Bywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka wody z cytryną i porcja lodów, ale przecież jeść trzeba... tylko co?
Kiedy mi nasunęło się na myśl to pytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich była pyszna, lekka zupa krem z warzyw i kaszy jaglanej. Pychota! Delikatna w smaku, kremowa i sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni.
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- mały seler
- 50g kaszy jaglanej
- natka pietruszki
- świeża bazylia
PRZYGOTOWANIE:
- Wsypać do garnka kaszę, zalać dużą ilością wody- taką, aby zmieściły się jeszcze warzywa- i gotować przez około 15 minut
- Do gotującej się kaszy wrzucić obrane i pokrojone warzywa(wystarczy przekroić na pół) oraz natkę pietruszki
- Całość gotować jeszcze około 15 minut- warzywa nie muszą być całkowicie ugotowane
- Zależnie od pożądanej konsystencji można odlać trochę wody, a następnie zblendować warzywa wraz z kaszą na gładki krem i gotowe
- Udekorować świeżą bazylią
Bardzo smaczna i pożywna zupa. W domu często przygotowuję sobie różne, warzywne zupy krem. Do ich przyrządzenia używam teraz specjalnego miksera kuchennego, który ostatnio zamówiłam sobie na https://duka.com/pl/agd/miksery. Główną zaletą takiego urządzenia jest to, że potrawę można bez problemu miksować na gorąco, w garnku. Znacznie skraca to czas przygotowania takiej zupy.
OdpowiedzUsuń