poniedziałek, 27 listopada 2017

Miodowy sernik z masłem orzechowym, czyli wyjątkowe ciasto na wyjątkową okazję

Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem przygotowania przepisu na zdrowszą wersję jakiegoś ciasta. Wybór padł na ostatnio uwielbiany przeze mnie sernik. Nikogo też raczej nie zaskoczy modyfikacja jaką wprowadziłam, cóż... czas leci, a miłość do masła orzechowego pozostała niezmieniona



Pomysł na ciasto był, na modyfikację też, ale co z realizacją? Tu, moi drodzy, było wesoło. Prawdę mówiąc, aż do momentu skosztowania mojego wypieku, miałam wątpliwości czy to się w ogóle może udać. Przepis się pojawił, ja sobie wystawiłam pozytywną ocenę, a czy słusznie? Mam nadzieję, że sami sprawdzicie.


Najwięcej moich wątpliwości budził plan całkowitego zastąpienia cukru miodem. W końcu jak zdrowo to zdrowo, tylko pytanie jak to wpłynie na samo ciasto? Nigdy wcześniej nie miałam okazji jeść ciasta słodzonego wyłącznie miodem- najróżniejsze ciasteczka czy też chlebek bananowy- owszem, ale sernik to trochę "wyższa ranga". Niemniej jednak- jak pomyślałam, tak zrobiłam, a wszystkie moje obawy okazały się zbędne

Już sam zapach ciasta nie pozostawia żadnych wątpliwości, co do użytych składników. Mimo dość długiego czasu pieczenia (ale w niskiej temperaturze), sernik jest wilgotny i bardzo delikatny. Wyraźnie orzechowy spód i lekko słodka masa serowa przełamana miodowo-orzechowym kremem, tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Zagorzałym wielbicielom słodkości polecam dodać większą ilość miodu, aczkolwiek myślę, że zaproponowana przeze mnie ilość jest optymalna. Jeśli nie chcecie przedobrzyć to fajną alternatywą jest po prostu podawanie sernika polanego miodem.



Proporcje składników do tortownicy o średnicy 22cm

Spód:

100g herbatników pełnoziarnistych
100g domowego masła orzechowego (lub gotowe masło 100%)

Herbatniki połamać na mniejsze kawałki, rozdrobnić w blenderze. Dodać masło orzechowe i mieszać do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przesypać herbatniki z masłem orzechowym, ubić i wyrównać za pomocą łyżki

Masa serowa:

3 jajka
75g miodu
500g twarogu mielonego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
350ml mleka
aromat waniliowy

Jajka ubić z miodem. Stopniowo dodawać twaróg stale mieszając. Budyń rozmieszać z mlekiem w osobnym naczyniu i stopniowo dodawać do masy serowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Całość ostrożnie wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec jeszcze godzinę*. Piec bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia

*W trakcie pieczenia warto skontrolować ciasto, bo może być gotowe nieco wcześniej, zależnie od piekarnika; wystarczy lekko poruszyć tortownicą- jeśli sernik nie jest upieczony, środek ciasta po poruszeniu będzie ewidentnie "płynny"

Krem orzechowy:

50g masła orzechowego
75g miodu
70g serka śmietankowego Philadelphia light
20g orzeszków bez soli do dekoracji

Masło orzechowe wymieszać z miodem, a następnie połączyć z serkiem śmietankowym. Rozprowadzić na ostudzonym cieście i udekorować orzeszkami. Przed podaniem najlepiej schłodzić i przechowywać w lodówce.

Sernik możemy podzielić na 6 lub 8 porcji. W pierwszym przypadku przybliżona wartość kaloryczna jednego kawałka to 511kcal w tym 23,7g białka, 27,7g tłuszczu i 39,3g węglowodanów. Przy podzieleniu na 8 porcji jeden kawałek to 383kcal w tym 17,8g białka, 20,8g tłuszczu oraz 29,5 węglowodanów.

Smacznego!








12 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki w każdej postaci! Muszę wypróbować przepis, bo wygląda nieziemsko! :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) W weekend to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis sam zacząłem z dziewczyną w tym roku, przygodę z fitnessem i odchudzaniem na pewno będziemy polecać Twojego bloga wśród znajomych :) nie możemy się doczekać, aż wstawisz coś nowego :D
    Ja bardziej w Calisthenics poszedłem a moja dziewczyna sam fitness :) trzymaj się cieplutko.

    Osobiście mogę też polecić Diet map https://goo.gl/z5eNrM = Diet map a także kartę Mylife https://goo.gl/14LKrD
    która pozwala na dostęp do lekarzy a także siłowni i punktów fitness w całej Polsce bez zbędnego chodzenia i załatwiania formalności

    Pozdrawiam i na 100% będziemy wracać do lektury na Twoim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedzenie jest ważne, jednak jeszcze ważniejsze jest poznanie swojego organizmu, trzeba wiedziec co toleruje nasz organizm a czego trzeba unikać. Te informacje na pewno pomoga nam w ułożeniu własnego jadłospisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz duzy talent do wypieków, powinnaś przejść szkolenia cukiernicze i podążać dalej ta droga zawodową :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ekstra to wygląda nawet, ten kolor <3 muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę przyznać, że blog jest naprawdę interesujący.

    OdpowiedzUsuń
  8. Interesujący to mało powiedziane :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis wydaje się być prosty, a danie sernik wygląda genialnie. Musze coś takiego spróbować zrobić.

    OdpowiedzUsuń