Dla wielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy!
Moje doświadczenia odnośnie szpinaku nie sięgają lat wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować byłam bardzo ciekawa i... pozytywnie zaskoczona. Jak wspomniałam sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, które jest podstawą jeżeli chcemy smacznie zjeść.
Szpinak jest wyjątkowo cennym warzywem, jego liście zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, żelaza biorącego udział w transporcie tlenu i produkcji czerwonych krwinek w naszym organizmie, przez co szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto szpinak bogaty jest w witaminy C, E, K, B oraz betakaroten.
Szpinak możemy spożywać przygotowany na wiele sposobów- w postaci koktajli, jako dodatek do sałatek, farsz do naleśników i pierogów czy w połączeniu z makaronem- na taką też kombinację otrzymacie ode mnie przepis- makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Pychota!
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 100g fileta z piersi kurczaka
- 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 250g szpinaku(użyłam mrożonego)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 1 duży ząbek czosnku
- czosnek granulowany
- gałka muszkatołowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić
- Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego
- Szpinak wrzucić na patelnię, podgrzać na małym ogniu do rozmrożenia
- Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodać sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, czosnek granulowany oraz świeży przeciśnięty przez praskę
- Dusić przez około 10 minut pod przykryciem
- Dodać odcedzony makaron oraz ugotowanego i pokrojonego w kostkę kurczaka
- Na koniec dodać jogurt naturalny
Smacznego!;)
Kocham szpinak i zakochałam się w tym obiadku! :D
OdpowiedzUsuń