Nie pamiętam ile to już razy pisałam tutaj, że jeśli chcecie zjeść coś smacznego, to wcale nie musicie się nadmiernie wysilać. Korzystając z tegorocznego sezonu na truskawki, sama gustowałam w prostych śniadaniach składających się z tych pysznych owoców, jogurtu oraz musli. I dzisiaj szczegółowo zajmiemy się właśnie tym ostatnim.
Przepis na płatki śniadaniowe gościł już kiedyś na moim blogu. Było to orzechowe crunchy (KLIK)- również bardzo smaczne, ale nieco inne jeśli chodzi o wykonanie. Do przygotowania dzisiejszej granoli potrzebujemy o połowę mniej czasu, tylko kilku składników i dobrych chęci. A później przyda się silna wolna, żeby nie zjeść wszystkiego naraz.
Po długiej nieobecności, korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłam Wam o sobie przypomnieć. Mimo faktu, że na dobre zaczęły się wakacje, tych wolnych chwil nie mam za dużo, więc i moje gotowanie jest teraz wyjątkowo proste i nieskomplikowane. Chcąc przygotować dla Was przepis na coś pysznego, sycącego i przede wszystkim łatwego, nie musiałam się długo zastanawiać- użyłam tego, co miałam pod ręką i tak powstała smaczna śniadaniowa propozycja.
Co jest wyjątkowego w tej granoli? Przede wszystkim fakt, że takiego produktu nie dostaniecie w żadnym sklepie. Jest to dość słodka wersja, przyznaję, lecz jak możecie zauważyć poniżej- słodzona tylko miodem. Dzięki dodatkowi masła, granola pięknie pachnie i jest delikatna w smaku z wyczuwalną nutą cynamonu, bez którego nie mogłoby się u mnie obejść. Ważne jest również to, że płatki owsiane są lekko przyprażone, dzięki czemu zyskują charakterystyczny smak i aromat. Cóż, tego po prostu trzeba spróbować!
Wartość kaloryczna na 100g to 428,7kcal w tym 11g białka, 20g tłuszczu, 56g węglowodanów oraz 12g błonnika. Porcja 40g to 171,5kcal w tym 4,4g białka, 8g tłuszczu, 22,4g węglowodanów oraz 4,8g błonnika.
SKŁADNIKI:
- 400g płatków owsianych górskich
- 125g miodu
- 100g orzechów włoskich
- 100g pestek dyni
- 50g suszonej żurawiny
- 30g masła
- 1 płaska łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni (powinny lekko orzechowo pachnieć i nabrać złocistego koloru), należy uważać aby ich nie przypalić
- Do płatków dodać pestki dyni i posiekane orzechy włoskie
- Zmniejszyć ogień, dodać miód, cynamon oraz żurawinę (jeżeli jest cała to również należy ją wcześniej posiekać) i wszystko dokładnie wymieszać- konsystencja powinna być kleista
- Dodać masło i mieszać całość aż do jego rozpuszczenia
- Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Rozprowadzić na dowolną grubość i pozostawić do wystudzenia
- Wystudzoną granolę podzielić na mniejsze kawałki (ręcznie lub za pomocą noża)
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam dodatek granoli do śniadania!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie robiłam domowej granoli... Fajny skład :)
OdpowiedzUsuńProsto, zdrowo, szybko :) Wystarczy chcieć. Pozdrawiam, http://przepisnamlodosc.pl/
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńSuper na pewno sprobuje corci zrobic
OdpowiedzUsuńFajny przepis sprobuje go dla corki bo sa same zdrowe pysznosci w nim i super wyliczone wartosci odzywcze dziekuje.Mama cukiereczka:)
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda!
OdpowiedzUsuń8 powodów czemu warto jeździć rowerem :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Mniam :D
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie śniadania! :] Kiedyś jadłam same kanapki 'z szynką', teraz sobie tego nawet nie wyobrażam..
OdpowiedzUsuńendokrynolog łódź
Zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńA do tego prosto :D
OdpowiedzUsuńPrzeliczałaś może ile takie śniadanie ma kalorii ?
OdpowiedzUsuń__________________________
badanie wzroku Gliwice
Uh, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa tylko czekam aż produkty na takie śniadanie nie będą kosmicznie drogie :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak zaczynać dzień, czasem robię sobie ją nawet poprzedniego dnia :]
OdpowiedzUsuńNo to prawda, każdy powinien zaczynać właśnie tak dzień.
OdpowiedzUsuńCześć. Wpadłam na Twojego bloga przypadkiem i bardzo mi się spodobał. Świetne przepisy. Chętnie wypróbuję niektóre.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że pytam, ale nie miałaś przypadkiem zaburzeń odżywiania?
Witam, dziękuję bardzo- miło, że się podoba. Co do pytania to tak- mam za sobą ten etap, ale mogę wiedzieć skąd takie przeczucia? ;)
UsuńMniam, same pyszności :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę nieziemsko :D
OdpowiedzUsuńOstatnio tak świetnie podany deser widziałem gdy byłem w restauracja jaworzno. Masz bardzo duży talent.
OdpowiedzUsuńJest ekstra, nie tylko na początek dnia :D
OdpowiedzUsuńPrzepis do wypróbowania, dzięki!!
OdpowiedzUsuńWidziałam ostatnio przepis na granolę z pastą i olejem kokosowym, zamiast miodu i masła - może być to alternatywa, dla osób starających się ograniczyć cukier?
OdpowiedzUsuńZ takim czymś dzień na pewno będzie dobry.
OdpowiedzUsuńZgadzam się tutaj z Tobą.
UsuńCzekam na kolejny wpis, ponieważ każdy wpis który dodajesz posiada bardzo dużo ciekawych informacji, które przydadzą mi się w życiu.
OdpowiedzUsuńArtykuł ciekawy, taki dający do myślenia.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda! O to właśnie chodzi żeby śniadanie było zdrowe, ale też ładnie się prezentowało, bo znacie to powiedzenie, że jemy oczami, prawda? :D
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków cudowne! Może sam spróbuję coś takiego niedługo zrobić.
OdpowiedzUsuńŚniadanie jest bardzo ważne! Warto zadbać o tą część dnia.
OdpowiedzUsuńPychota! Dziś sobie to zrobiłam, naprawdę warto :)
OdpowiedzUsuń