Jakiś czas temu zawitała do mnie przesyłka od GoodFood. Wcześniejsze produkty tej firmy, które miałam przyjemność testować, wspominam bardzo dobrze (czyt. smacznie), a w szczególności wafle kukurydziane- od pierwszego spróbowania są dla mnie numerem jeden. Poprzeczka została podniesiona wysoko i byłam niezwykle ciekawa czy "nowość" zaskoczy mnie równie pozytywnie.
A cóż jest tą "nowością"? Zapakowane w zgrabne, małe opakowanie (30g) wafle ryżowo-kukurydziane o smaku karmelowym. Ostatnie słowo z pewnością nie umknie uwadze wszystkich łasuchów, a gdyby ktoś jeszcze nie był przekonany to otworzenie opakowania i niezwykle kuszący zapach, powinien rozwiać wszelkie wątpliwości. A jak jest ze smakiem?
Każdy kto lubi słodycz karmelu na pewno się nie zawiedzie. Dla mnie wafle są nawet odrobinę za słodkie gdy jem je bez żadnych dodatków, lecz to kwestia indywidualna. Poza tym nie mam im nic do zarzucenia. Tak jak w przypadku testowanych przeze mnie poprzedników- praktyczne opakowanie, idealne do zabrania w drogę. Porcja jest również w sam raz na małą przekąskę- 3 standardowej wielkości wafle. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że jest to produkt bezglutenowy.
Kiedy pierwszy raz spróbowałam tych wafli pomyślałam, że dobrze komponowałyby się z czymś świeżym i orzeźwiającym. Z karmelem od razu skojarzyło mi się jabłko, ale trochę bardziej oryginalne i mniej słodkie niż wersja z cynamonem. I w ten oto sposób powstał dodatek do wafli, który początkowo miał być musem, lecz w takiej formie chyba nie do końca by się sprawdził. Całość wyszła tak, jak to zaplanowałam- smaczna i świeża. Świetnie komponuje się z waflami i nieco równoważy ich słodycz (w tym celu dobrze jest użyć mniej słodkich jabłek).
Wartość kaloryczna całości (z trzema waflami) to 336kcal w tym 5,1g białka, 10g tłuszczu oraz 61,8g węglowodanów. Bez wafli to 218kcal w tym 3,5g białka, 8,4g tłuszczu oraz 37,8g węglowodanów.
Wartość kaloryczna całości (z trzema waflami) to 336kcal w tym 5,1g białka, 10g tłuszczu oraz 61,8g węglowodanów. Bez wafli to 218kcal w tym 3,5g białka, 8,4g tłuszczu oraz 37,8g węglowodanów.
SKŁADNIKI:
- 3 wafle o smaku karmelowym GoodFood
- 1 jabłko- 180g (waga po obraniu i wydrążeniu)
- 1 łyżka migdałów lub płatków migdałowych- 15g
- 1 łyżka żurawiny suszonej- 12g
- kilka listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE:
- Obrane i wydrążone jabłko pokroić w kostkę
- Wrzucić do garnka, zalać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż zmięknie
- Migdały (jeśli są w skórce- zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut, a następnie obrać) posiekać drobno i dodać pod koniec gotowania do jabłka
- Jabłka zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną miętę i żurawinę
- Podawać z waflami karmelowymi
Smacznego!



Prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Dziękuję za przyłączenie się do miętowej akcji! Angela
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na szybką i zdrową przekakę! :)
OdpowiedzUsuńracja, wspaniała przekaka! pozdrawiam ciepło
UsuńUwielbiam przekaki :)
UsuńPrzekąskę miało być :)
UsuńLubię jeść wafle na przekąskę, ale nie wiedziałam, że są karmelowe. Chętnie je kupię i spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że super przekąska, to te deski do krojenia są przepiękne :) Gdzie kupiłaś? :)
OdpowiedzUsuńAkurat ta została kupiona na jakimś bazarku w Warszawie. Ale można takie same dostać w różnych sklepach, stacjonarnych i online. Wystarczy wyszukać w Google "deska bambusowa" :)
UsuńPozdrawiam!
Rewelacyjne ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne :D
OdpowiedzUsuńFajna przekąska, idealna w pracy, na szybko.
OdpowiedzUsuńGdzie kupiłaś ten smak wafli bo chętnie bym wypróbowała :D
OdpowiedzUsuńMniam :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i przede wszystkim bardzo zdrowa, to dla mnie najważniejsze!
OdpowiedzUsuńWarte uwagi ;)
OdpowiedzUsuńNo proszę, czegoś tak niesamowitego się nie spodziewałam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, jest to naprawdę przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMi akurat niezbyt to smakowało...
OdpowiedzUsuńJa mam bardzo analogiczne odczucia.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę tego spróbować! Choćby nie wiem co :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam przekąski. Dzięki za kolejny świetny przepis.
OdpowiedzUsuńCoś na szybko jest zawsze mile widziane.
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda to całkiem pysznie. Może sam spróbuję coś zrobić.
OdpowiedzUsuńIdealne danie dla mnie i takie coś doceniam - szybko, ale smacznie! Masz więcej przepisów podobnych do tego?
OdpowiedzUsuńPodpinam się pod pytanie Anastazji - takich przepisów chcemy zdecydowanie więcej! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda na bardzo prosty. Może sam niedługo się na to skuszę.
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze wyglądają te przekąski. Może sam się na nie skuszę.
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo dobrą przekąskę :D Może się na nią zdecyduję.
OdpowiedzUsuńWygląda super
OdpowiedzUsuńwow apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńSzybkie przepisy są najlepsze! Niedługo go wypróbuję we własnej kuchni.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre zrobiłam. Pyszne
OdpowiedzUsuń