Każdy ma chyba smak, który kojarzy mu się z beztroskimi latami dzieciństwa. Powrót do niego, szczególnie po długim czasie, to niezwykle miłe doświadczenie, zwłaszcza dla kubków smakowych. Zapraszam więc dzisiaj na podróż w przeszłość- będzie prosto, szybko i pysznie!
W kwestiach kulinarnych często mniej znaczy więcej, a pozornie banalne dania okazują się najsmaczniejsze. Czasami naprawdę nie trzeba dużo kombinowania i czasu spędzonego w kuchni, żeby zjeść coś smacznego. Trzy podstawowe składniki, 25 minut i możemy delektować się apetycznym i zdrowym obiadem.
Nie ma chyba nikogo, kto nigdy nie próbował tradycyjnego makaronu z twarożkiem. Potrawa ta- banalnie prosta w wykonaniu, a mimo to bardzo smaczna, często gości na polskich stołach. Zazwyczaj można zetknąć się z nią w wersji wytrawnej z dodatkiem skwareczków o wątpliwych właściwościach zdrowotnych czy mięsa. Ja stawiam na coś zdecydowanie lżejszego i słodszego.
Jabłko z cynamonem, czyli absolutnie genialne połączenie znane między innymi z szarlotki (KLIK), doskonale sprawdza się i w tym przypadku i aż prosi się o skonsumowanie. Całość przypomina nieco owocowe spaghetti (KLIK), jednak jest o wiele bardziej aromatyczna. Porcja to 337kcal w tym 26,7g białka, 1,2g tłuszczu, 57,7g węglowodanów oraz 6,1g błonnika.
SKŁADNIKI:
- 50g makaronu gryczanego- przed ugotowaniem- do kupienia tutaj
- 75g twarogu chudego
- 150g jabłka obranego ze skórki
- cynamon
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
- Jabłko pokroić na drobne kawałki, wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością wody
- Prażyć na małym ogniu przez około 10 minut
- Do jabłek dodać cynamon
- Zdjąć z ognia i zblendować na gładki mus
- Odcedzony makaron przełożyć na talerz, dodać pokruszony twaróg i mus jabłkowy
Smacznego!
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńMmmmm... Makaron gryczany! Muszę go koniecznie skosztować. A ten miks brzmi mega apetycznie, chyba wszystko co ma w sobie cynamon bym wszamała :D
OdpowiedzUsuńTakie najprostsze smaki są najlepsze :) trochę przypomina mi to dzieciństwo :D
OdpowiedzUsuńMi z dzisiejszego obiadu został ryż, mam zamiar zrobić coś podobnego jutro na śniadanie. Żeby ryż nie był suchy podgotuję go trochę wcześniej w garnku na niewielkiej ilości mleka + miód, cynamon, jabłko. PYCHA. Gdybym jeszcze miała rodzynki... Chybą muszę przejść się do sklepu!
OdpowiedzUsuńCzęsto jadłam takie obiady, ale zawsze jabłko tarłam na mini paseczki, nigdy nie próbowałam z prażonymi :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!
takie proste potrawy są czasem najlepsze!
OdpowiedzUsuńTakie proste, a jakie pyszne! Po prostu smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńidealne na piątkowe obiady, bezmięsne :)
OdpowiedzUsuń