wtorek, 13 stycznia 2015

Pełnoziarniste pancakes na dzień dobry

Co powiecie na śniadanie w amerykańskim stylu? Pyszne, puszyste naleśniki w towarzystwie apetycznych dodatków to zdecydowanie najlepsza recepta na udany poranek. Więc jeśli tylko macie chwilę czasu, ochotę na smaczne jedzenie i kilka podstawowych składników pod ręką to jesteście gotowi do dzisiejszej kulinarnej podróży.


Po królowej owsiance (KLIK) i serii omletów (KLIK) niełatwo o śniadanie, które zaskoczy mnie walorami smakowymi. Jednak czasami udaje mi się jeszcze stworzyć coś wyjątkowego. Tak było i tym razem. Nie wiem czy jest ktoś, kto nie słyszał o słynnych amerykańskich pancake'ach, ale na pewno są tacy, którzy nie mieli okazji ich spróbować. Jeśli zaliczacie się do tego grona to powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości!


Sama do niedawna nie rozumiałam fenomenu tej potrawy- naleśniki jak naleśniki. Otóż nie do końca. W porównaniu z tymi w otrębowej wersji (KLIK), które do tej pory zawsze przygotowywałam czy też "naszymi tradycyjnymi", są o wiele delikatniejsze i puszyste. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej skomplikowane, ale to nadal znikomy stopień trudności.

Pancakes, "w oryginale", podaje się z masłem i syropem klonowym. Ja stawiam jednak na owoce oraz pyszne masło migdałowe i orzechowe od firmy Primavika. Zarówno jedno, jak i drugie możecie nabyć w sklepie Naturalna Spiżarnia (KLIK).

Z podanej ilości składników otrzymacie 7-8 naleśników. Cała porcja to 254kcal w tym 13,4g białka, 6,2g tłuszczu oraz 35,5g węglowodanów


SKŁADNIKI:

  • 1 jajko
  • 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5g płatków owsianych- łyżka stołowa
  • 75ml mleka 0,5%- 1/3 szklanki
  • 12g miodu- 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oddzielić białko od żółtka
  2. Białko z odrobiną soli ubić na sztywną pianę
  3. Żółtko zmiksować z mąką, płatkami owsianymi, mlekiem i opcjonalnie miodem
  4. Dodać szczyptę soli i sodę i ponownie zmiksować
  5. Do powstałego ciasta dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką
  6. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!







     Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń Karnawałowe Słodkości! Niski IG czyli świadome odżywianie

25 komentarzy:

  1. Tak pysznie rozpoczęty dzień musi być udany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie i tak amerykańsko . Tylko syropem klonowym polać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki wyglądają świetnie;)
    Przyznam, że już dawno nie robiłam pancakes, więc chętnie skorzystam z twojego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj też miałam takie na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic tylko lecieć do kuchni i pichcić. Nigdy jeszcze nie robiłam pancaks-ów i chyba czas najwyższe na chwilę zdrowej i pysznej przyjemności :)

    Pozdrawiam

    fitfunmamarun.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie zdrowe wersje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A mi wychodzą takie cienkie, czy trzeba dac więcej sody czy musze po prostu więcej nalać ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo więcej nalać, albo zbyt mało sody ;)

      Usuń
  8. Mniam, wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mąka pszenna musi być pełnoziarnista czy wystarczy zwykła pszenna (typ450) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi- wystarczy zwykła, ale pełnoziarnista jest zdrowsza :)

      Usuń
  10. Gabi, jeżeli nie zjem wszystkich rano to mogę je wsadzić do lodówki i potem odgrzac? Czy ich się nie odgrzewa? Jak smakują na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre pytanie :D Nigdy tego nie próbowałam bo zawsze znikały ekspresowo, ale myślę, że w lodówce nic im się nie stanie. Na zimno powinny być też ok, chociaż można jednego wrzucić na próbę do mikrofalówki i zobaczyć co będzie lepszym rozwiązaniem ;)

      Usuń
  11. Czy masę na placuszki można zrobić dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wyszły mi takie ładne, wyszły płaskie i bez życia. W smaku jednak były super. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja robię amerykańskie pancakes'y bez mleka. :) tak samo smaczne i pusztyste ;) opcja dla uczulonych na mleko ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Maślanka jest lepsza do pancakesów 😉 Polecam tez odstawić masę przynajmniej na godz. 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy blog, fajne przepisy. Obserwuję ;)

      Usuń
    2. Ciekawy blog, fajne przepisy. Obserwuję ;)

      Usuń
  15. Zrobiłam, bardzo smaczne i polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy pancakesy urosną tak samo, jeśli część mąki zwykłej zastąpię mąką ryżową?

    A tak poza tym to pyszne wszystko tu na tym blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Beznadziejny przepis. Co to za proporcje? Skąd te miary?
    Gorszego przepisu i jego efektu nie widziałam. Bzdura

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam z sosem toffee lub z nutellą. Ale jeśli już z nutellą to wręcz przekładane nią. :) Nie szczędzę dodatków. Na tej stronie www polecam sprawdzić wszystkie pancakes. Są naprawdę świetne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Doskonałe desery. Ja uważam, że fajnie połączyć pancakes także z sosem kawowym domowej roboty. :) Ja zaliczam na przykład sklep etno, wybieram odpowiedni gatunek i przyrządzam w mixie z kakao. Wychodzi doskonałe połączenie, które serdecznie polecam.

    OdpowiedzUsuń