Nie masz pomysłu na śniadanie? Sięgnij po kaszę jaglaną! To jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz- lekkostrawna, nie uczula, nie zawiera glutenu, jest doskonałym źródłem białka, odgrywa ważną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i jest po prostu pyszna!
Jaglanka świetnie komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Jeśli śniadanie to jak dla mnie oczywiście wersja słodka, więc gwiazdą dzisiejszego wpisu jest jaglany mus bananowo-malinowy. Smakowite połączenie kaszy z owocami, twarogiem i masłem orzechowym- pełnowartościowy posiłek i duża dawka energii na dobry początek dnia.
SKŁADNIKI:
- 40g kaszy jaglanej przed ugotowaniem
- 100g twarogu
- 50g banana
- 50g malin + owoce do dekoracji
- borówki amerykańskie do dekoracji
- masło orzechowe lub płatki migdałowe
- łyżeczka miodu(opcjonalnie-ja użyłam samego banana)
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą na sitku
- Wsypać do garnka, zalać 1,5 szklanki wody i gotować przez 25-30 minut
- Jeżeli woda zbyt szybko odparuje- uzupełnić braki, aby kasza nie była ugotowana na sypko- lepsza jest wersja bardziej kleista
- Ugotowaną kaszę lekko przestudzić
- Do garnuszka z kaszą dodać twaróg, banana, maliny i miód i zblendować wszystko na gładką masę
- Podawać ze świeżymi malinami, borówkami i masłem orzechowym lub płatkami migdałowymi
PYSZNY POMYSŁ NA ŚNIADANIE ;TEŻ ROBIŁAM JAGLANKE NA SŁODKO ;POLECAM ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html
Kocham jaglanke na słodko, najlepsza kasza!
OdpowiedzUsuńprezentuje się rewelacyjnie!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda i na pewno jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga, gdzie znajdziecie przepis na ciasteczka z kaszy jaglanej :)
http://bibsongotuje.blogspot.com/2014/08/ciasteczka-jaglane.html
Jeszcze jak będziesz podawać ilość kalorii na 100g i ilość węgli, białka i tłuszczu to Cię poślubię.
OdpowiedzUsuń