam. To był absolutny test :)
    Podwoiłam proporcje poza jajkiem, dodałam siemię lniane i wiórki kokosowe, a w ramach eksperymentu zmieszałam mąki (jaglaną, owsianą, kokosową i orkiszową pełnoziarnistą) i wyszło BOSKIE!
    Pulchne, mięsiste, odpowiednio wilgotne - po prostu IDEALNE :)

    DZIĘKUJĘ za przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Piekłam już drugi raz i poraz kolejny zakalec :( Masz może pomysł dlaczego? Stosowałam sie do przepisu z zużyciem wagi kuchennej, więc co do grama.

    OdpowiedzUsuń
  34. Banany powinny być bardzo dojrzałe czy z takich żółtych jeszcze też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze wyjdzie, ale nie tak smaczny jak powinien byc.Banany ktorych skorka brazowieje sa slodsze i maja gladsza konsystencje...

      Usuń
  35. Chlebek siedzi w piekarniku, obiecałam córce na kolację z masłem orzechowym więc mam nadzieję ze wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. edit. Chlebek wyszedł pyszny. Upiekłam go na pełnoziarnistej mące orkiszowej. :)

      Usuń
  36. Chlebek bananowy jest jednym z moich ulubionych wypieków. Koniecznie posmarowany masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  37. pyszny! pyszny! pyszny!
    zrobiłam z mąką kukurydzianą, dzięki za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  38. Witam, czy zamiast imbiru ( nie lubię go :( ) mogę dodać kandyzowaną mieszankę do keksa ?

    OdpowiedzUsuń
  39. Z czym lubisz jeść ten chlebek? Na wytrawnie czy na słodko? :)

    OdpowiedzUsuń
  40. A niby skąd biedna autorka bloga ma to wiedzieć? Proszę przeanalizować przepis i znaleźć błąd. Osobiście robiłem go już kilka razy i zawsze wychodził perfekcyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  41. Upieklam rankiem, przed momentem sprobowalam i... jest przepyszny! Lekko wilgotny, nie za slodki, cudnie pachnacy cynamonem. Posmarowalam domowym powidlem mmm niebo w gebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  42. Genialny przepis! :) pierwszy chlebek bananowy który mi się udał w 100%. Chrupki z wierzchu, miękki w środku. Na wierzch dodałam szczyptę wiórków kokosowych i kilka płatków migdałów.

    OdpowiedzUsuń
  43. Zrobiłam ten chlebek na śniadanie. Jest przepyszny, nie trzeba dodawać żadnego cukru bo banany dodają słodyczy. Mi najbardziej smakuje bez dodatków.
    Dziękuję za taki genialny prosty przepis!
    PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  44. Można zastąpić mąką żytnią?

    OdpowiedzUsuń
  45. Wczoraj robiłam ten chlebek po raz drugi. Za pierwszy razem wyszedł mi bardzo fajny, ładnie wyrósł, jak u Ciebie na zdjęciu. Natomiast wczoraj (robiłam w tej samej keksówce) wyszedł mi bardzo niski, plaskaty :( Co może być przyczyną?

    OdpowiedzUsuń