Nie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz.
Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis.
SKŁADNIKI:
- średniej wielkości bakłażan
- 100g chudej wołowiny
- 1 duży pomidor
- 1/2 dużej papryki
- 1 mała cebulka
- 3 gałązki natki pietruszki
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- przyprawa curry
- łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt dużo miąższu(pozostawić cienką warstwę) i nie uszkodzić skórki warzywa
- Wydrążone połówki posypać wewnątrz solą i odłożyć na papierowy ręcznik na około 20 minut- bakłażan posiada w sobie goryczkę, której w ten sposób należy się pozbyć
- Pozostały miąższ przełożyć do miseczki, podobnie posypać solą i odstawić
- Po upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć
- Na patelni rozgrzać oliwę
- Cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię, aby się zeszkliła
- Do cebuli dodać pokrojoną drobno wołowinę
- Kiedy wołowina podsmaży się dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, miąższ z bakłażana oraz 2 posiekane gałązki natki pietruszki
- Doprawić podanymi przyprawami według uznania
- Dusić całość pod przykryciem przez około 15 minut, następnie zdjąć pokrywkę i poczekać aż odparuje nadmiar płynu
- Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki bakłażana
- Zapiekać 20-30 minut w 180°C
- Posiekać pozostałą gałązkę natki pietruszki i udekorować zapieczone połówki bakłażana
mniaaaaaaaam, zaproś mnie na taki obiad a wsiadam w pierwszy autobus i jadę :D
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam!:)
UsuńŚwietne danie. Uwielbiam bakłażana z mięsem. Dziękuję za dołączenie do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się znakomicie i na pewno tak samo smakuje :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń