niedziela, 10 lipca 2016

Miodowo-cynamonowa granola na dobry początek dnia

Nie pamiętam ile to już razy pisałam tutaj, że jeśli chcecie zjeść coś smacznego, to wcale nie musicie się nadmiernie wysilać. Korzystając z tegorocznego sezonu na truskawki, sama gustowałam w prostych śniadaniach składających się z tych pysznych owoców, jogurtu oraz musli. I dzisiaj szczegółowo zajmiemy się właśnie tym ostatnim.



Przepis na płatki śniadaniowe gościł już kiedyś na moim blogu. Było to orzechowe crunchy (KLIK)- również bardzo smaczne, ale nieco inne jeśli chodzi o wykonanie. Do przygotowania dzisiejszej granoli potrzebujemy o połowę mniej czasu, tylko kilku składników i dobrych chęci. A później przyda się silna wolna, żeby nie zjeść wszystkiego naraz.


Po długiej nieobecności, korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłam Wam o sobie przypomnieć. Mimo faktu, że na dobre zaczęły się wakacje, tych wolnych chwil nie mam za dużo, więc i moje gotowanie jest teraz wyjątkowo proste i nieskomplikowane. Chcąc przygotować dla Was przepis na coś pysznego, sycącego i przede wszystkim łatwego, nie musiałam się długo zastanawiać- użyłam tego, co miałam pod ręką i tak powstała smaczna śniadaniowa propozycja.

Co jest wyjątkowego w tej granoli? Przede wszystkim fakt, że takiego produktu nie dostaniecie w żadnym sklepie. Jest to dość słodka wersja, przyznaję, lecz jak możecie zauważyć poniżej- słodzona tylko miodem. Dzięki dodatkowi masła, granola pięknie pachnie i jest delikatna w smaku z wyczuwalną nutą cynamonu, bez którego nie mogłoby się u mnie obejść. Ważne jest również to, że płatki owsiane są lekko przyprażone, dzięki czemu zyskują charakterystyczny smak i aromat. Cóż, tego po prostu trzeba spróbować!

Wartość kaloryczna na 100g to 428,7kcal w tym 11g białka, 20g tłuszczu, 56g węglowodanów oraz 12g błonnika. Porcja 40g to 171,5kcal w tym 4,4g białka, 8g tłuszczu, 22,4g węglowodanów oraz 4,8g błonnika.


SKŁADNIKI:

  • 400g płatków owsianych górskich
  • 125g miodu
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g pestek dyni
  • 50g suszonej żurawiny
  • 30g masła
  • 1 płaska łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni (powinny lekko orzechowo pachnieć i nabrać złocistego koloru), należy uważać aby ich nie przypalić
  2. Do płatków dodać pestki dyni i posiekane orzechy włoskie
  3. Zmniejszyć ogień, dodać miód, cynamon oraz żurawinę (jeżeli jest cała to również należy ją wcześniej posiekać) i wszystko dokładnie wymieszać- konsystencja powinna być kleista
  4. Dodać masło i mieszać całość aż do jego rozpuszczenia
  5. Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Rozprowadzić na dowolną grubość i pozostawić do wystudzenia
  7. Wystudzoną granolę podzielić na mniejsze kawałki (ręcznie lub za pomocą noża)
  8. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Smacznego!






                         W krainie miodem płynącej... W krainie miodem płynącej 3 Uczta pod gołym niebem 2016

22 komentarze:

  1. Mniam! Uwielbiam dodatek granoli do śniadania!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno nie robiłam domowej granoli... Fajny skład :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, zdrowo, szybko :) Wystarczy chcieć. Pozdrawiam, http://przepisnamlodosc.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Super na pewno sprobuje corci zrobic

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis sprobuje go dla corki bo sa same zdrowe pysznosci w nim i super wyliczone wartosci odzywcze dziekuje.Mama cukiereczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. 8 powodów czemu warto jeździć rowerem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja uwielbiam takie śniadania! :] Kiedyś jadłam same kanapki 'z szynką', teraz sobie tego nawet nie wyobrażam..


    endokrynolog łódź

    OdpowiedzUsuń
  9. Przeliczałaś może ile takie śniadanie ma kalorii ?


    __________________________
    badanie wzroku Gliwice

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tylko czekam aż produkty na takie śniadanie nie będą kosmicznie drogie :]

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tak zaczynać dzień, czasem robię sobie ją nawet poprzedniego dnia :]

    OdpowiedzUsuń
  12. No to prawda, każdy powinien zaczynać właśnie tak dzień.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cześć. Wpadłam na Twojego bloga przypadkiem i bardzo mi się spodobał. Świetne przepisy. Chętnie wypróbuję niektóre.
    Przepraszam, że pytam, ale nie miałaś przypadkiem zaburzeń odżywiania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję bardzo- miło, że się podoba. Co do pytania to tak- mam za sobą ten etap, ale mogę wiedzieć skąd takie przeczucia? ;)

      Usuń