piątek, 11 grudnia 2015

Cynamonowe paluszki tostowe, czyli pomysł na oryginalne śniadanie

Pyszny posiłek wcale nie musi być skomplikowany, a śniadanie to nie tylko tradycyjne kanapki. Myślę, że to poniekąd myśl przewodnia większości zamieszczanych tutaj przeze mnie przepisów. Dzisiaj po raz kolejny mam dla Was coś, co pomoże przełamać śniadaniową monotonię (i co zapewne kojarzycie w nieco skromniejszej wersji).



Cynamon to przyprawa, która zdecydowanie króluje na moim blogu. Pisałam Wam już jak wykonać wegańskie batony (KLIK), wegańską szarlotkę (KLIK), piernikową owsiankę & przyprawę korzenną (KLIK) oraz na wegańskie pierniczki (KLIK). Jednak dzisiejszy przysmak to blogowy debiut, bo nic podobnego we wcześniejszych przepisach nie znajdziecie.

Delikatne, chrupiące i bardzo cynamonowe. Tak przedstawia się krótka charakterystyka tostów, które ostatnio gościły na moim talerzu. Jest to klasyczne połączenie w nieco zmodyfikowanej odsłonie. Najlepiej nadaje się na śniadanie ze względu na dużą ilość węglowodanów (zarówno prostych, jak i złożonych), które dostarczą organizmowi niezbędnej o poranku energii- a o tej porze roku jest ona wyjątkowo potrzebna i to w dużych ilościach.


Przyznam szczerze, że początkowo nie byłam pewna czy ta receptura się sprawdzi. Nie wiedziałam czy w ogóle uda zrobić się to od strony technicznej, a jeśli już, to czy będzie to tak smaczne jak planowałam. Koniec końców udało się i nie taki diabeł straszny...- wszystko wygląda i pachnie ładnie, a jeszcze lepiej smakuje.

Wartość kaloryczna jest w tym przypadku dość mocno przybliżona. Całość przygotowana według poniższego przepisu (bez dodatków) to około 900kcal w tym 38g białka, 24g tłuszczu i 131g węglowodanów. Ja rozdzieliłam to na 3 porcje.


SKŁADNIKI:

  • 150g (3 kromki) chleba- u mnie żytnio-orkiszowy z ziarnami
  • 75g (1,5 szklanki) płatków Nestle Cheerios Oats z cynamonem
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka- u mnie 1,5%
  • 15g (1 łyżeczka) miodu
  • ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
  • dodatki- u mnie to banan, miód i gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka roztrzepać w misce
  2. Dodać mleko, miód, cynamon i dokładnie wymieszać
  3. Płatki zmielić w blenderze
  4. Kromki chleba pokroić na paski. Następnie pojedynczo zanurzać w jajecznej mieszance, a następnie obtaczać w zmielonych płatkach
  5. Smażyć z obu stron do złocistego koloru
  6. Podawać z ulubionymi dodatkami

Smacznego!
Kuchnia wegetariańska i wegańska Jesienne słodkości!

18 komentarzy:

  1. Ale świetne, ja bym takie spakowała i zabrała ze sobą do szkoły <3

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, wyglądają przepysznie *.*
    Mega ciekawy przepis! Muszę koniecznie spróbować :D
    justsayhei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Widze, że wróciłaś po długiej przerwie. Cieszy mnie to!!

    powiedz mi, można czasem wykorzystać jakiś Twój przepis na moim blogu? Szukam tam lekkich i szybkich w przyrządzeniu potraw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło!:) Moje przepisy jak najbardziej można wykorzystać, jednak prosiłabym o zamieszczenie informacji (i najlepiej konkretnego linku) skąd przepis/inspiracja pochodzi :)

      Pozdrawiam, Gabi

      Usuń
  4. wyglądają trochę jak paluszki rybne:) nie mam jednego z podstawowych składników czyli płatków i już od dawna takich nie kupuję ale pozwoliłam sobie podkraść i spisać kilka Twoich przepisów:) No ok- dużo przepisów:) na chlebek bananowy, owsiane pierniczki, fasolowe brownie, kokosanki, jaglane brownie i idę szukać dalej:) jak tylko któryś przepis przygotuję dam znać jak wyszło:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też przypominają paluszki rybne!:D Co do płatków to ja również takich nie kupuję. Te, choć mogą wydawać się bardzo zdrowe, do końca takie nie są, bo zawierają cukier. Jednak ich smak idealnie się tutaj nadawał i ogólny bilans kalorii wypadł w miarę dobrze, więc zdecydowałam, że jeden taki przepis może się tutaj pojawić. Takie święto. A co do wykonania przepisów- czekam na informacje :)

      Pozdrawiam, Gabi

      Usuń
  5. Ooo, ja się przekonałam do cynamonu, o czym ostatnio pisałam na blogu :) dodatkowo poznałam całą masę powodów, dla których warto go jeść :) chętnie przetestuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łaaa! Co za genialny pomysł! :))
    PS.: Meeega się cieszę, że wróciłaś! :))
    Dzięki Twojemu blogowi ponad (?) rok temu udało mi się jeszcze zdrowiej jeść. :) No i dzięki Tobie mam najlepsze śniadania na świecie! Nic nie przebije owsianki (lub innych płatków) z kakao, masłem orzechowym, bananem (lub innymi owocami) i przede wszystkim serkiem wiejskim, robionej na mleku roślinnym. Pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic lepszego niż przeczytać taki komentarz!<3 To ja się cieszę, że są osoby, które mój blog zainspirował do zmian na lepsze :)

      Usuń
  7. Wyglądają apetycznie, fajne jako dodatek do śniadania lub jako drugie śniadanie. Uwielbiam batoniki muesli i ten przepis ląduje u mnie w 'Ulubionych'. :)

    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:
    http://czuprynqa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. No nie, chyba trafiłam na Twojego bloga o złej porze, bo już za późno na słodkie a narobiłaś mi strasznego smaka :D :D ojjj nieładnie :D
    obserwuję!! i zapraszam do siebie - www.emmadeline.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, paluszki wyglądają mega apetycznie. :-) Uwielbiam cynamon. :-)

    Zapraszam do siebie: http://www.fitnesswomen.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda to absolutnie przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. co Ci blogerzy nie wymyślą! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moi znajomi byli zachwyceni ;) Rzadko się zdarza żeby coś było tak zdrowe i tak pyszne :]


    laseroterapia

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie było wszystko tak jak u poprzedniczki :)

    OdpowiedzUsuń