niedziela, 23 listopada 2014

Domowa przyprawa korzenna i piernikowa owsianka, czyli pierwsze świąteczne akcenty

Choć to dopiero koniec listopada, święta widać już praktycznie wszędzie. Półki sklepowe uginające się od zabawek i słodyczy, reklamy zachwalające najlepsze okazje i dekoracje pojawiające się masowo w naszym otoczeniu- wszystko to niewątpliwie potwierdza zbliżanie się wyjątkowego czasu, jednak najlepiej czuć to za sprawą aromatów płynących z kuchni.


Cóż może bardziej kojarzyć się ze świętami niż zapach korzennych przypraw? Dla mnie to nieodłączny ich element, dlatego pierwszy etap przygotowań mam już za sobą- zapas cudownej mieszanki czeka już w słoiczku. Wykonanie tej przyprawy jest dziecinnie proste, szczególnie gdy używamy już zmielonych składników- w przeciwnym razie potrzebujemy tylko moździerza lub blendera. 


SKŁADNIKI:

  • 35g cynamonu mielonego
  • 10g imbiru mielonego
  • 10g gałki muszkatołowej mielonej
  • 10g goździków całych
  • 10g mielonego kardamonu
  • płaska łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3g ziarenek ziela angielskiego- 1 łyżka
  • 3g ziarenek kolendry- 1 łyżka
  • 10g kakao- 1 łyżka
Wszystkie składniki dokładnie mielimy, mieszamy i nasza domowa przyprawa korzenna gotowa. Bez żadnych zbędnych dodatków, cukru i o wiele bardziej aromatyczna niż sklepowe mieszanki. Wydawać by się mogło, że nadaje się ona typowo do piernika i podobnych słodkich wypieków. Otóż nic bardziej mylnego, gdyż mając już jej zapas możemy zafundować sobie przepyszną śniadaniową owsiankę w świątecznym klimacie.



Zazwyczaj nie lubię rezygnować z mojej ulubionej wersji z masłem orzechowym, malinami i serkiem wiejskim, którą wprost ubóstwiam. Jednak muszę przyznać, że dzisiejszej zmiany nie pożałowałam. Owsianka okazała się obłędnie aromatyczna, co zresztą było oczywiste, a chrupiące orzechy stanowiły miłą alternatywę dla płynnego masła orzechowego. Bardzo smaczna odmiana. Porcja to 325kcal w tym 10,3g białka, 14,1g tłuszczu, 36g węglowodanów oraz 14g błonnika


SKŁADNIKI:

  • 40g otrębów owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 55g śliwek
  • 15g rodzynek
  • 5g posiekanych orzechów laskowych
  • 5g płatków migdałowych
  • 10g orzechów włoskich 

WYKONANIE:

  1. Otręby zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy 
  2. Mieszankę gotujemy
  3. Jeśli chcemy, aby owsianka była gęsta po zdjęciu z ognia odstawiamy ją na kilka minut, co jakiś czas mieszając
  4. Gotową owsiankę dekorujemy owocami i bakaliami









W orzechowym raju 3 Wspomagam odporność Prezenty na Mikołajki Wigilijny Piernik 2014 Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Wigilijny Piernik 2014

7 komentarzy:

  1. aż mi się oczy zaświeciły na widok tej miseczki!! mimo, że jestem po śniadaniu to z chęcią wpadłabym do Ciebie na kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale tutaj już świątecznie! Jestem ogromną fanką wszystkiego co korzenne *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale u Ciebie już świątecznie :) owsianka wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam w akcji, wszystkie skladniki twojej przyprawy maja lecznicze wlasciwosci o ktorych mowi medycyna naturalna i co najwazniejsze na pewno rozgrzewa zimą

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tutaj cudownie u Ciebie :) Wprowadziłaś wspaniałą atmosferę ! Wspaniałe zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To się nazywa owsianka idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędny <3 jej jadłabym zdjęcia :)

    Pozdrawiam bardzo serdecznie i ciepło w te zimne dni :)

    Dołączyłam do grona obserwatorów :) w wolnej chwili zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń