wtorek, 16 grudnia 2014

Śniadaniowe muffinki owsiane z rodzynkami

Kto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki! 


Uwielbiam śniadania na słodko. Niekwestionowaną królową w tej dziedzinie jest oczywiście moja ukochana owsianka (KLIK), która nigdy mi się nie znudzi, ale zdarza się, że i ja jem coś innego. Jednak, jak nie raz wspominałam- rozstanie z moim śniadaniem idealnym nie jest łatwe, z tego względu jego zamiennik musi być naprawdę zachwycający. Nie ma tu miejsca na niedociągnięcia i drobne wady. Omlet bananowy (KLIK) sprawdził się idealnie, ale podejrzewam, że znalazłam dla niego godnego przeciwnika... razy dziesięć. 


Przewaga liczebna swoją drogą, ale w kwestii jedzenia nie chodzi tak bardzo o ilość, jak o jakość. W tym miejscu równie dobrze mogłaby pojawić się lista synonimów słowa "pyszny". Z zewnątrz- chrupiące, w środku- mięciutkie, a do tego słodkie i sycące. W składzie- same dobrodziejstwa dostarczające naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego (KLIK) oraz kubek gorącej kawy i pożywne śniadanie gotowe.

Takie muffinki, oprócz idealnego źródła energii na cały poranek, to oczywiście świetna przekąska. Bez najmniejszego problemu można zabrać je ze sobą i ze smakiem zajadać, kiedy dopadnie nas "mały głód". Z podanej ilości składników otrzymacie 10 mini-muffinek. Jedna to zaledwie 88kcal w tym 3g białka, 2,2g tłuszczu, 15g węglowodanów oraz 2,7g błonnika.


 SKŁADNIKI:

  • 150g zmielonych płatków owsianych górskich
  • 20g otrębów żytnich
  • 80g banana
  • 20g siemienia lnianego
  • 25g rodzynek
  • 1/2 szklanki napoju sojowego bez cukru
  • kardamon
  • imbir
  • łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce wymieszać suche składniki- zmielone płatki owsiane, otręby, siemię lniane oraz przyprawy i proszek do pieczenia
  2. Dodać banana pokrojonego na małe kawałki oraz napój sojowy 
  3. Miksować do uzyskania jednolitej masy
  4. Dodać rodzynki i wymieszać
  5. Masę odstawić na 15 minut
  6. Ciasto przełożyć do foremek
  7. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Smacznego!







Słodki Prezent Korzenne przysmaki Lekkie Święta Wigilia 2014 Świąteczne słodkości! Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

5 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie, chętnie wpadłabym do ciebie na takie muffiny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro zabieram się za śniadaniowe muffinki. Czym mogłabym zastąpić napój sojowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. zazwyczaj moje experymenty wypiekowe koncza sie fiaskiem (zakalec non stop) a tu prosze!!! pyszne, mieciutkie w srodku, slodkie ale bez cukru :) leci do ulubionych, dziekuje za super przepis!

    OdpowiedzUsuń