poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami

Nie masz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz.

Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis. 


SKŁADNIKI:

  • średniej wielkości bakłażan
  • 100g chudej wołowiny
  • 1 duży pomidor 
  • 1/2 dużej papryki
  • 1 mała cebulka 
  • 3 gałązki natki pietruszki 
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa curry
  • łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt dużo miąższu(pozostawić cienką warstwę) i nie uszkodzić skórki warzywa
  2. Wydrążone połówki posypać wewnątrz solą i odłożyć na papierowy ręcznik na około 20 minut- bakłażan posiada w sobie goryczkę, której w ten sposób należy się pozbyć
  3. Pozostały miąższ przełożyć do miseczki, podobnie posypać solą i odstawić
  4. Po upływie 20 minut zarówno połówki jak i miąższ przepłukać wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszyć 
  5. Na patelni rozgrzać oliwę
  6. Cebulę drobno pokroić i wrzucić na patelnię, aby się zeszkliła
  7. Do cebuli dodać pokrojoną drobno wołowinę
  8. Kiedy wołowina podsmaży się dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, miąższ z bakłażana oraz 2 posiekane gałązki natki pietruszki
  9. Doprawić podanymi przyprawami według uznania
  10. Dusić całość pod przykryciem przez około 15 minut, następnie zdjąć pokrywkę i poczekać aż odparuje nadmiar płynu
  11. Tak przygotowanym farszem nadziewać połówki bakłażana
  12. Zapiekać  20-30 minut w 180°C
  13. Posiekać pozostałą gałązkę natki pietruszki i udekorować zapieczone połówki bakłażana
Warzywa psiankowate 2014

Pora na pomidora!

4 komentarze:

  1. mniaaaaaaaam, zaproś mnie na taki obiad a wsiadam w pierwszy autobus i jadę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie. Uwielbiam bakłażana z mięsem. Dziękuję za dołączenie do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie prezentuje się znakomicie i na pewno tak samo smakuje :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń