sobota, 24 stycznia 2015

Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta

Niekonwencjonalne wypieki chyba przestały już kogokolwiek zaskakiwać. W sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z kapusty kiszonej po słodkie placki burakowe. Mimo, że ciężko uwierzyć w ich zachwycający smak, to zdecydowanie warto eksperymentować, bo można stworzyć coś naprawdę pysznego, czego dowodem jest dzisiejsze ciacho.

Do przygotowania tego słynnego wypieku, podobnie jak w przypadku chlebka bananowego (KLIK), zabierałam się bardzo długo. W końcu ciekawość zwyciężyła i śmiało mogę stwierdzić, że "brownie z fasoli" brzmi niedorzecznie, ale tylko do momentu pierwszego spróbowania- później przepada każdy. Niemniej jednak nic w tym złego, bo tym smakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał!


Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest to świetna i o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków z mąki pszennej, którą fasola bardzo dobrze zastępuje. Na tyle dobrze, że u domowników, ciacho wzbudziło zaskoczenie i sprowokowało pytanie zadane z niedowierzającym tonem: TO TU NIE MA MĄKI?! Ani mąki, ani margaryny, ani białego cukru. Zajadajcie się na zdrowie!

Z podanej ilości składników otrzymacie 16 porcji. Jedna to 90kcal w tym 4g białka, 3,6g tłuszczu oraz 10g węglowodanów. Wartość energetyczna całej masy to 1440kcal w tym 63g białka, 57,6g tłuszczu oraz 162,6g węglowodanów.



SKŁADNIKI:

  • 440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki
  • 85g banana
  • 3 jajka
  • 15g kakao- 3 łyżki
  • 80g miodu- 3 łyżki
  • 40g gorzkiej czekolady- u mnie 70%
  • 40g orzeszków ziemnych- najlepiej bez soli
  • sól
  • cynamon
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 


PRZYGOTOWANIE:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
  2. Fasolę opłukać i odsączyć
  3. Żółtka zblendować z fasolą, bananem i miodem
  4. Dodać kakao, cynamon, sodę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać
  5. Orzeszki i czekoladę drobno posiekać i dodać do masy
  6. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko łyżką
  7. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia- moja to 22,5x22,5cm 
  8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  9. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia
Smacznego!






     Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń Karnawałowe Słodkości! Niski IG czyli świadome odżywianie

33 komentarze:

  1. Też ostatnio robiłam fasolowe i masz rację, jest obłędneeee! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzeszki maja byc solone?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak robiłam i jest pychaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brownie z buraków robiłam ale z fasoli, nawet nie sądziłam że da się :) Muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i jest bardzo dobre :) Szkoda tylko że rozwala się podczas krojenia, ale pomimo tego jest przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozwala sie, bo nie ma tluszczu. Ja dodałam pół szklanki oleju i jest Ok.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  6. ile sztuk banana to 85g ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Można pominąć orzeszki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto obłędne �� ja zrobiłam bez orzechów, ale z malinami �� było przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej. Wczoraj zrobiłem to ciasto i miałem jeden problem. Przed upieczeniem było czuć kakao i czekolade a po upieczeniu w smaku jakby jej wgl nie było. Czym to mogło być spowodowane?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko stwierdzić, ale następnym razem można dodać tych składników odrobinę więcej ;)

      Usuń
  10. Moje właśnie w piekarniku, ciekawe jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło obłędnie, będę piekła także na Święta !

      Usuń
  11. Wyszło przepyszne, czy jest możliwość by określić ile ciasto ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upss nie zauważyłam, że jest napisane :-) Pytanie nieaktualne

      Usuń
  12. Myślę, że można spróbować, powinno być ok ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przed chwilą zjadłam ostatni okruszek pierwszy raz robiłam, ale wiem że nie ostatni :d
    Super opcja na coś słodkiego :D
    Pozdrawiam.
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja mm pytanie, może infntylne...ale czy bardzo czuć fasolę ? :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można zrobić je w formie do babeczek?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale słodziak jest niezdrowy, lepiej miód lub stewia czy ksylitol.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale słodziak jest niezdrowy, lepiej miód lub stewia czy ksylitol.

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie zrobiłam! Jest pyszne! A fasoli w ogóle nie czuć!!! Dziękuję za super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam, trzymałam się dokładnie przepisu, moje umiejętności "piekarskie" są całkiem ok, a jednak wyszedł ohydny bełt o smaku fasoli i surowego kakao. Naprawdę nie wiem, jakim cudem inni go tak zachwalają.

    OdpowiedzUsuń
  21. 26 year old Administrative Officer Teador Hegarty, hailing from Guelph enjoys watching movies like Parasite and Polo. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Ferrari 340 MM Competition Spyder. sprawdz moja strone

    OdpowiedzUsuń