Powrót zimy zdecydowanie nie sprzyja pozytywnemu nastawieniu, ale nie od dziś wiadomo, że najlepszym lekarstwem na takie zmartwienia jest naładowanie się sporą dawką energii- zarówno fizycznej, jak i duchowej. Na to sposób pozostaje niezmienny- pyszne i pożywne śniadanie!
Kasza jaglana, niekwestionowana królowa wśród swoich towarzyszek, to idealna opcja jeśli chcemy zjeść coś smacznego i mocno rozgrzewającego. Jest ona ogólnodostępnym produktem w niskiej cenie, a przy tym posiada wiele cennych witamin oraz składników odżywczych, co sprawia, że powinna gościć w naszym menu nie tylko "od święta".
Przekonanie się do kaszy jaglanej, ułatwia fakt, iż jest ona niezwykle uniwersalna. Doskonale smakuje na słodko oraz na słono. Na obiad można przyrządzić z niej pyszną zupę krem lub podać z grillowanym kurczakiem. Na deser możemy zafundować sobie nieziemskie jaglane brownie, migdałowo-bananowe muffiny lub zapiekane gruszki. Jeśli chodzi o śniadanie to również nie będziecie zawiedzeni. Godna wypróbowania jest jaglanka w wersji owocowej lub czekoladowo-bananowej, a jeśli lubicie połączenie jabłka i cynamonu to przepis dla siebie znajdziecie poniżej.
Wszystko, co smakuje jabłkiem i cynamonem, to dla mnie istny geniusz. Fanką kaszy jaglanej jestem nie od dziś, wręcz mogłabym jeść ją cały czas. I tak oto narodził się prosty pomysł na to słodkie, śniadaniowe połączenie. Nie wymaga wielkich umiejętności, dużej ilości czasu ani skomplikowanych składników, a daje przepyszny efekt. Przekonajcie się sami!
Całość to 365kcal w tym 9,2g białka, 8,2g tłuszczu, 71,1g węglowodanów oraz 8,7g błonnika.
SKŁADNIKI:
- 50g kaszy jaglanej przed ugotowaniem
- 50ml mleka 0,5% lub napoju sojowego bez cukru
- 150g jabłka obranego ze skórki
- 15g rodzynek
- 5g siemienia lnianego
- 5g wiórków kokosowych
- cynamon
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłko pokroić na drobne kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą- tak, aby przykryła jabłka i prażyć na małym ogniu przez około 10 minut
- W razie konieczności odlać nadmiar wody, wsypać odrobinę cynamonu i zblendować jabłka na mus
- Kaszę zalać szklanką wody i ugotować do całkowitego wchłonięcia płynu
- Ugotowaną kaszę pozostawić na ogniu, wlać mleko, dodać rodzynki, siemię, wiórki i cynamon
- Całość gotować do uzyskania gęstej konsystencji, często mieszając
- Podawać z musem jabłkowym
Smacznego!
wygląda jak pyszny pudding :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
Kurcze - zrobiona z sercem? :D Mega pycha!!
OdpowiedzUsuńSmacznie! ;)
OdpowiedzUsuńjaglanka z klasycznym połączeniem jabłek i rodzynek to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMmmm zrobiła mi się ochota na mus jabłkowy. :)
OdpowiedzUsuńNie lubię takiego połączenia :/
OdpowiedzUsuń