Każdy od swojej babci dowie się, że nie ma nic lepszego niż jej pyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej zachować je na specjalne okazje, a przygotować sobie ich zdrowszą i równie pyszną alternatywę- tak, da się!
Pierogi to kolejna, niezwykle uniwersalna potrawa. Możemy je przyrządzić w wersji wytrawnej z twarogiem i cebulką, ze szpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą wersją, więc warto zaserwować sobie taką lekką, obiadową ucztę.
Do przygotowania pierogów z dzisiejszego przepisu użyłam mąki żytniej razowej- osobiście bardzo lubię jej smak, lecz jeśli za nim nie przepadacie możecie użyć jakiegoś "lżejszego" typu pełnoziarnistego. Ta opcja to zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich obiadów.
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ-5 PIEROGÓW:
- 75g mąki żytniej razowej(typ 2000) + mąka do posypania
- 4-5 gorącej łyżek wody
- około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji
- 100g jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło
- Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować
- Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać
- Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch
- Podawać z jogurtem i owocami oddzielnie lub zmiksowanymi
Pierogi z jagodami, jogurtem naturalnym i cynamonem |
jakie apetyczne te pierogi i tak perfekcyjnie sklejone! Jadłabym :D
OdpowiedzUsuńDziękuję!<3
UsuńOjej jak Ty tak świetnie je sklejasz??
OdpowiedzUsuńJakoś się udaje- nie wkładam dużo farszu może dlatego:)
UsuńWyglądają przepysznie :) aż muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń