Nie od dziś wiadomo, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz. Lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze, a przy tym niezwykle smaczna i uniwersalna- czego chcieć więcej?
Kasza jaglana stopniowo zaczyna wracać do łask, jednak wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A jest ona prawdziwym żywieniowym dobrodziejstwem! Zawiera niewiele skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło energii na długi czas. Spośród innych kasz wyróżnia ją najwyższa zawartość witamin B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi. Jest też zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu.
Jak chyba każda potrawa, kasza jaglana ma zarówno swoich wielbicieli i przeciwników. Ja ją uwielbiam i zawsze dziwię się osobom narzekającym na jej konsystencję czy też zapach. Jestem przekonana, że Ci, którzy się skarżą po prostu nie mieli okazji spróbować jaglanki przyrządzonej we właściwy sposób, przez co błędnie utrzymują, że jest niesmaczna.
Co się tyczy przygotowania- ze względu na oryginalny smak możemy sięgać po kaszę jaglaną zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej, tak więc świetnie sprawdzi się w kremowej zupie marchewkowej, ale też jako pyszne nadzienie do zapiekanych gruszek. Bliższe mojemu sercu zdecydowanie są jej słodkie aranżacje stąd pomysł na dzisiejszy pudding.
Standardowo- przyrządzenie tej potrawy mieści się na poziomie zagotowania wody na herbatę, a mimo to może ona zachwycić. Połączenie twarogu, banana, orzechów brazylijskich od firmy Fresano(do nabycia tutaj) z kaszą to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Nie zapominając o obłędnym czekoladowym smaku, za który odpowiada ekologiczne kakao(do nabycia tutaj).
Taki posiłek to idealna propozycja na śniadanie, które dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych w przepysznej oprawie. Porcja zawiera 447kcal w tym 28g białka, 10g tłuszczu oraz 64g węglowodanów.
SKŁADNIKI:
- 40g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem
- 70g obranego ze skórki banana
- 10g kakao
- 10g orzechów brazylijskich
- 100g twarogu chudego
- 10g miodu
- cynamon
- 10g żurawiny suszonej do dekoracji
- wiórki kokosowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i przestudzić
- W większym naczyniu zblendować wystudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na gładki mus
- Posypać pokrojoną suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi
Przy podanej ilości kakao, pudding wychodzi naprawdę mocno czekoladowy, a co za tym idzie- dla niektórych może okazać się mało słodki. W takim wypadku wystarczy zwiększyć ilość miodu lub też odjąć kakao. Smacznego!
zdecydowanie puddingi z jaglanej rządzą :D!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńMniaaam! Jaglanka rulez! :D
OdpowiedzUsuńa u mnie dzisiaj czekoladowy budyń jaglany na podwieczorek ;)
OdpowiedzUsuńo, tak kasza jaglana świetnie sprawdza się na słodko, a przy tym jest kopalnią zdrowia :)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że robisz bardzo, bardzo apetyczne zdjęcia :)
A co w przypadku gdy jestem uczulona na laktoze? Jaki zamiennik polecasz zamiast twarogu??:)
OdpowiedzUsuńW tej sytuacji zwiększyłabym zapewne ilość banana i kaszy jaglanej ;) Ewentualnie odżywka białkowa bez laktozy, jeśli zależy Ci na utrzymaniu makro.
UsuńIle to bedzie mniej wiecej kaszy po ugotowaniu? Np ile lyzek-zostala mi kasza z obiadu i nie bardzo wiem jak sie odniesc :)
OdpowiedzUsuńProdukty zawsze ważę przed ugotowaniem, więc ciężko jest to określić. Waga po ugotowaniu zależy od sposobu przygotowania- ilości użytej wody oraz czasu poddawania obróbce cieplnej, ale średnio kasza jaglana zwiększa swoją objętość trzykrotnie. 40g odpowiadałoby wtedy 120g kaszy ugotowanej.
UsuńCzym mogę zastąpić banana? No jestem uczulona na nie? Pozdrawiam Marta
OdpowiedzUsuń