sobota, 13 grudnia 2014

Peanut butter monster cookies, czyli wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym

Sobota, czyli tradycyjnie, dzień pod znakiem kuchennych eksperymentów. Dzisiejszy z łatwością mogę opisać w trzech słowach: raj na ziemi. Zdecydowanie nie jest to opinia obiektywna, ponieważ wszystko, co zawiera w składzie masło orzechowe, opisuję tymi słowami, ale to naprawdę jedyne adekwatne określenie. Zresztą, przekonajcie się sami.


Jako osoba wprost uwielbiająca masło orzechowe, przemycam je do moich posiłków przy każdej możliwej okazji. Oczywiście najlepiej smakuje wyjadane łyżeczką wprost ze słoika- co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości, jednak jest tak uniwersalne, że aż szkoda nie pokusić się o bardziej ambitny sposób delektowania się nim. 

Dzisiaj są to pyszne, chrupiące i bardzo orzechowe ciasteczka owsiane. Po batonikach granola z masłem orzechowym (KLIK), które były absolutnym strzałem w dziesiątkę, postanowiłam spróbować czegoś bardziej tradycyjnego. Lista składników krótka, a wykonanie szybkie i banalnie proste. Jedynym problemem może okazać się zjedzenie masy przed uformowaniem ciasteczek- uważajcie, bo to naprawdę nie lada wyzwanie, żeby się powstrzymać.


Takie ciasteczka to wprost idealna przekąska. Źródło zdrowych tłuszczy, węglowodanów złożonych i błonnika- stopniowo uwalniają energię i dają uczucie sytości przez długi czas. To również kolejna alternatywa, dla pseudo zdrowych słodyczy masowej produkcji. Po raz setny powtórzę: nie dajcie się sklepowej tandecie i wybierajcie świadomie. W końcu jesteś tym, co jesz!

Z podanej ilości składników otrzymacie 12 ciasteczek. Jedno to około 108kcal w tym 4g białka, 5g tłuszczy, 12g węglowodanów i 1,5g błonnika.



SKŁADNIKI:

  • 150g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 100g masła orzechowego- najlepiej domowego (PRZEPIS)
  • 30g miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 szklanki napoju sojowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zmielone płatki owsiane lub mąkę wsypać do miski
  2. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
  3. Ciasto wstawić na 15 minut do lodówki
  4. Ze schłodzonego ciasta formować ciasteczka i układać na blasze z papierem do pieczenia
  5. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

Smacznego!






Słodki Prezent Lekkie Święta Wigilia 2014 Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

7 komentarzy:

  1. A zamiast napoju co można dać ? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe mleko, tutaj jest napój bo przepis wegański ;)

      Usuń
  2. rewelacyjne ciasteczka, uwielbiam masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominowałam cię do Liebster blog award, szczegóły tu: http://okurrrka.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzis upieklam.Sa obledne! Taakie orzechowe,mniammm.....

    OdpowiedzUsuń