Przygotowując swoje posiłki zawsze staram się, aby były one jak najmniej skomplikowane, a zarazem smaczne. W kuchni na ogół to prostota jest dla mnie kluczem do sukcesu- w końcu po co niepotrzebnie utrudniać sobie życie?
Żeby przygotować pyszny obiad wcale nie trzeba się bardzo trudzić, nawet w kryzysowych sytuacjach możemy przyrządzić efektowny i zdrowy posiłek- wystarczy trochę chęci!
Dzisiaj podrzucam pomysł na obiad z kategorii tych "łatwych, smacznych i przyjemnych"- pierś z indyka z pęczakiem i warzywami.
SKŁADNIKI:
- 100g fileta z piersi indyka
- odrobina oliwy z oliwek
- 40g kaszy pęczak
- brokuł
- 2 mniejsze pomidory
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- ulubiona przyprawa do mięsa
PRZYGOTOWANIE:
- Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie
- Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i ulubioną przyprawą
- Kaszę gotujemy w szklance wody przez około 25 minut, do całkowitego wchłonięcia płynu
- Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze około 20 minut
- Pomidory kroimy i układamy na talerzu wraz z mięsem, kaszą i brokułem
Jak widać danie nie należy do szalenie trudnych i skomplikowanych, a wręcz przeciwnie- jest dziecinnie proste. Mimo tego ciekawie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje- rozwiązanie idealne na leniwe, niedzielne popołudnie. Miłego dnia!
Jaki zbieg okoliczności! Polubiłaś dziś moje zdj. na instagramie i tak zaglądam na Twój profil i patrzę że masz bloga i akurat o tematyce, jaką lubię !
OdpowiedzUsuńObiad szybki, nieskomplikowany i zdrowy, takie lubię i często sama robie :)
Zapraszam do mnie!
Pychota 👌
OdpowiedzUsuńNa ile porcji jest ten przepis ?
OdpowiedzUsuńJedna porcja ;)
Usuń