sobota, 17 stycznia 2015

Placuszki twarogowe z jagodami, czyli weekendowe comfort food po raz drugi

Apetyczne placuszki z jagodami to zapewne dla wielu osób smak dzieciństwa. Nie ma nic przyjemniejszego niż przeniesienie się do tej beztroskiej krainy w leniwy, sobotni poranek. Talerz pełen kolorowych pyszności, kubek zielonej herbaty i dzień od razu staje się lepszy!


Owsianka i kanapki to nie jedyne opcje na zdrowe śniadanie. Nie trudno zauważyć, że ostatnimi czasy to mój ulubiony temat i inspiracja dla wielu postów. Począwszy od smakowitych muffinek (KLIK) aż do najnowszych puszystych, amerykańskich "pankejków" (KLIK). Dzisiaj przedstawiam kolejną wariację na temat placków i placuszków. Zmodyfikowana wersja tradycyjnych racuchów, znanych chyba każdemu, to świetna odmiana, jeśli przypadkiem do waszego menu wkradła się monotonia. Nudnym posiłkom mówimy STOP!


Kluczowym składnikiem placuszków jest twarożek grani. Zazwyczaj do ich przygotowania używałam zwykłego twarogu lub serka wiejskiego, jednak ani jedno ani drugie nie sprawdzało się najlepiej. Z twarogiem wychodziły zbyt "ciężkie", a serek wiejski w połączeniu z resztą składników nie dawał jednolitej konsystencji. W końcu trafiłam na grani, który nadaje się tutaj idealnie, bo jest czymś pomiędzy wspomnianymi produktami. Dzięki temu racuszki są lekkie i puszyste. Ten twarożek to dla mnie absolutny hit bo świetnie nadaje się również do zjedzenia ze słodkimi lub słonymi dodatkami, czy też jako dodatek do naleśników lub owsianki. Ponadto zachęca bardzo dobrym składem i przystępną ceną. Z pewnością warto spróbować, a przy okazji skorzystać z dzisiejszego przepisu!

Jeśli już się zdecydujecie na proponowane śniadanie, nie zapomnijcie o dodatkach. U mnie to tradycyjnie owoce oraz masło migdałowe i orzechowe firmy Primavika, które możecie zakupić w sklepie Naturalna Spiżarnia (KLIK). Z podanej ilości składników otrzymacie 9-10 placuszków. Całość to 334kcal w tym 27,7g białka, 13,3g tłuszczu oraz 28,5g węglowodanów.


SKŁADNIKI:

  • 150g twarożku grani
  • 30g mąki owsianej
  • 1 duże jajko
  • 30g jagód
  • cynamon
  • proszek do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu- opcjonalnie 


PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajko zmiksować z twarożkiem i mąką
  2. Dodać odrobinę cynamonu, proszku do pieczenia, wodę, miód i ponownie zmiksować
  3. Do masy wsypać jagody i wymieszać całość łyżką
  4. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!







      Niskokaloryczny styczeńNiski IG czyli świadome odżywianieKarnawałowe Słodkości! Niskokaloryczny styczeń

9 komentarzy:

  1. ale pyszne placuszki i podane w takiej letniej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje śniadanie prezentuje się cudownie, chętnie zrobię podobne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie ;) Placki z jagodami uwielbiam, ale z dodatkiem twarożku nigdy nie robiłam... Musiały smakować cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. już wiem co jutro mam na śniadanie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że zimą nie ma świerzych jagód i będę musiała użyć mrożonych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń