czwartek, 14 sierpnia 2014

Pomysł na lekki obiad, czyli zupa z kaszy jaglanej

Bywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka wody z cytryną i porcja lodów, ale przecież jeść trzeba... tylko co?

Kiedy mi nasunęło się na myśl to pytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich była pyszna, lekka zupa krem z warzyw i kaszy jaglanej. Pychota! Delikatna w smaku, kremowa i sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni.



SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości pietruszki
  • mały seler
  • 50g kaszy jaglanej
  • natka pietruszki
  • świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wsypać do garnka kaszę, zalać dużą ilością wody- taką, aby zmieściły się jeszcze warzywa- i gotować przez około 15 minut
  2. Do gotującej się kaszy wrzucić obrane i pokrojone warzywa(wystarczy przekroić na pół) oraz natkę pietruszki
  3. Całość gotować jeszcze około 15 minut- warzywa nie muszą być całkowicie ugotowane
  4. Zależnie od pożądanej konsystencji można odlać trochę wody, a następnie zblendować warzywa wraz z kaszą na gładki krem i gotowe
  5. Udekorować świeżą bazylią
Jeśli lubisz możesz czymś przyprawić zupę, ja tego nie robię, ponieważ najbardziej smakuje mi w takiej delikatnej wersji. Przepis ze względu na łatwość wykonania świetnie sprawdza się również jeżeli nasza lodówka świeci pustkami i nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Po pierwszym wypróbowaniu z pewnością jeszcze nie raz okaże się przydatny.


Lato w pełni!

1 komentarz:

  1. Marta Radecka11 maja 2019 14:24

    Bardzo smaczna i pożywna zupa. W domu często przygotowuję sobie różne, warzywne zupy krem. Do ich przyrządzenia używam teraz specjalnego miksera kuchennego, który ostatnio zamówiłam sobie na https://duka.com/pl/agd/miksery. Główną zaletą takiego urządzenia jest to, że potrawę można bez problemu miksować na gorąco, w garnku. Znacznie skraca to czas przygotowania takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń