niedziela, 17 sierpnia 2014

Czas na obiad- indyk z pęczakiem i warzywami

Przygotowując swoje posiłki zawsze staram się, aby były one jak najmniej skomplikowane, a zarazem smaczne. W kuchni na ogół to prostota jest dla mnie kluczem do sukcesu- w końcu po co niepotrzebnie utrudniać sobie życie?

Żeby przygotować pyszny obiad wcale nie trzeba się bardzo trudzić, nawet w kryzysowych sytuacjach możemy przyrządzić efektowny i zdrowy posiłek- wystarczy trochę chęci!



Dzisiaj podrzucam pomysł na obiad z kategorii tych "łatwych, smacznych i przyjemnych"- pierś z indyka z pęczakiem i warzywami.

SKŁADNIKI:

  • 100g fileta z piersi indyka
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 40g kaszy pęczak
  • brokuł
  • 2 mniejsze pomidory
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • ulubiona przyprawa do mięsa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie
  2. Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i ulubioną przyprawą
  3. Kaszę gotujemy w szklance wody przez około 25 minut, do całkowitego wchłonięcia płynu
  4. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze około 20 minut
  5. Pomidory kroimy i układamy na talerzu wraz z mięsem, kaszą i brokułem

Jak widać danie nie należy do szalenie trudnych i skomplikowanych, a wręcz przeciwnie- jest dziecinnie proste. Mimo tego ciekawie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje- rozwiązanie idealne na leniwe, niedzielne popołudnie. Miłego dnia!



4 komentarze:

  1. Jaki zbieg okoliczności! Polubiłaś dziś moje zdj. na instagramie i tak zaglądam na Twój profil i patrzę że masz bloga i akurat o tematyce, jaką lubię !
    Obiad szybki, nieskomplikowany i zdrowy, takie lubię i często sama robie :)
    Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile porcji jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń