Oprócz tego, że wyśmienicie smakują to stanowią doskonałe źródło białka i zdrowych tłuszczy, które w odróżnieniu od tłuszczu mięsnego działają bardzo korzystnie na organizm człowieka. Ryby- przez wielu wciąż niedoceniane, a tak pyszne!
Osobiście uwielbiam wszystkie ryby i to w każdej postaci- od wędzonych po pieczone. Staram się je spożywać możliwie jak najczęściej ze względu na bogactwo białka, witamin i składników mineralnych między innymi żelaza, magnezu, wapnia i jodu. Na uwagę zasługują również nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają ukrwienie mózgu oraz wspomagają odchudzanie. I jak tu nie kochać ryb?
Przy okazji tego pysznego tematu podrzucam Wam dzisiaj prosty przepis na GENIALNĄ sałatkę z tuńczykiem. Szybka w przygotowaniu i baaaardzo smaczna.
SKŁADNIKI:
- 100g świeżej rukoli
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 1 duży ogórek
- 1 duży pomidor
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- garść pestek słonecznika
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórka oraz pomidora obrać i pokroić w kostkę
- Kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą
- Tuńczyka częściowo odsączyć z oleju, ale nie całkowicie- zostawić trochę do połączenia składników
- Pestki dyni przyprażyć na patelni
- Wszystkie składniki połączyć i doprawić solą i pieprzem według uznania
Naprawdę warto się przekonać do jedzenia ryb- nie tylko przy okazji Wigilii i postu. Nie lubię kiedy ktoś mówi, że "Ryba to ryba, wszystkie smakują tak samo"- nieprawda! Ich różnorodność jest ogromna i każdy na pewno wybierze coś dla siebie, wystarczy trochę się rozejrzeć. Przygotowując ryby warto też pamiętać, aby możliwie jak najmniej ingerować w naturalny smak i zrezygnować z grubej panierki z jajek i bułki tartej będącej wyłącznie gąbką dla tłuszczu. Odpowiednie przyrządzenie może się okazać kluczem do sukcesu, dlatego warto eksperymentować- możliwości jest mnóstwo, dodajcie do tego chęci, a z pewnością pokochacie te wodne przysmaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz