Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem przygotowania przepisu na zdrowszą wersję jakiegoś ciasta. Wybór padł na ostatnio uwielbiany przeze mnie sernik. Nikogo też raczej nie zaskoczy modyfikacja jaką wprowadziłam, cóż... czas leci, a miłość do masła orzechowego pozostała niezmieniona
Pomysł na ciasto był, na modyfikację też, ale co z realizacją? Tu, moi drodzy, było wesoło. Prawdę mówiąc, aż do momentu skosztowania mojego wypieku, miałam wątpliwości czy to się w ogóle może udać. Przepis się pojawił, ja sobie wystawiłam pozytywną ocenę, a czy słusznie? Mam nadzieję, że sami sprawdzicie.
Najwięcej moich wątpliwości budził plan całkowitego zastąpienia cukru miodem. W końcu jak zdrowo to zdrowo, tylko pytanie jak to wpłynie na samo ciasto? Nigdy wcześniej nie miałam okazji jeść ciasta słodzonego wyłącznie miodem- najróżniejsze ciasteczka czy też chlebek bananowy- owszem, ale sernik to trochę "wyższa ranga". Niemniej jednak- jak pomyślałam, tak zrobiłam, a wszystkie moje obawy okazały się zbędne
Już sam zapach ciasta nie pozostawia żadnych wątpliwości, co do użytych składników. Mimo dość długiego czasu pieczenia (ale w niskiej temperaturze), sernik jest wilgotny i bardzo delikatny. Wyraźnie orzechowy spód i lekko słodka masa serowa przełamana miodowo-orzechowym kremem, tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Zagorzałym wielbicielom słodkości polecam dodać większą ilość miodu, aczkolwiek myślę, że zaproponowana przeze mnie ilość jest optymalna. Jeśli nie chcecie przedobrzyć to fajną alternatywą jest po prostu podawanie sernika polanego miodem.
Proporcje składników do tortownicy o średnicy 22cm
Spód:
100g herbatników pełnoziarnistych
100g domowego masła orzechowego (lub gotowe masło 100%)
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki, rozdrobnić w blenderze. Dodać masło orzechowe i mieszać do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przesypać herbatniki z masłem orzechowym, ubić i wyrównać za pomocą łyżki
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki, rozdrobnić w blenderze. Dodać masło orzechowe i mieszać do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przesypać herbatniki z masłem orzechowym, ubić i wyrównać za pomocą łyżki
Masa serowa:
3 jajka
75g miodu
500g twarogu mielonego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
350ml mleka
aromat waniliowy
Jajka ubić z miodem. Stopniowo dodawać twaróg stale mieszając. Budyń rozmieszać z mlekiem w osobnym naczyniu i stopniowo dodawać do masy serowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Całość ostrożnie wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec jeszcze godzinę*. Piec bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia
*W trakcie pieczenia warto skontrolować ciasto, bo może być gotowe nieco wcześniej, zależnie od piekarnika; wystarczy lekko poruszyć tortownicą- jeśli sernik nie jest upieczony, środek ciasta po poruszeniu będzie ewidentnie "płynny"
Jajka ubić z miodem. Stopniowo dodawać twaróg stale mieszając. Budyń rozmieszać z mlekiem w osobnym naczyniu i stopniowo dodawać do masy serowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Całość ostrożnie wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec jeszcze godzinę*. Piec bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia
*W trakcie pieczenia warto skontrolować ciasto, bo może być gotowe nieco wcześniej, zależnie od piekarnika; wystarczy lekko poruszyć tortownicą- jeśli sernik nie jest upieczony, środek ciasta po poruszeniu będzie ewidentnie "płynny"
Krem orzechowy:
50g masła orzechowego
75g miodu
70g serka śmietankowego Philadelphia light
20g orzeszków bez soli do dekoracji
Masło orzechowe wymieszać z miodem, a następnie połączyć z serkiem śmietankowym. Rozprowadzić na ostudzonym cieście i udekorować orzeszkami. Przed podaniem najlepiej schłodzić i przechowywać w lodówce.
Sernik możemy podzielić na 6 lub 8 porcji. W pierwszym przypadku przybliżona wartość kaloryczna jednego kawałka to 511kcal w tym 23,7g białka, 27,7g tłuszczu i 39,3g węglowodanów. Przy podzieleniu na 8 porcji jeden kawałek to 383kcal w tym 17,8g białka, 20,8g tłuszczu oraz 29,5 węglowodanów.
70g serka śmietankowego Philadelphia light
20g orzeszków bez soli do dekoracji
Masło orzechowe wymieszać z miodem, a następnie połączyć z serkiem śmietankowym. Rozprowadzić na ostudzonym cieście i udekorować orzeszkami. Przed podaniem najlepiej schłodzić i przechowywać w lodówce.
Sernik możemy podzielić na 6 lub 8 porcji. W pierwszym przypadku przybliżona wartość kaloryczna jednego kawałka to 511kcal w tym 23,7g białka, 27,7g tłuszczu i 39,3g węglowodanów. Przy podzieleniu na 8 porcji jeden kawałek to 383kcal w tym 17,8g białka, 20,8g tłuszczu oraz 29,5 węglowodanów.
Smacznego!
Uwielbiam serniki w każdej postaci! Muszę wypróbować przepis, bo wygląda nieziemsko! :)
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Wygląda pysznie :) W weekend to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJa kocham masło orzechowe :D
UsuńŚwietny wpis sam zacząłem z dziewczyną w tym roku, przygodę z fitnessem i odchudzaniem na pewno będziemy polecać Twojego bloga wśród znajomych :) nie możemy się doczekać, aż wstawisz coś nowego :D
OdpowiedzUsuńJa bardziej w Calisthenics poszedłem a moja dziewczyna sam fitness :) trzymaj się cieplutko.
Osobiście mogę też polecić Diet map https://goo.gl/z5eNrM = Diet map a także kartę Mylife https://goo.gl/14LKrD
która pozwala na dostęp do lekarzy a także siłowni i punktów fitness w całej Polsce bez zbędnego chodzenia i załatwiania formalności
Pozdrawiam i na 100% będziemy wracać do lektury na Twoim blogu.
Jedzenie jest ważne, jednak jeszcze ważniejsze jest poznanie swojego organizmu, trzeba wiedziec co toleruje nasz organizm a czego trzeba unikać. Te informacje na pewno pomoga nam w ułożeniu własnego jadłospisu :)
OdpowiedzUsuńMasz duzy talent do wypieków, powinnaś przejść szkolenia cukiernicze i podążać dalej ta droga zawodową :)
OdpowiedzUsuńEkstra to wygląda nawet, ten kolor <3 muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że blog jest naprawdę interesujący.
OdpowiedzUsuńInteresujący to mało powiedziane :D
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się być prosty, a danie sernik wygląda genialnie. Musze coś takiego spróbować zrobić.
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba tego spróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie się to prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPiękna smakowitość :D
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńNa pewno musi mieć to świetny smak. Uwielbiam serniki.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik i muszę powiedzieć, że jestem pod wielkim wrażeniem. Ciasto jest po prostu przepyszne. W domu często robię serniki. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam czekoladowy sernik z orzechami wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Serniki bardzo mi smakują, jak również do ich przygotowania nie muszę angażować sporej ilości czasu.
OdpowiedzUsuńMyśle, że taki sernik będzie już za słodki jak dla mnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, już zwłaszcza z miodem.
OdpowiedzUsuńZjawiskowy sernik. Mi się udał i wyszedł świetnie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, spróbuje coś takiego zrobić.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie za słodkie. Ale w końcu taki ma być deser.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że blog jest ciekawy.
OdpowiedzUsuńSuper informacje. Cały blog jest genialny.
OdpowiedzUsuńBlog jest naprawdę fajny. Uwielbiam na niego wchodzić.
OdpowiedzUsuńArtykuł ciekawy, taki dający do myślenia. Czekam na kolejny.
OdpowiedzUsuńTakie informacje mi się przydadzą.
OdpowiedzUsuńCiasto smakowało wyśmienicie :). Ostatnio podałam je gościom na szklanej paterze i wszystkim przypadło do gustu. Do serwowania tego typu ciast polecam też specjalne sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw do których zalicza się poręczny nożyk do krojenia oraz łopatka. Za ich pomocą mogę sprawnie pokroić i następnie nałożyć ciasto na talerzyki.
OdpowiedzUsuńSernik to moje ulubione ciasto. A w takiej formie to już bajka.
OdpowiedzUsuńMiód jest bardzo zdrowy. A w takiej formie niezwykle smaczny!
OdpowiedzUsuńInteresujący wpis jak i cały blog. Taka wiedza może mi się przydać. Dlatego też czekam na kolejny wpis tak samo interesujący jak ten.
OdpowiedzUsuńSuper blog. Bardzo ciekawe artykuły.
OdpowiedzUsuńTwój blog jest bardzo ciekawy. Mam nadzieje, że dodajesz jeszcze jakiś wpis, ponieważ Twoje artykuły są bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńSernik to moje ulubione ciasto. A w takiej formie to już bajka.
OdpowiedzUsuńJuż jestem głodny i spragniony tego ciasta. Pychotka
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje wybitnie.
OdpowiedzUsuńMuszę przetestować - musi świetnie smakować.
OdpowiedzUsuńInteresujący wpis jak i cały blog. Taka wiedza może mi się przydać.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne informacje. Nie wiedziałem o tym.
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Zawiera ciekawe informacje, które mogą mi się przydać w życiu. Mam nadzieje, że dodasz coś nowego za jakiś czas.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe blog, mnóstwo interesujących wpisów, myślę że każdy znajdzie coś dla siebie.
OdpowiedzUsuńInformacje są po prostu ciekawe. Lubie odwiedzać Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że blog jest ciekawy. Informacje, które się na nim znajdują przydadzą mi się na pewno w przyszłości.
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem prowadzonego przez Ciebie bloga. Nie widziałem, że można mieć aż taki talent do prowadzenia bloga.
OdpowiedzUsuńUwielbiam odwiedzać Twojego bloga. Wpisy dają do myślenia.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem lepszego sernika, sernik przepyszny na prawde super polecam każdemu!
OdpowiedzUsuńWygląda jak egipskie złoto. Coś pięknego. Mniam. Twoje wpisy są inspirujące, dzisiaj sobie takie coś upieczę!
OdpowiedzUsuńJa z reguły sprawdzam sobie przez stronę
OdpowiedzUsuńSprawdź
Ja robie tak samo jak Ada - mam duzo stron z przepisami, ale ten faktycznie jest fajny.
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie. Na pewno spróbuję u siebie :)
OdpowiedzUsuńSerniki to moja słaba strona ale bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńDoskonała propozycja na dzisiejszy wieczór.
OdpowiedzUsuń