Po długiej przerwie pojawiła się dzisiaj na moim stole niekwestionowana "śniadaniowa królowa". Zupełnie odmieniona, ale tak samo pyszna i sycąca. Teraz śmiało mogę stwierdzić, że nie ma dla mnie lepszej recepty na udany poranek niż delektowanie się ukochaną owsianką.
Otręby owsiane ze standardowej owsianki zostały zastąpione tradycyjnymi płatkami górskimi, a napój sojowy (który równie dobrze może tu zostać w wersji wegańskiej)- mlekiem. No i oczywiście kluczowy składnik- cynamon, niezbędny i niezastąpiony. To, czym zwieńczycie takie śniadanie zależy wyłącznie od Waszych własnych upodobań. U mnie, jak widać, były to owoce oraz genialne prażone masło migdałowe firmy Primavika. Możecie je zakupić w odnowionym sklepie Naturalna Spiżarnia, do którego serdecznie zapraszam (KLIK).
Owsianka najlepiej smakuje jeśli zostanie przygotowana dzień wcześniej, wieczorem- płatki owsiane wchłoną część mleka, a całość przejdzie aromatem cynamonu. Sama "baza", bez dodatków to 273kcal w tym 14g białka, 4,9g tłuszczu oraz 46,5g węglowodanów.
SKŁADNIKI:
- 50g płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mleka lub napoju sojowego
- cynamon
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki wsypać do garnuszka, zalać mlekiem
- Dodać cynamon i wymieszać
- Wstawić na noc do lodówki
- Rano, przygotowaną owsiankę, gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając
- Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
pysznie,owsianka nie zastąpiona :)
OdpowiedzUsuńPo takim długim czasie musiała być wyjątkowa! Pięknie się prezentuje! Pozdrawiam I dziękuję za dodanie wpisu do akcji!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie :) Cudnie podane, nic tylko się przyłaczyć ze swoją łyżeczką :D
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Owsianka z masłem orzechowym jest moją ulubioną :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam owsianki, w dodatku z masłem orzechowym musiała być pyszna;)
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowiecie. Idealne śniadne ;)
OdpowiedzUsuńTakiej owsianki jeszcze nie jadłam. Bardzo ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńNienawidzę mleka, po prostu nienawidze. Czy przy tej cynamonowej owsiance mleko bardzo czuć?
OdpowiedzUsuńZależy jak bardzo wyczulona jesteś na jego smak. Bez problemu można dać je pół na pół z wodą lub samą wodę :)
Usuńwygląda elegancko ;)
OdpowiedzUsuń