Czekoladowy, waniliowy, śmietankowy, doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocami, z dżemem, z syropem- tradycyjny budyń to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych słodkich przekąsek. Co zrobić żeby był jeszcze lepszy? Przyrządzić go samodzielnie!
Po domowym Belriso (KLIK) czas na kolejny uzdrowiony wyrób. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najzwyklejszy w świecie budyń. Nie dość, że jest banalnie prosty w przygotowaniu, to również bardzo smaczny. Ten w torebkach nie należy może do szalenie niezdrowych produktów, ponieważ w większości przypadków jego bazę stanowi skrobia, niemniej jednak z łatwością możemy przygotować go w samodzielnie- bez aromatów i barwników i dodatkowo wzbogacić o wartościowe składniki.
Budyń wcale nie musi być ze skrobi- równie dobrze sprawdzi się tu królowa kasz, czyli jaglanka oraz płatki owsiane. Takie połączenie to bogactwo złożonych węglowodanów, witamin oraz błonnika. Całości idealnie dopełniają migdały i orzeszki ziemne- zdrowe tłuszcze w pysznym wydaniu. Przyznam, że byłam pełna obaw co do efektu końcowego takiego miksu, a dokładniej jego konsystencji, ale wszystko wyszło idealnie. Ten domowy wyrób to doskonała przekąska. Jeśli chcemy przygotować taki na śniadanie powinniśmy zdecydowanie zwiększyć proporcje lub wzbogacić o dużą porcję dodatków.
Ja oczywiście nie używałam tutaj żadnego słodzidła, ale jeśli tylko macie na to ochotę to śmiało możecie dodać miodu. Całość jest pysznie orzechowa i bardzo kremowa- nadaje się do spożycia zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu- jak dla mnie obie wersje są świetne. Budyń przygotowany według przepisu to 278kcal w tym 14,7g białka, 9,6g tłuszczu, 33,4g węglowodanów oraz 4g błonnika pokarmowego.
SKŁADNIKI:
- 15g płatków owsianych
- 15g kaszy jaglanej
- 7g migdałów
- 7g orzeszków ziemnych
- 1 szklanka mleka 0,5% lub roślinnego
- 1 łyżeczka miodu- opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane, kaszę jaglaną, migdały oraz orzeszki ziemne drobno zmielić w młynku lub w blenderze
- Do garnka wlać mleko i dodać zmieloną bazę
- Gotować do uzyskania gęstej konsystencji ciągle mieszając, aby się nie przypaliło i ewentualnie dodać miód
- Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do zgęstnienia
- Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
Nie mam migdałów, więc wypróbuję wersję troszkę "ogoloną" :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co orzechowe, a zwłaszcza budyń jaglany! :)
OdpowiedzUsuńKocham budynie i te domowe są najlepsze <3
OdpowiedzUsuńJak budyń to tylko domowy;)
OdpowiedzUsuńTwój musiał smakować cudownie:)
O mniam. To wygląda jak śniadanie w raju! Przebiłaś samą siebie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Zrobiłam,ale bez płatków owsianych i wyszło w wersji "pitnej"- czy płatki spełniają tutaj rolę zagęszczającą? Jak dodam więcej kaszy uzyskam gęstą konsystencję? :) Smak super!!
OdpowiedzUsuńTak, płatki służą zagęszczeniu, ale więcej kaszy spełni tę samą funkcję, więc śmiało można dodać :)
Usuńjak dla mnie! takie pyszności są najlepsze i najlepiej sycą, rozgrzewają no i ten smak! <3
OdpowiedzUsuń15g kaszy ugotowanej czy przed ugotowaniem?
OdpowiedzUsuńPrzed ugotowaniem :)
UsuńPlanuję przygotować jutro na śniadanie. Kaszę jaglaną najpierw ugotować?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie! Wszystko gotujemy razem, tak, jak jest to w przepisie :) Nie wyobrażam sobie mielenia ugotowanej kaszy w młynku! :D
UsuńWłaśnie też sobie tego nie wyobrażałam, wolałam się jednak upewnic. Trochę mam obawy co do ugotowania się kaszy zblendowanej z orzechami. Zobaczymy :)
UsuńKocham Cię za ten przepis!! ♥
OdpowiedzUsuńPodana ilość jest na jedną porcję?
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis, od paru miesiecy, jem z mężem i dziećmi ten budyń co drugi dzień na śniadanie. Wchodzę tu co kilka dni bo czekam na kolejne przepisy.... Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzy zmielenie surowej kasza jaglanej bez jej płukania nie nadaje goryczki w budyniu?
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj. Pycha! Obawiałam się kaszy jaglanej i jej przebijającego specyficznego smaku, ale w połączeniu z orzechami i migdałami smakuje bardziej orzechowo i jest naprawdę smaczne nawet bez słodzenia. Polecam gorąco, robi się szybko, budyń jest gęsty i pożywny. Mam już przygotowany taki proszek w słoiku na następne okazje. :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń