Co powiecie na śniadanie w amerykańskim stylu? Pyszne, puszyste naleśniki w towarzystwie apetycznych dodatków to zdecydowanie najlepsza recepta na udany poranek. Więc jeśli tylko macie chwilę czasu, ochotę na smaczne jedzenie i kilka podstawowych składników pod ręką to jesteście gotowi do dzisiejszej kulinarnej podróży.
Po królowej owsiance (KLIK) i serii omletów (KLIK) niełatwo o śniadanie, które zaskoczy mnie walorami smakowymi. Jednak czasami udaje mi się jeszcze stworzyć coś wyjątkowego. Tak było i tym razem. Nie wiem czy jest ktoś, kto nie słyszał o słynnych amerykańskich pancake'ach, ale na pewno są tacy, którzy nie mieli okazji ich spróbować. Jeśli zaliczacie się do tego grona to powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości!
Sama do niedawna nie rozumiałam fenomenu tej potrawy- naleśniki jak naleśniki. Otóż nie do końca. W porównaniu z tymi w otrębowej wersji (KLIK), które do tej pory zawsze przygotowywałam czy też "naszymi tradycyjnymi", są o wiele delikatniejsze i puszyste. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej skomplikowane, ale to nadal znikomy stopień trudności.
Pancakes, "w oryginale", podaje się z masłem i syropem klonowym. Ja stawiam jednak na owoce oraz pyszne masło migdałowe i orzechowe od firmy Primavika. Zarówno jedno, jak i drugie możecie nabyć w sklepie Naturalna Spiżarnia (KLIK).
Pancakes, "w oryginale", podaje się z masłem i syropem klonowym. Ja stawiam jednak na owoce oraz pyszne masło migdałowe i orzechowe od firmy Primavika. Zarówno jedno, jak i drugie możecie nabyć w sklepie Naturalna Spiżarnia (KLIK).
Z podanej ilości składników otrzymacie 7-8 naleśników. Cała porcja to 254kcal w tym 13,4g białka, 6,2g tłuszczu oraz 35,5g węglowodanów.
SKŁADNIKI:
- 1 jajko
- 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5g płatków owsianych- łyżka stołowa
- 75ml mleka 0,5%- 1/3 szklanki
- 12g miodu- 1 łyżeczka
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
- Oddzielić białko od żółtka
- Białko z odrobiną soli ubić na sztywną pianę
- Żółtko zmiksować z mąką, płatkami owsianymi, mlekiem i opcjonalnie miodem
- Dodać szczyptę soli i sodę i ponownie zmiksować
- Do powstałego ciasta dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką
- Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu
- Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
Tak pysznie rozpoczęty dzień musi być udany :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie i tak amerykańsko . Tylko syropem klonowym polać ;)
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają świetnie;)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że już dawno nie robiłam pancakes, więc chętnie skorzystam z twojego przepisu;)
Dzisiaj też miałam takie na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńNic tylko lecieć do kuchni i pichcić. Nigdy jeszcze nie robiłam pancaks-ów i chyba czas najwyższe na chwilę zdrowej i pysznej przyjemności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
fitfunmamarun.blogspot.com
uwielbiam takie zdrowe wersje :D
OdpowiedzUsuńA mi wychodzą takie cienkie, czy trzeba dac więcej sody czy musze po prostu więcej nalać ?:)
OdpowiedzUsuńAlbo więcej nalać, albo zbyt mało sody ;)
UsuńMniam, wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńCzy mąka pszenna musi być pełnoziarnista czy wystarczy zwykła pszenna (typ450) ?
OdpowiedzUsuńNie musi- wystarczy zwykła, ale pełnoziarnista jest zdrowsza :)
UsuńGabi, jeżeli nie zjem wszystkich rano to mogę je wsadzić do lodówki i potem odgrzac? Czy ich się nie odgrzewa? Jak smakują na zimno?
OdpowiedzUsuńDobre pytanie :D Nigdy tego nie próbowałam bo zawsze znikały ekspresowo, ale myślę, że w lodówce nic im się nie stanie. Na zimno powinny być też ok, chociaż można jednego wrzucić na próbę do mikrofalówki i zobaczyć co będzie lepszym rozwiązaniem ;)
UsuńCzy masę na placuszki można zrobić dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńNie wyszły mi takie ładne, wyszły płaskie i bez życia. W smaku jednak były super. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńa ja robię amerykańskie pancakes'y bez mleka. :) tak samo smaczne i pusztyste ;) opcja dla uczulonych na mleko ;)
OdpowiedzUsuńMaślanka jest lepsza do pancakesów 😉 Polecam tez odstawić masę przynajmniej na godz. 😉
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, fajne przepisy. Obserwuję ;)
UsuńCiekawy blog, fajne przepisy. Obserwuję ;)
UsuńZrobiłam, bardzo smaczne i polecam! :)
OdpowiedzUsuńCzy pancakesy urosną tak samo, jeśli część mąki zwykłej zastąpię mąką ryżową?
OdpowiedzUsuńA tak poza tym to pyszne wszystko tu na tym blogu ;)
Beznadziejny przepis. Co to za proporcje? Skąd te miary?
OdpowiedzUsuńGorszego przepisu i jego efektu nie widziałam. Bzdura
Uwielbiam z sosem toffee lub z nutellą. Ale jeśli już z nutellą to wręcz przekładane nią. :) Nie szczędzę dodatków. Na tej stronie www polecam sprawdzić wszystkie pancakes. Są naprawdę świetne!
OdpowiedzUsuńDoskonałe desery. Ja uważam, że fajnie połączyć pancakes także z sosem kawowym domowej roboty. :) Ja zaliczam na przykład sklep etno, wybieram odpowiedni gatunek i przyrządzam w mixie z kakao. Wychodzi doskonałe połączenie, które serdecznie polecam.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie! Ja do tej pory jadłam pancakes w restauracjach! Najlepsze chyba w Road Restaurant, ale nigdy nie próbowałam zrobić sama! A z tego co widzę, przepis nie wygląda zbyt skomplikowanie! A ten smak jest warty odrobiny wysiłku! :)
OdpowiedzUsuńNa śniadanko idealny!
OdpowiedzUsuńwyszły idealnie pyszności;) zdrowo i fit od razu dzień staje się lepszy;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTak puszyste naleśniki są najpyszniejsze na świecie. Uwielbiam je wykonywać i najczęściej to robię poprzez https://basiazsercem.pl/ czyli sprawdzone przepisy na dania z mąki. Oprócz mnie również moje dzieciaki przepadają za takim śniadaniem w formie naleśnika z jakimś słodkim syropem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki w szczególności na słodko, z syropem klonowym lub dżemem. Dobre ciasto na naleśniki nauczyłem się robić stosując do porad zawartych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Przede wszystkim aby ciasto się udało ważne jest zachowanie kolejności mieszania składników. Liczy się też typ mąki, która jest głównym składnikiem ciasta.
OdpowiedzUsuńPancakes na śniadanie to udany początek dnia!
OdpowiedzUsuń