środa, 25 lutego 2015

Domowy budyń orzechowy

Czekoladowy, waniliowy, śmietankowy, doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocami, z dżemem, z syropem- tradycyjny budyń to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych słodkich przekąsek. Co zrobić żeby był jeszcze lepszy? Przyrządzić go samodzielnie!

Po domowym Belriso (KLIK) czas na kolejny uzdrowiony wyrób. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najzwyklejszy w świecie budyń. Nie dość, że jest banalnie prosty w przygotowaniu, to również bardzo smaczny. Ten w torebkach nie należy może do szalenie niezdrowych produktów, ponieważ w większości przypadków jego bazę stanowi skrobia, niemniej jednak z łatwością możemy przygotować go w samodzielnie- bez aromatów i barwników i dodatkowo wzbogacić o wartościowe składniki.


Budyń wcale nie musi być ze skrobi- równie dobrze sprawdzi się tu królowa kasz, czyli jaglanka oraz płatki owsiane. Takie połączenie to bogactwo złożonych węglowodanów, witamin oraz błonnika. Całości idealnie dopełniają migdały i orzeszki ziemne- zdrowe tłuszcze w pysznym wydaniu. Przyznam, że byłam pełna obaw co do efektu końcowego takiego miksu, a dokładniej jego konsystencji, ale wszystko wyszło idealnie. Ten domowy wyrób to doskonała przekąska. Jeśli chcemy przygotować taki na śniadanie powinniśmy zdecydowanie zwiększyć proporcje lub wzbogacić o dużą porcję dodatków.

Ja oczywiście nie używałam tutaj żadnego słodzidła, ale jeśli tylko macie na to ochotę to śmiało możecie dodać miodu. Całość jest pysznie orzechowa i bardzo kremowa- nadaje się do spożycia zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu- jak dla mnie obie wersje są świetne. Budyń przygotowany według przepisu to 278kcal w tym 14,7g białka, 9,6g tłuszczu, 33,4g węglowodanów oraz 4g błonnika pokarmowego


SKŁADNIKI:

  • 15g płatków owsianych
  • 15g kaszy jaglanej
  • 7g migdałów
  • 7g orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka mleka 0,5% lub roślinnego 
  • 1 łyżeczka miodu- opcjonalnie


PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki owsiane, kaszę jaglaną, migdały oraz orzeszki ziemne drobno zmielić w młynku lub w blenderze
  2. Do garnka wlać mleko i dodać zmieloną bazę 
  3. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji ciągle mieszając, aby się nie przypaliło i ewentualnie dodać miód
  4. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do zgęstnienia
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!





Zdrowa przekąska Domowy Wyrób

19 komentarzy:

  1. Nie mam migdałów, więc wypróbuję wersję troszkę "ogoloną" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko, co orzechowe, a zwłaszcza budyń jaglany! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham budynie i te domowe są najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak budyń to tylko domowy;)
    Twój musiał smakować cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam. To wygląda jak śniadanie w raju! Przebiłaś samą siebie.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam,ale bez płatków owsianych i wyszło w wersji "pitnej"- czy płatki spełniają tutaj rolę zagęszczającą? Jak dodam więcej kaszy uzyskam gęstą konsystencję? :) Smak super!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, płatki służą zagęszczeniu, ale więcej kaszy spełni tę samą funkcję, więc śmiało można dodać :)

      Usuń
  8. jak dla mnie! takie pyszności są najlepsze i najlepiej sycą, rozgrzewają no i ten smak! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. 15g kaszy ugotowanej czy przed ugotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
  10. Planuję przygotować jutro na śniadanie. Kaszę jaglaną najpierw ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie! Wszystko gotujemy razem, tak, jak jest to w przepisie :) Nie wyobrażam sobie mielenia ugotowanej kaszy w młynku! :D

      Usuń
    2. Właśnie też sobie tego nie wyobrażałam, wolałam się jednak upewnic. Trochę mam obawy co do ugotowania się kaszy zblendowanej z orzechami. Zobaczymy :)

      Usuń
  11. Kocham Cię za ten przepis!! ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Podana ilość jest na jedną porcję?

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ten przepis, od paru miesiecy, jem z mężem i dziećmi ten budyń co drugi dzień na śniadanie. Wchodzę tu co kilka dni bo czekam na kolejne przepisy.... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy zmielenie surowej kasza jaglanej bez jej płukania nie nadaje goryczki w budyniu?

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam dzisiaj. Pycha! Obawiałam się kaszy jaglanej i jej przebijającego specyficznego smaku, ale w połączeniu z orzechami i migdałami smakuje bardziej orzechowo i jest naprawdę smaczne nawet bez słodzenia. Polecam gorąco, robi się szybko, budyń jest gęsty i pożywny. Mam już przygotowany taki proszek w słoiku na następne okazje. :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń