sobota, 30 sierpnia 2014

Peanut butter granola bars- welcome to PARADISE

Uwielbiam batony granola- od kilku miesięcy to moja miłość- DOSŁOWNIE. Mogłabym jeść je non stop. Podobnie jest z orzeszkami ziemnymi, a szczególnie w postaci masła- nie potrafię przejść obojętnie obok słoiczka z tym cudeńkiem. Wystarczy dodać do tych słabości trochę nudy i wolnego czasu i voilà!


Ostatnie dni wakacji spędzam raczej na niezbyt konstruktywnych czynnościach, więc korzystając z tego bardzo wolnego czasy postanowiłam zrobić w końcu coś pożytecznego. Zabierałam się za obieranie fistaszków do zapasów masła orzechowego. Później w planie było upieczenie batoników granola i właśnie wtedy zaświtał mi w głowie pewien plan. A co gdyby połączyć jedno i drugie? Nieskromnie stwierdzę, że był to przejaw kulinarnego geniuszu i sposób na połączenie moich dwóch ukochanych smakołyków. Kilka minut przygotowania składników, 45 minut niecierpliwego oczekiwania utrudnianego przez roznoszący się po całym domu aromat cynamonu i orzeszków, aż w końcu ten moment i myśl, że lepiej tego nie dało się wymyślić. Naprawdę. Peanut butter granola bars to nieco zmodyfikowany przepis na batoniki granola- jak dla mnie- w tej lepszej wersji, zresztą oceńcie sami.

Jedno spore i sycące ciastko(40g) to 169kcal w tym 5,5g białka, 7,7g tłuszczu, 21,8g węglowodanów oraz 3,1g błonnika.



SKŁADNIKI:

  • 400g płatków owsianych górskich
  • 100g masła orzechowego bez soli i cukru firmy Primavika/zmielonych orzeszków ziemnych
  • 40g siemienia lnianego
  • 40g wiórków kokosowych
  • 60g sezamu
  • 30g nasion słonecznika
  • 30g pestek dyni
  • 30g rodzynek
  • 10g soli- łyżka
  • 12g cynamonu- 3 łyżeczki
  • 100g miodu/syropu z agawy w wersji wegańskiej
  • ok. 500ml wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci i wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi i miksem nasion
  2. Dodajemy masło orzechowe/orzeszki ziemne, rodzynki, sól i cynamon- u mnie to cała torebka 
  3. Dodajemy miód/syrop i mieszamy całość ręką
  4. Na koniec dodajemy wodę aż do uzyskania kleistej konsystencji
  5. Kładziemy masę na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blaszkę z piekarnika i rozprowadzamy
  6. Jeśli wolimy bardziej chrupiącą wersję rozprowadzamy cienko- osobiście wolę kiedy granola nie jest chrupka, więc rozprowadzam masę grubiej, niekoniecznie na całej blaszce
  7. Czynność ułatwimy sobie poprzez zmoczenie dłoni w wodzie 
  8. Całość lekko przyklepujemy i kroimy w dowolny kształt
  9. Pieczemy w 160° przez około 45 minut
Słodko-słony, orzechowo-cynamonowy smak batonów jest tak wciągający, że ciężko jest się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejny kawałek- mnie niestety rzadko udaje się ta sztuka, za rzadko...:)




15 komentarzy:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. tyle cudów w tych batonikach, uwielbiam bakalie... ziarenka... owoce suszone... to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie, nie wątpie w ich smak! ;) Masło orzechowe, rodzynki, bakalie no kurcze wszystko co uwielbiam.. Na pewno zrobię!! Nie ma opcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. po prostu przepyszny, pełen zdrowia pomysł na batoniki! takie przepisy uwielbiam :) i bardzo lubię zdrowo chrupać, świetne są! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, wyślij mi chociaż jeden!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, uwielbiam! Powiedz mi, czy płatki i orzechy mielisz za pomocą blendera, czy używasz do tego innego urządzenia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, blender najlepiej się u mnie sprawdza :)

      Usuń
  8. Ile dac rodzynkow? Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję mniej więcej garść, ale jeśli lubisz możesz dać więcej:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Chyba znalazłam przepis dla siebie, masło orzechowe jest moim ulubieńcem już od pewnego czasu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie nie ma nic lepszego- po upieczeniu pochłaniam całość w godzinę i nie ma zmiłuj!:D

      Usuń
  10. Zmieniłaś przepis ? Kiedyś chyba było ze sami mamy zmiksować orzechy ?

    OdpowiedzUsuń
  11. wyjdzie bez masla orzechowego?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, nawet są podane zmielone orzeszki ziemne :) Bez problemu :)

      Usuń