sobota, 23 sierpnia 2014

Pierogi w wersji letniej

Każdy od swojej babci dowie się, że nie ma nic lepszego niż jej pyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej zachować je na specjalne okazje, a przygotować sobie ich zdrowszą i równie pyszną alternatywę- tak, da się!

Pierogi to kolejna, niezwykle uniwersalna potrawa. Możemy je przyrządzić w wersji wytrawnej z twarogiem i cebulką, ze szpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą wersją, więc warto zaserwować sobie taką lekką, obiadową ucztę.

Do przygotowania pierogów z dzisiejszego przepisu użyłam mąki żytniej razowej- osobiście bardzo lubię jej smak, lecz jeśli za nim nie przepadacie możecie użyć jakiegoś "lżejszego" typu pełnoziarnistego. Ta opcja to zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich obiadów.

Pierogi polane jogurtem zmiksowanym z jagodami













SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ-5 PIEROGÓW:

  • 75g mąki żytniej razowej(typ 2000) + mąka do posypania
  • 4-5 gorącej łyżek wody
  • około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji
  • 100g jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać wodę- koniecznie musi być gorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło
  2. Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować 
  3. Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać
  4. Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch 
  5. Podawać z jogurtem i owocami oddzielnie lub zmiksowanymi

Pierogi z jagodami, jogurtem naturalnym i cynamonem
Lato w pełni!

5 komentarzy:

  1. jakie apetyczne te pierogi i tak perfekcyjnie sklejone! Jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej jak Ty tak świetnie je sklejasz??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś się udaje- nie wkładam dużo farszu może dlatego:)

      Usuń
  3. Wyglądają przepysznie :) aż muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń