sobota, 28 lutego 2015

Kokosanki w najlepszym wydaniu

Do popołudniowej kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy- ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w związku z tym warto sprawić, żeby znalazło się w nich, to co najlepsze.

A skoro mowa o "najlepszym" to czy są tu jacyś fani kokosa? Ten orzech to prawdziwa skarbnica zdrowia! Nie należy zrażać się dużą zawartością tłuszczu, gdyż jest on lepiej przyswajalny niż te tradycyjne, a nawet wspomaga odchudzanie! Korzystanie z tych dobrodziejstw ułatwi dzisiejszy przepis na ciasteczka kokosowe, który już czeka poniżej. Mięciutkie, słodkie, a co najważniejsze- zdrowe!


Ciasteczka kokosowe to kolejny wyrób z serii "nie kupuję- robię w domu". Zapewne każdy domyśla się ile wspólnego mają sklepowe kokosanki z kokosem, a raczej ile nie mają. Ten pyszny smak to w większości przypadków, niestety, zasługa dobrze dobranych sztucznych substancji i barwników, a nie naturalnych składników. A ja po raz kolejny, niczym mantrę, powtórzę, że nie warto nabierać się na obietnice producentów i do sklepu, zamiast po gotową przekąskę, należy wybierać się po produkty potrzebne do jej przygotowania.

Z podanej ilości składników otrzymacie około 12 ciasteczek. Jedno to 78kcal w tym 1,3g białka, 5,8g tłuszczu, 4,5g węglowodanów oraz 2g błonnika. Z kolei cała masa to 940kcal w tym 15,8g białka, 69,1g tłuszczu, 54g węglowodanów oraz 23,5g błonnika.


SKŁADNIKI:

  • 140g banana- po obraniu ze skórki
  • 100g wiórek kokosowych
  • 20g mąki żytniej razowej
  • 1 duże jajko
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody


PRZYGOTOWANIE:

  1. Banana rozgnieść widelcem
  2. Dodać jajko i dokładnie wymieszać
  3. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia
  4. Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  5. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

40 komentarzy:

  1. Kocham takie ciasteczka, więc na pewno je zrobię, jestem ogromną fanką kokosa ;)!

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne ;) banany mam ale obawiam się ze wiórów mi zabraknie. No niestety... Hehe lecę do sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne ciacha! I to z kokosem i bananem <3 na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno genialnie smakują, obawiam sie tylko ze zjadlabym wszystkie od razu! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę paczuszkę takich ciasteczek <3 <3 <3
    http://grapefruitjuicesour.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają super:) ja jestem wielkim fanem kokosa! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kokos, przepis jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, przypomina mi się jak robiła mi je moja mama jak byłam mała.
    Oczywiście od tamtej pory robiłam sama, ale też dość dawno. Muszę zrobić.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wyglądają te ciasteczka! Przepis nie wydaje się skomplikowany, więc spróbuje też takie zrobić. Tylko zamiast wiórek dodam np orzechy, bo za wiórkami nie przepadam..
    Zaczynam Cię obserwować i może trochę podszkolę moje kucharskie zdolności :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy make żytnia rasową zastąpić inna maka?

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż mi ślinka cieknie! Muszę wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne! Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię jutro! Właśnie takich ciastek mi się chce od kilku dni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje wyszly w smaku jak chleb (żadnej słodyczy z bananów) i nieprzyjemnie palące. Ktoś ma pomysł, co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo imbiru i zbyt mało dojrzałe banany ;)

      Usuń
  15. Wiem jak to brzmi, ale uwielbiam kokosanki z cmentarza :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mi wyszyły jakieś miękkie i nie wiem czemu :/

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziś zrobiłam. Blee sama gorycz... nie wiem co zrobiłam źle.

    OdpowiedzUsuń
  18. mi też wyszły pełne goryczy.... Banany były dojrzałe, w piecu nie były za długo.... ale nie są smaczne dla mnie więc raczej nie poczęstuję nikogo ;(

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy mogę zamiast zwykłej mąki dodać mąkę kokosową? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? (Ponoć jest ona bardziej chłonna i potrzeba do niej więcej "płynów"). Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość mąki w przepisie i tak jest niewielka więc myślę, że jeśli użyje się 15g mąki kokosowej to powinno być ok, aczkolwiek sama jej w tym przepisie nie testowałam.

      Usuń
  20. Wyglądają super i ten opis,że kokos ��niestety ten banan mnie już nie przekonuje . Jak uwielbiam świeże banany to do kokosanek jakoś niekoniecznie. Ale smacznego innym życzę. ��

    OdpowiedzUsuń
  21. A mozna make zytnia zastapic owsiana?

    OdpowiedzUsuń
  22. można wszystkie składniki wymieszać łyżką ??

    OdpowiedzUsuń
  23. Polecam użyć czegoś innego niż łyżka, ona służy tylko i wyłącznie do nakładania masy na blachę.:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dla tych, którzy czuli gorycz lub nie były dla nich słodkie - ja skosztowałam przed nakładaniem i faktycznie nie czułam nic słodkiego, w związku z tym dodałam 1,5 łyżki miodu - są idealne! Do połowy dodałam słonecznik, zjadłabym je wszystkie od razu, przepyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  25. A macie pomysł co można dodać zamiast imbiru bo nie lubię ��może troszkę cynamonu albo wanilii?

    OdpowiedzUsuń