czwartek, 27 listopada 2014

Pesto z nerkowców i rukoli oraz dorsz pieczony z suszonymi pomidorami, czyli prosto i wykwintnie

Był pstrąg, był łosoś, był tuńczyk, więc pora na dorsza. Delikatne, chude mięso zapiekane z suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to kwestia 30 minut. Najlepszy "fast food" to zdrowy fast food! 


Rukola i suszone pomidory to połączenie, które ostatnio bardzo przypadło mi do gustu. Lekko ostry smak rukoli i niezwykły aromat pomidorów świetnie ze sobą współgrają i z pewnością zasługują na uwagę- również ze względu na bogactwo witamin i cennych związków wspomagających odporność. No i oczywiście do tego dorsz. Pole do popisu pod względem dodatków pozostawiam do Waszej własnej decyzji i upodobań. U mnie były to chipsy z pysznego topinambura, na temat którego wkrótce również się rozpiszę, a teraz wracam do sedna sprawy.


Do przygotowania jednej porcji pesto z rukoli potrzebujemy:
  • garść rukoli- 30g
  • 10g nerkowców
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Prawda, że dziecinnie proste? A jakie dobre! Takie pesto to doskonały dodatek do mięs, a w szczególności ryb. Będzie również pasowało do słonych przekąsek, na przykład nachosów, na które przepis znajdziecie tutaj.


Kolej na dorsza, czyli bombę pełną witamin, składników mineralnych, wzmacniającą odporność i poprawiającą krążenie, a do tego tak nieziemsko pyszną! Ryba przygotowana w ten sposób to praktycznie źródło samego białka, więc należy pamiętać o niezbędnym dodatku węglowodanów dla zbilansowania wartości odżywczych i dopełnienia smaku. Myślę, że dobrze sprawdzi się tu delikatna kasza jaglana, gdyż reszta sama w sobie jest wystarczająco wyrazista.


SKŁADNIKI NA PORCJĘ:

  • 135g fileta z dorsza atlantyckiego
  • 5g suszonych pomidorów
  • bazylia
  • oregano
  • cząber
  • tymianek
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE:

  1. Suszone pomidory pokroić w cienkie paski
  2. Fileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski suszonych pomidorów
  3. Rybę skropić sokiem z cytryny i doprawić ziołami, solą i pieprzem
  4. Zawinąć rybę w folię aluminiową
  5. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Na koniec drobne ogłoszenia "parafialne". Jak zapewne zauważyliście od kilku dni istnieje fanpage bloga na facebook'u, dzięki któremu możecie być na bieżąco z wszelkimi nowościami. Serdecznie zapraszam!







Wspomagam odporność

3 komentarze:

  1. Wygląda, że będę to uwielbiać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To pesto z rukoli mnie bardzo zaciekawiło, tym bardziej, że mam całe opakowanie rukoli w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń