środa, 18 lutego 2015

Makaron z twarogiem i prażonymi jabłkami- banalnie proste i obłędnie pyszne

Każdy ma chyba smak, który kojarzy mu się z beztroskimi latami dzieciństwa. Powrót do niego, szczególnie po długim czasie, to niezwykle miłe doświadczenie, zwłaszcza dla kubków smakowych. Zapraszam więc dzisiaj na podróż w przeszłość- będzie prosto, szybko i pysznie!


W kwestiach kulinarnych często mniej znaczy więcej, a pozornie banalne dania okazują się najsmaczniejsze. Czasami naprawdę nie trzeba dużo kombinowania i czasu spędzonego w kuchni, żeby zjeść coś smacznego. Trzy podstawowe składniki, 25 minut i możemy delektować się apetycznym i zdrowym obiadem.


Nie ma chyba nikogo, kto nigdy nie próbował tradycyjnego makaronu z twarożkiem. Potrawa ta- banalnie prosta w wykonaniu, a mimo to bardzo smaczna, często gości na polskich stołach. Zazwyczaj można zetknąć się z nią w wersji wytrawnej z dodatkiem skwareczków o wątpliwych właściwościach zdrowotnych czy mięsa. Ja stawiam na coś zdecydowanie lżejszego i słodszego. 

Jabłko z cynamonem, czyli absolutnie genialne połączenie znane między innymi z szarlotki (KLIK), doskonale sprawdza się i w tym przypadku i aż prosi się o skonsumowanie. Całość przypomina nieco owocowe spaghetti (KLIK), jednak jest o wiele bardziej aromatyczna. Porcja to 337kcal w tym 26,7g białka, 1,2g tłuszczu, 57,7g węglowodanów oraz 6,1g błonnika.



SKŁADNIKI:

  • 50g makaronu gryczanego- przed ugotowaniem- do kupienia tutaj
  • 75g twarogu chudego
  • 150g jabłka obranego ze skórki
  • cynamon


PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
  2. Jabłko pokroić na drobne kawałki, wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością wody
  3. Prażyć na małym ogniu przez około 10 minut
  4. Do jabłek dodać cynamon
  5. Zdjąć z ognia i zblendować na gładki mus
  6. Odcedzony makaron przełożyć na talerz, dodać pokruszony twaróg i mus jabłkowy

Smacznego!





                           Twarogowe słodkości 2 Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

8 komentarzy:

  1. Mmmmm... Makaron gryczany! Muszę go koniecznie skosztować. A ten miks brzmi mega apetycznie, chyba wszystko co ma w sobie cynamon bym wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie najprostsze smaki są najlepsze :) trochę przypomina mi to dzieciństwo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi z dzisiejszego obiadu został ryż, mam zamiar zrobić coś podobnego jutro na śniadanie. Żeby ryż nie był suchy podgotuję go trochę wcześniej w garnku na niewielkiej ilości mleka + miód, cynamon, jabłko. PYCHA. Gdybym jeszcze miała rodzynki... Chybą muszę przejść się do sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Często jadłam takie obiady, ale zawsze jabłko tarłam na mini paseczki, nigdy nie próbowałam z prażonymi :)
    Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. takie proste potrawy są czasem najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie proste, a jakie pyszne! Po prostu smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. idealne na piątkowe obiady, bezmięsne :)

    OdpowiedzUsuń