Do popołudniowej kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy- ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w związku z tym warto sprawić, żeby znalazło się w nich, to co najlepsze.
A skoro mowa o "najlepszym" to czy są tu jacyś fani kokosa? Ten orzech to prawdziwa skarbnica zdrowia! Nie należy zrażać się dużą zawartością tłuszczu, gdyż jest on lepiej przyswajalny niż te tradycyjne, a nawet wspomaga odchudzanie! Korzystanie z tych dobrodziejstw ułatwi dzisiejszy przepis na ciasteczka kokosowe, który już czeka poniżej. Mięciutkie, słodkie, a co najważniejsze- zdrowe!
Ciasteczka kokosowe to kolejny wyrób z serii "nie kupuję- robię w domu". Zapewne każdy domyśla się ile wspólnego mają sklepowe kokosanki z kokosem, a raczej ile nie mają. Ten pyszny smak to w większości przypadków, niestety, zasługa dobrze dobranych sztucznych substancji i barwników, a nie naturalnych składników. A ja po raz kolejny, niczym mantrę, powtórzę, że nie warto nabierać się na obietnice producentów i do sklepu, zamiast po gotową przekąskę, należy wybierać się po produkty potrzebne do jej przygotowania.
Z podanej ilości składników otrzymacie około 12 ciasteczek. Jedno to 78kcal w tym 1,3g białka, 5,8g tłuszczu, 4,5g węglowodanów oraz 2g błonnika. Z kolei cała masa to 940kcal w tym 15,8g białka, 69,1g tłuszczu, 54g węglowodanów oraz 23,5g błonnika.
SKŁADNIKI:
- 140g banana- po obraniu ze skórki
- 100g wiórek kokosowych
- 20g mąki żytniej razowej
- 1 duże jajko
- szczypta mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody
PRZYGOTOWANIE:
- Banana rozgnieść widelcem
- Dodać jajko i dokładnie wymieszać
- Wsypać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia
- Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
cudowne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasteczka, więc na pewno je zrobię, jestem ogromną fanką kokosa ;)!
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
Genialne ;) banany mam ale obawiam się ze wiórów mi zabraknie. No niestety... Hehe lecę do sklepu ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;))
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacha! I to z kokosem i bananem <3 na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńna pewno genialnie smakują, obawiam sie tylko ze zjadlabym wszystkie od razu! :D
OdpowiedzUsuńPoproszę paczuszkę takich ciasteczek <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńhttp://grapefruitjuicesour.blogspot.com/
wyglądają super:) ja jestem wielkim fanem kokosa! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos, przepis jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńRobię!
OdpowiedzUsuńMniam, przypomina mi się jak robiła mi je moja mama jak byłam mała.
OdpowiedzUsuńOczywiście od tamtej pory robiłam sama, ale też dość dawno. Muszę zrobić.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Super wyglądają te ciasteczka! Przepis nie wydaje się skomplikowany, więc spróbuje też takie zrobić. Tylko zamiast wiórek dodam np orzechy, bo za wiórkami nie przepadam..
OdpowiedzUsuńZaczynam Cię obserwować i może trochę podszkolę moje kucharskie zdolności :).
Czy make żytnia rasową zastąpić inna maka?
OdpowiedzUsuńTak, raczej bez problemu :)
UsuńMozna zastąpić płatkami owsianymi
UsuńZmielonymi na mąkę- owszem ;)
UsuńAż mi ślinka cieknie! Muszę wypróbować Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńRobię jutro! Właśnie takich ciastek mi się chce od kilku dni :)
OdpowiedzUsuńMoje wyszly w smaku jak chleb (żadnej słodyczy z bananów) i nieprzyjemnie palące. Ktoś ma pomysł, co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńZa dużo imbiru i zbyt mało dojrzałe banany ;)
UsuńWiem jak to brzmi, ale uwielbiam kokosanki z cmentarza :)
OdpowiedzUsuńmi wyszyły jakieś miękkie i nie wiem czemu :/
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam. Blee sama gorycz... nie wiem co zrobiłam źle.
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie dodałaś za dużo imbiru :)
Usuńmi też wyszły pełne goryczy.... Banany były dojrzałe, w piecu nie były za długo.... ale nie są smaczne dla mnie więc raczej nie poczęstuję nikogo ;(
OdpowiedzUsuńMożliwe, że za dużo imbiru :)
Usuńile tego imbiru wsypać ? :)
OdpowiedzUsuńSzczyptę, bo mogą wyjść gorzkie :)
UsuńCzy mogę zamiast zwykłej mąki dodać mąkę kokosową? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? (Ponoć jest ona bardziej chłonna i potrzeba do niej więcej "płynów"). Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńIlość mąki w przepisie i tak jest niewielka więc myślę, że jeśli użyje się 15g mąki kokosowej to powinno być ok, aczkolwiek sama jej w tym przepisie nie testowałam.
UsuńWyglądają super i ten opis,że kokos ��niestety ten banan mnie już nie przekonuje . Jak uwielbiam świeże banany to do kokosanek jakoś niekoniecznie. Ale smacznego innym życzę. ��
OdpowiedzUsuńA mozna make zytnia zastapic owsiana?
OdpowiedzUsuńTak, można.
Usuńmożna wszystkie składniki wymieszać łyżką ??
OdpowiedzUsuńPolecam użyć czegoś innego niż łyżka, ona służy tylko i wyłącznie do nakładania masy na blachę.:)
OdpowiedzUsuńDla tych, którzy czuli gorycz lub nie były dla nich słodkie - ja skosztowałam przed nakładaniem i faktycznie nie czułam nic słodkiego, w związku z tym dodałam 1,5 łyżki miodu - są idealne! Do połowy dodałam słonecznik, zjadłabym je wszystkie od razu, przepyszne! :D
OdpowiedzUsuńA macie pomysł co można dodać zamiast imbiru bo nie lubię ��może troszkę cynamonu albo wanilii?
OdpowiedzUsuń140g banana to ile sztuk?
OdpowiedzUsuń