wtorek, 2 września 2014

Powrót do klasyki- omlet z pomidorami i łososiem

Pisałam wczoraj o tym, jaką to wspaniałą i cudowną potrawą jest omlet. Żeby nie pozostać gołosłowną dzisiaj dorzucę drugą połowę do potwierdzenia tego faktu, czyli omlet w wersji wytrawnej. 


Przy okazji jest to kolejna potrawa dla miłośników ryb, a w szczególności łososia. Jeśli komuś nie odpowiada można z niego zrezygnować, ale szczerze mówiąc omlet traci wtedy cały swój urok. I nie tylko omlet bo pomijając ten dodatek tracimy na tam również my sami, bowiem niezależnie od odmiany łosoś jest rybą pełną zalet. Przede wszystkim to bogactwo białka oraz witamin i minerałów. Warto tutaj wskazać witaminy A, D, E, PP oraz witaminy z grupy B- B2, B6, B12. Co więcej ryba ta zawiera cenne składniki mineralne: magnez, selen, jod i wapń. 


Nie da się ukryć, że łosoś należy do ryb tłustych, jednak zawiera on najzdrowsze nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, które zalecane są osobom chorym na serce oraz odgrywają ważną rolę we wspomaganiu odporności organizmu. Zdecydowanie warto jeść ryby często i dobrze by od czasu do czasu wśród nich pojawił się też pyszny i zdrowy łosoś. Obojętnie czy wybierzemy postać wędzoną czy pieczoną- zarówno jedna i druga jest świetnym wyborem i z pewnością nikomu nie zaszkodzi. 

Przy przepisie podaję gramaturę, której użyłam do obliczenia wartości kalorycznej i zawartości makroskładników- nie musicie oczywiście ściśle się tego trzymać. Cała porcja ze zdjęcia to 248kcal w tym 31,1g białka, 11,1g tłuszczu oraz 6,5g węglowodanów.


SKŁADNIKI:

  • 35g cebuli
  • jeden mały pomidor- 65g
  • jedno małe jajko(S)- 39g
  • 2 białka z małych jajek- 46g
  • 87 g łososia wędzonego
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę, pomidora oraz oraz około 40g łososia drobno pokroić
  2. Posiekać oregano oraz bazylię lub zastąpić suszoną wersją
  3. Do miski wbić jajko, oddzielić białka od żółtek i również dodać do miski
  4. Dodać pokrojone warzywa, łososia i doprawić według uznania(należy uważać z solą, ponieważ łosoś wędzony podczas dodatkowej obróbki termicznej staje się bardzo słony)
  5. Rozmieszać całość widelcem i wlać na rozgrzaną patelnię
  6. Smażenie na patelni teflonowej nie wymaga użycia tłuszczu, w innym przypadku lekko natłuścić patelnię lub spryskać PAM'em 
  7. Kiedy spód omletu się zetnie- około 2-2,5 minuty- przekręcić na drugą stronę i smażyć około 0,5 minuty
  8. Usmażony omlet przełożyć na talerz, posypać natką pietruszki; podawać z pozostałą częścią łososia wędzonego


Szkolne śniadania
Śniadanie z jajem

2 komentarze:

  1. uwielbiam omlety a zwłaszcza z łososiem!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog!!!:D uwielbiam ♥

    zapraszam do siebie http://panorama-ksiezycowa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń