czwartek, 18 września 2014

Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej

Dzisiaj ponownie na talerzu zagościł przepyszny i zdrowy(o czym wspominałam już wiele, wiele razy) łosoś wędzony- tym razem w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu, rukoli i pomidorów- dla mnie połączenie idealne!


Na wstępie powiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią". 

Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z tuńczykiem, którą teraz wprost ubóstwiam, rukola zaczęła się pojawiać w moim menu zdecydowanie częściej, żeby nie powiedzieć "codziennie". Warto wspomnieć, że jest ona źródłem wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego oraz witamin A i C. Ponadto liście rukoli mają działanie bakteriobójcze. Ze względu na swój charakterystyczny, lekko pikantny i korzenny smak nie każdemu przypada do gustu, ale naprawdę warto się do niej przekonać. 

Jeżeli chodzi o suszony koperek- wydaje się to banalne, a wręcz śmieszne, ale naprawdę zaskoczył mnie jego niezwykły aromat. Zawsze byłam przekonana, że ten w świeżej wersji jest bezkonkurencyjny i kiedy ostatnio natknęłam się w sklepie na suszony, firmy Prymat, z ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach.

Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka, 9g tłuszczu, 38g węglowodanów i 5,5g błonnika.


SKŁADNIKI:

  • 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti- przed ugotowaniem
  • 70g łososia wędzonego 
  • 145g pomidorów
  • 50g świeżej rukoli 
  • 5g pestek dyni
  • pieprz
  • koperek suszony


PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
  2. Łososia pokroić w paski
  3. Pomidory pokroić w ósemki lub drobniej
  4. Na wypłukanej i odsączonej rukoli ułożyć odcedzony makaron, łososia i pomidory
  5. Posypać pestkami dyni oraz pieprzem i koperkiem według uznania

Banalnie proste- niesamowicie smaczne. Jeśli nie potraficie obejść się bez sosu można śmiało dodać do całości łyżkę oliwy z oliwek lub ulubionego oleju.



Włoskie smaki
Makaronowa Sałatka

7 komentarzy:

  1. Mniam mniam mniam.. zjadłabym cała :D wszystkie składniki uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bossssko i apetycznie
    dziękuję za smaczny przepis i rozpiskę makro
    super!
    będę na pewno zaglądać
    dodałam do linków
    @slonku2207 (Insta)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli chodzi o makaron i wędzony łosoś to też uważam, że sos jest już zbędny zwłaszcza gdy są pomidorki!
    Podane wspaniale i pewnie tak musi smakować, proste a efektowne, mogę się wprosić na obiadek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności :D Uwielbiam łososia! Uwielbiam makaron! Z pewnością przepis jest świetny, bo na zdjęciu wygląda znakomicie :)
    Dziękuję,że wzięłaś udział w akcji :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. 40 g makaronu przed czy po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń