Pyszny posiłek wcale nie musi być skomplikowany, a śniadanie to nie tylko tradycyjne kanapki. Myślę, że to poniekąd myśl przewodnia większości zamieszczanych tutaj przeze mnie przepisów. Dzisiaj po raz kolejny mam dla Was coś, co pomoże przełamać śniadaniową monotonię (i co zapewne kojarzycie w nieco skromniejszej wersji).
Cynamon to przyprawa, która zdecydowanie króluje na moim blogu. Pisałam Wam już jak wykonać wegańskie batony (KLIK), wegańską szarlotkę (KLIK), piernikową owsiankę & przyprawę korzenną (KLIK) oraz na wegańskie pierniczki (KLIK). Jednak dzisiejszy przysmak to blogowy debiut, bo nic podobnego we wcześniejszych przepisach nie znajdziecie.
Delikatne, chrupiące i bardzo cynamonowe. Tak przedstawia się krótka charakterystyka tostów, które ostatnio gościły na moim talerzu. Jest to klasyczne połączenie w nieco zmodyfikowanej odsłonie. Najlepiej nadaje się na śniadanie ze względu na dużą ilość węglowodanów (zarówno prostych, jak i złożonych), które dostarczą organizmowi niezbędnej o poranku energii- a o tej porze roku jest ona wyjątkowo potrzebna i to w dużych ilościach.
Przyznam szczerze, że początkowo nie byłam pewna czy ta receptura się sprawdzi. Nie wiedziałam czy w ogóle uda zrobić się to od strony technicznej, a jeśli już, to czy będzie to tak smaczne jak planowałam. Koniec końców udało się i nie taki diabeł straszny...- wszystko wygląda i pachnie ładnie, a jeszcze lepiej smakuje.
Wartość kaloryczna jest w tym przypadku dość mocno przybliżona. Całość przygotowana według poniższego przepisu (bez dodatków) to około 900kcal w tym 38g białka, 24g tłuszczu i 131g węglowodanów. Ja rozdzieliłam to na 3 porcje.
SKŁADNIKI:
- 150g (3 kromki) chleba- u mnie żytnio-orkiszowy z ziarnami
- 75g (1,5 szklanki) płatków Nestle Cheerios Oats z cynamonem
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka- u mnie 1,5%
- 15g (1 łyżeczka) miodu
- ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
- dodatki- u mnie to banan, miód i gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka roztrzepać w misce
- Dodać mleko, miód, cynamon i dokładnie wymieszać
- Płatki zmielić w blenderze
- Kromki chleba pokroić na paski. Następnie pojedynczo zanurzać w jajecznej mieszance, a następnie obtaczać w zmielonych płatkach
- Smażyć z obu stron do złocistego koloru
- Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
Ale świetne, ja bym takie spakowała i zabrała ze sobą do szkoły <3
OdpowiedzUsuńO mniam, wyglądają przepysznie *.*
OdpowiedzUsuńMega ciekawy przepis! Muszę koniecznie spróbować :D
justsayhei.blogspot.com
Widze, że wróciłaś po długiej przerwie. Cieszy mnie to!!
OdpowiedzUsuńpowiedz mi, można czasem wykorzystać jakiś Twój przepis na moim blogu? Szukam tam lekkich i szybkich w przyrządzeniu potraw.
Bardzo mi miło!:) Moje przepisy jak najbardziej można wykorzystać, jednak prosiłabym o zamieszczenie informacji (i najlepiej konkretnego linku) skąd przepis/inspiracja pochodzi :)
UsuńPozdrawiam, Gabi
wyglądają trochę jak paluszki rybne:) nie mam jednego z podstawowych składników czyli płatków i już od dawna takich nie kupuję ale pozwoliłam sobie podkraść i spisać kilka Twoich przepisów:) No ok- dużo przepisów:) na chlebek bananowy, owsiane pierniczki, fasolowe brownie, kokosanki, jaglane brownie i idę szukać dalej:) jak tylko któryś przepis przygotuję dam znać jak wyszło:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMnie też przypominają paluszki rybne!:D Co do płatków to ja również takich nie kupuję. Te, choć mogą wydawać się bardzo zdrowe, do końca takie nie są, bo zawierają cukier. Jednak ich smak idealnie się tutaj nadawał i ogólny bilans kalorii wypadł w miarę dobrze, więc zdecydowałam, że jeden taki przepis może się tutaj pojawić. Takie święto. A co do wykonania przepisów- czekam na informacje :)
UsuńPozdrawiam, Gabi
Ooo, ja się przekonałam do cynamonu, o czym ostatnio pisałam na blogu :) dodatkowo poznałam całą masę powodów, dla których warto go jeść :) chętnie przetestuję Twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńŁaaa! Co za genialny pomysł! :))
OdpowiedzUsuńPS.: Meeega się cieszę, że wróciłaś! :))
Dzięki Twojemu blogowi ponad (?) rok temu udało mi się jeszcze zdrowiej jeść. :) No i dzięki Tobie mam najlepsze śniadania na świecie! Nic nie przebije owsianki (lub innych płatków) z kakao, masłem orzechowym, bananem (lub innymi owocami) i przede wszystkim serkiem wiejskim, robionej na mleku roślinnym. Pyyycha!
Nie ma nic lepszego niż przeczytać taki komentarz!<3 To ja się cieszę, że są osoby, które mój blog zainspirował do zmian na lepsze :)
UsuńWyglądają obłędnie! :))
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, fajne jako dodatek do śniadania lub jako drugie śniadanie. Uwielbiam batoniki muesli i ten przepis ląduje u mnie w 'Ulubionych'. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:
http://czuprynqa.blogspot.com/
No nie, chyba trafiłam na Twojego bloga o złej porze, bo już za późno na słodkie a narobiłaś mi strasznego smaka :D :D ojjj nieładnie :D
OdpowiedzUsuńobserwuję!! i zapraszam do siebie - www.emmadeline.blogspot.com
Super przepis, paluszki wyglądają mega apetycznie. :-) Uwielbiam cynamon. :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://www.fitnesswomen.pl
Wygląda to absolutnie przepysznie :D
OdpowiedzUsuńco Ci blogerzy nie wymyślą! :)
OdpowiedzUsuńMoi znajomi byli zachwyceni ;) Rzadko się zdarza żeby coś było tak zdrowe i tak pyszne :]
OdpowiedzUsuńlaseroterapia
U mnie było wszystko tak jak u poprzedniczki :)
OdpowiedzUsuńJa mam tak samo jak poprzednik.
OdpowiedzUsuńPrawdziwa pyszność, bez dwóch zdań :D
OdpowiedzUsuńNie powiem, nie powiem.... wygląda to smakowicie tylko ja raczej sobie nie poradze z przyrzadzeniem czegos takiego ;(
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te paluszki! Na pewno je niedługo spróbuję.
OdpowiedzUsuńNigdy tak pysznie wyglądającej przekąski nie widziałem. Może się na to skuszę :D
OdpowiedzUsuńOtóż to! Też tak mam :D
UsuńU mnie w domu bardzo często robimy takie coś. Wychodzi bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że bardzo oryginalny pomysł na śniadanie. Wielkie dzięki za wpis!
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałem takich paluszków. Myślę, że niedługo się na nie zdecyduję.
OdpowiedzUsuńNawet nie potrafię sobie wyobrazić jak dobrze smakują te paluszki. Sam muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo zasmakowały mi słodycze z cynamonem. Dzięki wielkie za ten przepis.
OdpowiedzUsuńNiedawno naszła mnie ochota właśnie na takie paluszki. Skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuń