Póki czas warto korzystać z owoców sezonowych. Możemy sięgać po maliny, winogrona, jabłka, śliwki czy gruszki, które teraz smakują najlepiej. Od kilku dni zastanawiałam się właśnie nad słodkim i ciepłym deserem z wykorzystaniem owoców. Otrzymana od firmy Ziarenkowo przesyłka utwierdziła mnie w przekonaniu, że połączenie gruszek i cynamonu to będzie TO!
Po raz kolejny jest to propozycja szybka i prosta. Poza tym świetnie sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory, kiedy to zazwyczaj nachodzi nas ochota na łasuchowanie. I nawet to możemy robić w zdrowy sposób!
SKŁADNIKI:
- 30g kaszy jaglanej przed ugotowaniem
- 15g mieszanki Cynamonowy Raj +5g do dekoracji
- 30g banana +20g do dekoracji
- 150g gruszki- jedna, średniej wielkości
- 12g miodu- łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody
- Do kaszy dodajemy banana i blendujemy na gładką masę
- Do masy wsypujemy 15g mieszanki ziaren i mieszamy
- Gruszkę kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne
- W powstałe zagłębienia nakładamy przygotowany mus i polewamy całość miodem
- Gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego- bez pokrywki- i wstawiamy do piekarnika na 25 minut w 180°C
- Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy i podajemy
Gruszki przygotowane w ten sposób smakują GE-NIAL-NIE. Są delikatne i rozpływają się w ustach, a obłędnie pyszny mus jaglano-bananowy z dodatkiem cynamonowej mieszanki to coś, co z pewnością wykorzystam w niejednym deserze.
w dzisiejszy wieczór chętnie zjadłabym Twój deser!
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie że aż ślinka leci :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuję i to z tą mieszanką *.*
OdpowiedzUsuń