Należysz do osób, których ulubioną funkcją telefonu jest możliwość włączenia drzemki w budziku? Uporczywie twierdzisz, że rano zamykasz oczy TYLKO na 5 minut, a magicznym sposobem robi się z nich godzina? Wychodząc biegiem z domu rezygnujesz ze śniadania? Nie musisz!
Chwała jakiemuś mądremu człowiekowi za to, że wynalazł rozwiązanie dla takich śpiochów, a rozwiązaniem tym jest MUG CAKE! Idealnie sprawdza w kryzysowych sytuacjach, ale również gdy mamy więcej czasu i chcemy zaskoczyć kogoś pysznym i oryginalnie wyglądającym śniadaniem. Bazowy przepis możemy dowolnie modyfikować zależnie od kulinarnego gustu, a więc po raz kolejny przedstawiam niezwykle uniwersalne "danie"
SKŁADNIKI:
- 3 białka jaj
- 40g otrębów owsianych lub żytnich
- 20g jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego lekkiego
- 2 łyżeczki chudego twarogu
- 40g banana
- cynamon
- imbir
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka miodu-opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki najzwyczajniej w świecie zblendować razem na masę, najlepiej w naprawdę dużym kubku, gdyż ciacho lubi "uciekać" i wstawić na około 3,5 minuty do mikrofali.
Jeżeli Twój poranny pośpiech będzie zaplanowany możesz przygotować masę poprzedniego wieczoru(pomijając proszek do pieczenia) i przechować w lodówce. Rano dodasz pominięty składnik i upieczesz ciasto- po schłodzeniu może wymagać odrobinę więcej czasu spędzonego w mikrofali, ale to kwestia minuty.
Mug cake smakuje najlepiej ze świeżymi owocami i serkiem wiejskim- chociaż jest to przyjemność nie tylko dla kubków smakowych, ale i oczu. Od teraz koniec z wymówką, że nie było czasu na zjedzenie śniadania- nawet to przygotowane w 5 minut może być zdrowe i pyszne!
Po naooglądaniu się twoich ostatnio zaserwowałam sobie mugcake! Totalny spontan, płatki jaglane, troche bielucha, jajo, wanilia. kakao, nie pamiętam co jeszcze, totalny spontan ale przepyszny :D Smakowicie wyglądają twoje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo<3 Mugcake najlepszy!:)
UsuńA co, jeżeli nie mam mikrofali? Usmażyć bez tłuszczu? Czy w piekarniku grzać? :)
OdpowiedzUsuńHmm, w sumie nigdy nie próbowałam inaczej niż w mikrofali, ale jeśli ma być mugcake to stawiam na piekarnik, natomiast w wersji smażonej wyjdzie pyszny omlet także to już zależy co wolisz:)
UsuńMega pyszny przepis, własnie dziś zrobiłam sobie śniadanie wg Twojego przepisu z małą przeróbką. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń