czwartek, 12 lutego 2015

Bananowa owsianka z masłem nerkowcowym

A gdyby tak zacząć dzień od miseczki aksamitnej, mleczno-bananowej owsianki z pysznymi dodatkami? Ja jestem jak najbardziej na TAK i mam nadzieję, że Was również nie trzeba będzie długo namawiać. W końcu jak tu się oprzeć takiej przyjemności?


Ostatnimi czasy zauważyłam, że bardzo zmienił się mój gust w kwestii kulinariów. Zupełnie straciłam ochotę na ostre potrawy i produkty, dlatego też stawiam na bardziej łagodne smaki, a standardowa owsianka, zazwyczaj intensywnie cynamonowa, teraz gości na moim stole w zupełnie innej odsłonie.


Oczywiście nie ma owsianki bez masła orzechowego. Tym razem jest to delikatne masło z orzechów nerkowca. Nieco mniej popularne, ale równie pyszne, jak to w wersji fistaszkowej. Masło to część przesyłki otrzymanej od firmy Myprotein. Aż w 96% składa się ono z orzechów! Pozostałe 4% to organiczny olej słonecznikowy. Co się tyczy wartości odżywczych- te również przedstawiają się bardzo korzystnie- ponad 20% białka i duża ilość tłuszczów nienasyconych, sprawiają, że to doskonały produkt dla osób aktywnych fizycznie oraz zdrowo odżywiających się. Do oceny pozostaje smak, ale o tym, że jest wręcz idealny, nie muszę już chyba wspominać?

Dzisiejsza owsianka to miks złożony z tradycyjnych płatków oraz bogatych w błonnik otrębów owsianych. Nie ma tu żadnego kombinowania- aksamitny mleczno-bananowy smak, dla mnie- strzał w dziesiątkę. Dla uzyskania lepszej konsystencji polecam wstępne przygotowanie wieczorem i wstawienie do lodówki. Cała porcja to 457kcal w tym 19,6g białka, 15,3g tłuszczu,58g węglowodanów oraz 8,5g błonnika.


SKŁADNIKI:

  • 25g płatków owsianych górskich
  • 20g otrębów owsianych
  • 250ml mleka 0,5% lub napoju sojowego bez cukru
  • 20g masła z orzechów nerkowca
  • 80g banana bez skórki


PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki owsiane oraz otręby wsypać do garnuszka i zalać mlekiem
  2. Gotować na małym ogniu często mieszając
  3. 60g banana rozgnieść na talerzyku widelcem i dodać do owsianki pod koniec gotowania
  4. Gotować jeszcze przez kilka minut do uzyskania gęstej, kleistej konsystencji
  5. Podawać z masłem orzechowym i pozostałą częścią banana

Smacznego!




Walentynkowe menu

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam banana w każej postaci i ze wszystkim, tu prezentuje się rewelacyjnie!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadanie pierwszorzędne. Idealna dawka energii na cały dzień. :)
    Zapraszam do mnie - kilka rad z okazji tłustego czwartku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to moja ulubiona wersja owsianki - z bananem i mlekiem sojowym :3

    OdpowiedzUsuń
  4. nerkowce uwielbiam, a masło nerkowcowe tym bardziej - pysznie!

    OdpowiedzUsuń