sobota, 16 sierpnia 2014

Śniadanie w 5 minut

Należysz do osób, których ulubioną funkcją telefonu jest możliwość włączenia drzemki w budziku? Uporczywie twierdzisz, że rano zamykasz oczy TYLKO na 5 minut, a magicznym sposobem robi się z nich godzina? Wychodząc biegiem z domu rezygnujesz ze śniadania? Nie musisz! 

Chwała jakiemuś mądremu człowiekowi za to, że wynalazł rozwiązanie dla takich śpiochów, a rozwiązaniem tym jest MUG CAKE! Idealnie sprawdza w kryzysowych sytuacjach, ale również gdy mamy więcej czasu i chcemy zaskoczyć kogoś pysznym i oryginalnie wyglądającym śniadaniem. Bazowy przepis możemy dowolnie modyfikować zależnie od kulinarnego gustu, a więc po raz kolejny przedstawiam niezwykle uniwersalne "danie"


SKŁADNIKI:

  • 3 białka jaj
  • 40g otrębów owsianych lub żytnich
  • 20g jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego lekkiego
  • 2 łyżeczki chudego twarogu
  • 40g banana
  • cynamon
  • imbir
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka miodu-opcjonalnie 


PRZYGOTOWANIE:


Wszystkie składniki najzwyczajniej w świecie zblendować razem na masę, najlepiej w naprawdę dużym kubku, gdyż ciacho lubi "uciekać" i wstawić na około 3,5 minuty do mikrofali. 

Jeżeli Twój poranny pośpiech będzie zaplanowany możesz przygotować masę poprzedniego wieczoru(pomijając proszek do pieczenia) i przechować w lodówce. Rano dodasz pominięty składnik i upieczesz ciasto- po schłodzeniu może wymagać odrobinę więcej czasu spędzonego w mikrofali, ale to kwestia minuty.

Mug cake smakuje najlepiej ze świeżymi owocami i serkiem wiejskim- chociaż jest to przyjemność nie tylko dla kubków smakowych, ale i oczu. Od teraz koniec z wymówką, że nie było czasu na zjedzenie śniadania- nawet to przygotowane w 5 minut może być zdrowe i pyszne!





5 komentarzy:

  1. Po naooglądaniu się twoich ostatnio zaserwowałam sobie mugcake! Totalny spontan, płatki jaglane, troche bielucha, jajo, wanilia. kakao, nie pamiętam co jeszcze, totalny spontan ale przepyszny :D Smakowicie wyglądają twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co, jeżeli nie mam mikrofali? Usmażyć bez tłuszczu? Czy w piekarniku grzać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, w sumie nigdy nie próbowałam inaczej niż w mikrofali, ale jeśli ma być mugcake to stawiam na piekarnik, natomiast w wersji smażonej wyjdzie pyszny omlet także to już zależy co wolisz:)

      Usuń
  3. Mega pyszny przepis, własnie dziś zrobiłam sobie śniadanie wg Twojego przepisu z małą przeróbką. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń